Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
5

Hiçbir şey yoktan var olamazken evren nasıl var oldu?

bigbang fiziğin temeline ters olmuyor mu? olmuyorsa o zaman temelinde (eldeki verilere göre) bir yanlışlık olmuyor mu? malum var olmaz/yok olmaz. bir yerde bir kopukluk var. bana göre ise bigbang tanrının geri kalanlarda evrimin eseri. benim evrim teorisi görüşüm bu :)
9,365 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
6 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Hiçbir şeyin yoktan var olmaması bizim algımıza biraz ters bir durum. Ama algımıza ters olan birçok şeyin olabildiğini kuantum sayesinde gördük. Bu konu çok karmaşık bir konu. Bu konuda yetkin olmadığım için kuantum dalgalanma konusuna şuradaki yazıdan fikir edinebilirsiniz. Ama bu konunun popüler bilimde görülenden daha karmaşık olduğu da açık.

O yüzden ben işin daha çok akıl yürütme kısmına değineceğim. Öncelikle sorudaki varsayım hiçbir şeyin yoktan var olamaması. Eğer bu varsayım yanlışsa zaten bu soruyu cevaplamak anlamsız olacaktır. O yüzden doğru olarak kabul edersek mutlaka "bir şeylerin sonsuzdan beri var olduğunu" düşünmemiz gerekiyor. Bu konuda bir Tanrı'nın ezeli ve ebedi olduğunu da söyleyebilirsiniz. Bir sanal enerjinin ya da maddesel formun ezeli ve ebedi olduğunu da söyleyebilirsiniz. Bu konuyu bu cevabımda anlatmıştım. Buradaki hatalı eleştiri big bang'in evrenimizin başı olduğu yani ezeli ve ebedi olmadığıdır. Çünkü big bang her şeyin başı olmak zorunda değil. Sadece ezeli ve ebedi bir maddesel formun form değiştirmesi gibi düşünülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Burada başka bir hatalı eleştiri bu "form değiştirme" konusunda gelebilir. Evet, Tanrı gibi bir varlık da bu formu değiştiriyor olabilir. Buna bir itiraz olacağını sanmam. Ama "Tanrı gibi bir varlığın değiştirmesi gerektiği" gibi bir eleştiri gelecek olursa bu hatalı olur. Çünkü bu zorunlu değil. Maddesel formun kendi doğasında da bulunabilir bu. Yasalar iş yapmaz, yasalara iş yaptırılır. Harfler kendini yazamaz, sen yazdırırsın." gibi "basitleştirmeler" hatalı basitleştirmedir. Çünkü benzeteceğimiz kavram benzetme yönünden benzemiyor. Benzetmeleri "fazla basitleştirirseniz" benzemeyen kısımlardan benzetme kurar ve hataya düşersiniz. Buna yanlış benzetme safsatası diyoruz. Buna dair ayrıntılı bir analizi ise şu cevapta bulabilirsiniz. Yani evet, kendiliğinden form değişebilir. Tanrı'nın varlığı veya yokluğundan ve bu sizin harfleri yazmanızdan veya yasa ile iş yapmanızdan tamamen farklı bir durumdur.

Kısacası şu anda bilmiyoruz, belki hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Zaman gösterecek (ya da gösteremeyecek)... Ama sadece Tanrı ya da sadece maddesel form açıklamasını gösterip mantıksal safsatalar ile hatalı benzetmeler kurup "Bakın bu mantıklı ve gayet açık, diğeri ne kadar saçma!" diyemeyiz. Biz bilmiyoruz, siz de bilmiyorsunuz. Bilmediğimiz için bütün olasılıklar eşit sayılmalıdır (hatta olasılık bile konuşmamalıdır.) çünkü birinin diğerine göre daha olası olduğunu gösteren hiçbir veri yok. O yüzden inançlarınız ya da felsefi pozisyonlarınız sebebi ile "Bu kadar konuşuyoruz ama aslında çok açık çok belli, cevabı biliyorum, açıklayayım, benim inancım şöyle diyor. Felsefi görüşüm bu." demek de hatalıdır. "Her Şey Nereden Geldi: Neden Hiçbir Şey Yerine, Bir Şeyler Var?" yazısını da önermiş olayım.

859 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Evrenin niteliği ile ilgili çok temel bir bilgiyi atlamış olduğunuz için evrenin yoktan var olduğunu düşünüyorsunuz ama bu doğru değil. Evren yoktan var olmadı. Bunu en kısa biçimde size şöyle açıklayabilirim: (-1) + (+1) = 0

İşte evren bu.

Tüm Reklamları Kapat

Evrenin gördüğünüz, ölçtüğünüz, hissettiğiniz bütün varlığı, (+) yüklü enerji. Bildiğimiz (ya da bilmediğimiz karanlık) madde de bu (+) yüklü enerjiye dahil. Ancak tüm bu (+) yüklü enerji kadar da göremediğimiz, hissedemediğimiz, sadece etkilerini gözlemlediğimiz (-) eksi yüklü enerji var. Yan evren aslında, iddia ettiğiniz gibi 0 (sıfır)'dan 1 olmuş değil. Sıfırdan (-1) ve (+1) olmuş durumda. Evren sanki yokluktan, artı ve eksi olarak ikiye ayrılmış gibi. Bu kavramı anlamak zor, haklısınız. Kozmologlar "boşluktaki boyutsuz sicimler ve noktalar" gibi benzetimler yapıyorlar ama bu, olan biteni anlamamıza pek yardımcı olmuyor. Zaten bunlar birer hipotez, zihin jimnastiği. Ortada bir kanıt ya da emin olunabilecek bir veri yok. Ama emin olduğumuz şey, evrenin toplam enerjisinin ve sahip olduğu maddenin toplamının sıfır olduğu.

Ekteki wiki sayfasında anlatıyor. Biz göz atın.

Bunlara ek olarak... Evrim ve tanrı hakkındaki görüşünüz bir hayli ilgi çekici. Büyük patlamanın, bir yaratıcı tarafından gerçekleştirildiğine dair verilerinizi ve bunlardan oluşturduğunuz kuramınızı görmeyi de çok isteriz. :) Sağlıcakla...

594 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia. Sicim Teorisi. (11 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 11 Ekim 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Gülcan Kaya
Gülcan Kaya
1,198 UP
Sadece bilmek isteyen biri

Var olmayan "hiç " nedir ? Eğer şunu kabul edersek çok zaman önce dünyanın var olmadığını ,insanların , hayvanların, ağaçların var olmadığını ,suyun ve ateşin hatta maddenin en küçük bir taneciğinin bile var olmadığı , bu , dünyanın bir hiçten yokluktan, var olmayandan olduğunu söylersek ben derim ki hiçe ne oldu ki maddeye dönüştü ve şuan yaşadığımız her şeyin bir parçası oldu ? Eğer bir tek şey bile hiçlikten (ki hiçlik nedir) var olmayandan , yokluktan olamazsa o zaman nedir var olmak nedir bu gövdeye , nedir bir bütün içinde evrensel olmak , nedir bu çeşitlilik?

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Kurt
Barış Kurt
63K UP
akademisyen, kimyager

Modern teoriye göre (M-teorisi, membran yani zar teorisi; ya da magic teori yani sihir teorisi, herşeyin teorisi vs.. türlü türlü adları vardır ben zar üzerinde duracağım) evren de yoktan var olmadı boyutları oluşturan zarlardan oluştu ve muhtemelen şu ana kadar var olan tek evren değil sayısız evrenden sadece bir tanesi. Yoktan var olmama, evren içinde geçerli bir termodinamik kuralıdır evrenin dışında da bu kural geçerli mi bilmiyoruz. Bu nedenle evreni oluşturan kanun bu kanuna dahil olmayabilir.[1]

268 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. "Theory Of Everything". (23 Kasım 2001). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ahmetcan Dalçiçek
Felsefe okumaları yapmaktayım.

Öncelikle "Hiç bir şey yoktan var olamaz." önermesi kesin değildir. Bunun bir kanıtı ya da bir gerekçesi yoktur lakin biz bunu tecrübe etmediğimiz için bize mantıklı gelmez.

ilk neden problemine için ise David Hume: "Neden-sonuç ilişkisini kurabilmemiz için hem neden hemde sonucun deneyim kapsamında olması gerekir." der.

Tüm Reklamları Kapat

Yani evrenin var olması deneyim kapsamında olmadığı için bilimsel bir cevap vermemiz olanaksızdır.

Ve zaten siz kendi teorinizde bir tanrıyı yoktan var olan bir şeyi kabul ediyorsunuz aynı durum evren içinde geçerli olabilir (sizin teorinize göre).

322 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close