Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Hayvanları insanlardan ayıran özellikler nelerdir?

Evrimsel süreçte bu özellikler nasıl değişti/gelişti Teşekkürler.
604 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Philosophy Lover
Araştırma yapan biriyimdir

İnsanlar (Homo sapiens), iki ayaklı olmaları ve büyük, karmaşık beyinleri ile ayırt edilen, sayıları en fazla olan ve yaygın olarak bulunan primat türleridir. Bu, teknolojinin, kültürün ve dilin ilerlemesiyle sonuçlandı. İnsanlar, genellikle ailelerden ve akrabalık ağlarından siyasi devletlere kadar değişen, işbirliği yapan ve rekabet eden çeşitli gruplardan oluşan karmaşık sosyal sistemlerde yaşayan oldukça sosyal yaratıklardır. İnsan etkileşimleri, insan toplumunu destekleyen çok çeşitli değerler, sosyal gelenekler ve ritüeller koleksiyonunun gelişmesiyle sonuçlanmıştır. Merak ve insanın çevreyi anlama ve kontrol etme, ayrıca olayları açıklama ve yönetme dürtüsü, gelişmeyi ateşledi. diğer çalışma alanlarının yanı sıra bilim, felsefe, mitoloji ve din ile ilgilenirlerdi.[1]

Hayvanlar, Animalia krallığına ait ökaryotik çok hücreli yaratıklardır. Nadir istisnalar dışında, hayvanlar organik maddeyi yerler, oksijen solurlar, hareket edebilirler, cinsel olarak üreyebilirler ve vücutlarının blastula adı verilen içi boş bir hücre küresinden oluştuğu embriyonik gelişim sırasında ontogenetik bir aşamadan geçerler. 1,5 milyondan fazla hayvan türü tanımlanmıştır - yaklaşık 1 milyonu böcektir - ancak toplam 7 milyondan fazla hayvan türü olduğu tahmin edilmektedir. Hayvanlar 8,5 mikrometre ile 33,6 metre uzunluğundadır. Birbirleriyle ve çevreleriyle girift etkileşimlerinin bir sonucu olarak devasa besin ağları oluştururlar. Zooloji, hayvanların bilimsel bir bakış açısıyla incelenmesidir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar belirli şeyler hakkında düşünebilir ve içgüdüleri, zekası ve mantığı tarafından motive edilir.[1]

Hayvanlar muhakeme yeteneğine sahip değildir ve sadece içgüdüleri tarafından motive edilirler.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar hayatta kalmak ve varlığını sürdürmek için çeşitli tekniklere sahiptir.[1]

Hayvanlar tamamen doğaya bağımlıdır. Sonuç olarak, herhangi bir alternatif hayatta kalma yolundan yoksundurlar.

Kaynaklar

  1. Unacademy. Difference Between Humans And Animals. (25 Mayıs 2022). Alındığı Tarih: 4 Nisan 2023. Alındığı Yer: Unacademy | Arşiv Bağlantısı
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
LU CA
LU CA
28K UP
Konuyla ilgili

Belki siz bu şekilde düşünmüyorsunuzdur ama genelde bu soru, insanın kendini diğer hayvanlardan apayrı bir varlık zannetmesinin yarattığı merak yüzünden sorulur. Ayrım genelde diğer alemler göz ardı edilerek halk dilinde bitkiler, hayvanlar ve insanlar olarak yapılır; halbuki bu kabaca yapılan ayrımın doğrusu bitkiler ve hayvanlardır. İnsan bir hayvandır, animalia krallığına (Alem) aittir.

Bütün hayvanların birbirlerinden sayısız farklı özelliği var. Kimi medeniyetler inşa edebiliyor, kimi uçabiliyor, kimi yüzlerce metre derinlerde yaşayabiliyor, kimi bizim 5 dakika dayanamayacağımız ortamlarda ömrünü geçiriyor. Her canlının bir üstünlüğü ve zayıflığı var, saymakla bitmez.

Tüm Reklamları Kapat

İnsan ele alındığında en göze çarpan fark zekamız. Diğer özelliklerimizle ilgili olan farklar canlılar arasındaki sayılamayacak kadar çok farktan daha büyük farklar değil. Aslında zekamız da değil ama bu konu bizim için nedense çok önemli olduğu için bunun üzerinde durmadan edemiyoruz. Haklıyız da aslında, çünkü farkındayız; ama bir önemi yok çünkü bu doğanın amaçsızca sebep olduğu bir özellikten ibaret. Zekamız (öğrenmek, konuşabilmek vs.) tüm canlılardan açık ara daha yüksek. Bir tardigradanın açık ara daha dayanıklı olduğu gibi.

Bir diğer göze çarpan fark vahşi doğada hayatta kalma konusundaki zayıflığımız. -50 derecede yaşayabilen bir kutup ayısının yazılım mühendisliğindeki zayıflığı gibi:) Yani kısacası bu farklar sadece bizim için bir şey ifade eden farklar.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer "Evet insanın hayvandan farklı bir varlık olduğunu zannediyordum." diyorsanız bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Eğer "Hayır canım ne alakası var! Ama sadece bizim için bir şey ifade ediyor olsa da sonuçta bir fark olduğu ortada. Ben de sadece bunu merak etmiştim, konuyu nerelere çektin." diyorsanız o zaman yine bu yazıyı ve bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Not: Yaygın bir hata hayvanların sadece içgüdüleriyle hareket eden canlılar olduğunu söylemek. Sinir sistemi ve beyni olan her canlının belirli seviyelerde ve farklı tiplerde zekasının olduğu biliniyor. Şempanzelerin kısa dönem hafıza testi. Açıklamasını buradan okuyabilirsiniz. Muhtemelen bir tanesini bile yapamazsınız. Ben yapamıyorum:)

0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kötü Bilim: Bilim Kötüye Nasıl Kullanılır?
Kötü Bilim: Bilim Kötüye Nasıl Kullanılır?
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
İlk Karadelik Fotoğrafını Nasıl Çektik? | Dr. Feryal Özel (Olay Ufku Teleskobu - EHT)
Ay Işığı ve Mercekle Kağıt Yakmak Mümkün mü?
Ay Işığı ve Mercekle Kağıt Yakmak Mümkün mü?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Şeker İnsanı Hiperaktif Yapar mı?
Günde 7 Saatten Uzun Ekrana Bakıyor musunuz?
Günde 7 Saatten Uzun Ekrana Bakıyor musunuz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close