Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Horoz ve ördeğin çiftleşmesinden bir canlı meydana gelir mi?

Geçen gün horozumun ördeğimle çiftleştiğini gördüm. Bunun yeterince ilginç olmasının yanında hangi ördeğin dişi olduğunu bilmesi de hayret verici. Sonuçta farklı türler. Acaba bu çiftleşmeden yumurta döllenebilir mi. Döllenebilirse bir sonuç yani canlı meydana gelir mi?
5,677 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Aynı cins ama farklı türde olan canlıların çiftleşebildiğini biliyoruz.[1] Ancak horoz ve ördekler arası taksonomik fark çok daha büyüktür. Tavuk ve horozlar ile ördeklerin taksonomisini incelediğimizde farklı takım, aynı sınıf içerisinde olduğunu görebiliriz.[2][3] Bu da evrimsel süreçte çiftleştiklerinde verimli döl oluşmayacak kadar farklılaşma olduğunu gösteren bir ipucudur.

Tavuk ve horozların 78 kromozomu, ördeklerin ise 80 kromozomu vardır.[4] Aralarında 2 kromozom farkı bulunan at ve eşekten (çoğunlukla kısır olan, doğurgan olduğu da görülen) katır doğabiliyor.[5] Ancak at ve eşek birbirine çok yakınken (aynı cins, farklı tür) ördek ve horoz çok daha uzaktır. Kromozom farkı ve evrimsel ayrışma zamanı da bir diğer ipucudur. Örneğin 6 milyon yıl önce ortak atamızdan ayrıştığımız ve kromozom farkımız bulunan şempanzeler ile çiftleşirsek verimli döl oluşmayacağı düşünülmektedir.[6] Ördek ve horozun ise ortak atası yaklaşık 80 milyon yıl önce yaşamıştır.[7] Bu da verimli döl oluşma olasılığını çok düşürmektedir.

Şimdi başka bir ipucuna bakalım. Tavuklar, kloak öpücüğü denen bir yolla ürerler. Penisleri körelmiştir. Bu yüzden tavuk ve horozların üreme organları buna uygun olacak şekilde evrimleşmiştir.[8] Erkek ördeklerde spiral penisler vardır, körelmemiştir.[9]

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak taksonomi, kromozom, üreme yöntemi ve evrimsel ayrışma nedenleriyle bu iki canlı çiftleşirse verimli döl oluşacağını sanmıyorum.

247 görüntülenme

Kaynaklar

  1. U. Derin. Farklı Tür Canlılar Çiftleşirse Doğan Canlı Kısır Mı Doğar?. (17 Kasım 2020). Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
  2. NCBI. Taxonomy Browser (Anas Platyrhynchos). Alındığı Yer: National Center for Biotechnology Information | Arşiv Bağlantısı
  3. NCBI. Taxonomy Browser (Gallus Gallus). Alındığı Yer: National Center for Biotechnology Information | Arşiv Bağlantısı
  4. N. Takagi, et al. (1966). A Revised Study On The Chromosomes Of Three Species Of Birds. Caryologia, sf: 448,552. doi: 10.1080/00087114.1966.10796235. | Arşiv Bağlantısı
  5. Ç. M. Bakırcı. Tüm Katırlar Kısır Olmak Zorunda Mı? Kısır Olmayan, Doğurgan Katırlar Var Mı?. (15 Temmuz 2021). Alındığı Yer: Evrim Ağacı S&C | Arşiv Bağlantısı
  6. Ç. M. Bakırcı. İnsan Ve Şempanze Çiftleşebilir Mi? İnsan-Şempanze Melezi Mümkün Mü?. (4 Kasım 2014). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  7. TimeTree. Pairwise Divergence Time For Anas Platyrhynchos And Gallus Gallus. Alındığı Yer: TimeTree | Arşiv Bağlantısı
  8. M. Öztürk. Kuşlar Penislerini Nasıl Kaybetti?. (19 Haziran 2013). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  9. S. Ayöz. Ördeklerin Korkunç Sırrı: Cinsiyetler Arası Çiftleşme Mücadelesinde Spiral Penisler!. (1 Eylül 2019). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close