Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Volkan Ak
Volkan Ak
35K UP
Üye
6

Ichthyosaurslar antik memeliler midir?

"En Eski Sürüngen Doğumunu Gösteren Bir Fosil Keşfedildi!" adlı yazıda Ichthosaursların doğum yaptığı yazıyordu. Ichthyosaurslar antik memeliler midir? Balinalarla davranışsal benzerliklerinin olabileceğinin sebebi bundan mı kaynaklanıyor?
1,374 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Fatma Aşılı
Sekreter/ Araştırıyor.

Bilinen İlk Dev, İspermeçet Balinası Büyüklüğündeydi.

Yeni keşfedilen dev bir ichthyosaur türünün iki metrelik kafatası, deniz sürüngenlerinin okyanusların canavarlarına dönüşme hızını gösteriyor.Bulgular, modern deniz memelilerinin (balinalar ve yunuslar) Dünya’da yaşayan en büyük hayvanlar olma yolculuğunu daha iyi anlamamıza yardımcı oluyor.

Dinozorlar karaya hükmederken, ichthyosaurlar ve diğer su sürüngenleri (dinozor değiller) dalgaları yöneterek benzer şekilde devasa boyutlara ve tür çeşitliliğine ulaştılar. Ichthyosaurlar, balık ve balinalarınkine benzer yüzgeçler ve hidrodinamik vücut biçimleri evrimleştirdiler ve neredeyse tüm Dinozorlar Çağı boyunca antik okyanuslarda yüzdüler.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. Çağlayan. Bilinen İlk Dev, İspermeçet Balinası Büyüklüğündeydi - Arkeofili. (28 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 13 Ekim 2023. Alındığı Yer: Arkeofili | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmet Alperen Mercan
Popüler bilim meraklısı

İhtiyozorlar (Ichthyosauria: "balık kertenkeleler" olarak çevrilebilir), Triyas'ın başlarında (~250 milyon yıl önce) ortaya çıkmış ve Erken Kretase'ye (~90 myö) dek varlığını sürdürmüş bir Mezozoyik deniz sürüngeni gurubudur.[1] Balinalarla (Cetacea) benzer çevre koşullarında yaşamaları, benzer özelliklerin evrimleşmesinde etkili olmuştur. Balinalarla olan yapısal benzerliklerinin yanında sıcakkanlı olmaları ve doğum yapmaları da ilgi çekicidir.[2] Buna karşın balinalarla bir kertenkele kadar uzak akrabadırlar.

Sınıflandırma ve evrim

Öncelikle memeliler ve sürüngenlerin akrabalık ilişkisine değinmenin uygun olduğunu düşünüyorum. Et yüzgeçli balıklar karaya çıktıktan sonra iki temel evrimsel yoldan ilerlediler: kimileri solungaçlar gibi sucul özelliklerini korurken (iki yaşamlılar, amfibiler), diğerleri (amniyotlar) karaya daha iyi uyum sağladı, pullar ve kabuklu yumurtalar gibi yeni özellikler kazandılar. Bu karasal hayvanlar daha sonra (~310 myö) sinapsitler (yaşayan tek üyeleri memeliler) ve sauropsitler (Reptilia ya da sürüngenler) diye iki gruba ayrıldı.

Tüm Reklamları Kapat

Yaşayan tüm sürüngenler, Diapsida (diyapsit) kladının üyeleridir. Mevcut diyapsitleri temel olarak üçe ayırabiliriz: kuşları ve timsahları içeren arkozorlar (Archosauria), kertenkele, yılanlar ve tuatarayı içeren lepidozorlar (Lepidosauria) ve kaplumbağaları içeren Testudines. Çalışmaların büyük çoğunluğu ihtiyozorların diyapsit olduğunu destekler.[3] Ancak ihtiyozorların az önce anılan gruplardan hangisine daha yakın olduğu şimdilik belirsiz. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için Wikipedia'daki bu ve şu sayfalara göz atabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. Ryosuke Motani. Introduction To The Ichthyosauria. Alındığı Tarih: 15 Ekim 2023. Alındığı Yer: UCMP Berkeley | Arşiv Bağlantısı
  2. Kollektif. Ancient Reptile Birth Preserved In Fossil: Ichthyosaur Fossil May Show Oldest Live Reptilian Birth. (12 Şubat 2014). Alındığı Tarih: 15 Ekim 2023. Alındığı Yer: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
  3. Benjamin C. Moon. (2017). A New Phylogeny Of Ichthyosaurs (Reptilia: Diapsida). Journal of Systematic Palaeontology, sf: 129-155. doi: 10.1080/14772019.2017.1394922. | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
1
Ayanakoji Kiyotaka
Filozof

Kafa karıştıran bir soru fakat anlaşılır aslında hayır, Ichthyosaur'lar antik memeliler değildir. Ichthyosaur'lar, Orta Triyas'tan Jura Dönemi'ne kadar yaşamış olan uzun süre önce soyu tükenmiş bir deniz sürüngeni grubudur. Fosil kayıtlarına dayanarak, Ichthyosaur'ların tamamen sucul bir yaşam sürdüğü ve hızlı yüzme yeteneklerine sahip oldukları bilinmektedir.

Balinalarla davranışsal benzerlikler göstermelerinin nedeni, yaklaşık 200 milyon yıl önce ayrı evrimsel yollarla bağımsız olarak deniz yaşamına uyum sağlamış olmalarıdır. Ichthyosaur'lar ve balinalar, benzer çevresel zorluklara yanıt olarak karada yaşayan atalarından farklılaşarak deniz yaşamına adaptasyon göstermişlerdir. Bu adaptasyonlar, hidrodinamik gövdeleri, yüzgeç benzeri uzuvları ve su altında nefes alabilme yetenekleri gibi ortak özellikleri içerebilir.

Ancak, balinalar memelilerin bir grubuna aitken, Ichthyosaur'lar sürüngenlerin bir parçasıdır. Bu nedenle, benzerlikleri, bağımsız evrim süreçleri sonucu ortaya çıkan paralel adaptasyonlardan kaynaklanmaktadır. Bilim adamları, bu paralellikleri inceleyerek, farklı türlerin benzer çevresel baskılara nasıl tepki verdiğini anlamak ve evrimsel süreçleri daha iyi anlamak için önemli ipuçları elde edebilmektedirler.

Tüm Reklamları Kapat

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
1
Miraç Yusuf Attila
öğrenciyim

Bana kalırsa (ki büyük ihtimalle kalmaz) Ichthyosaurslar deniz sürüngenleri olan Ichthyosaurslar yaptığım ufak araştırma sonucu memeli olmadıklarını balinalarla soylarının daha önce ayrılmış olduğunu ancak okyanuslara birlikte hakim oldukları yazıyordu büyük ihtimalle ya bir deyim kullanılmış (tavukların doğurması gibi) yada bir çeviri hatası

Not :Çağrı Abi de hata Yapmış olabilir

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close