Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 23 Nisan 2023
6

Hayatın anlamsız gelmesi düşüncesinden nasıl kurtulurum?

Merhaba. Bana artık hayatın bir amacı yok gibi geliyor. Sanki herşey boşmuş,yapılacak hiçbir şey kalmamış,yaşamak boşmus gibi geliyor. LGS senesindeyim fakat çalışmak anlamsız gibi geliyor. Hiçbir Şey yapasım gelmiyor canım sıkılıyor arkadaşım olmadığı için vakit geçirecek kimse bulamıyorum. Bu durumdan çıkmam için bana yardımcı olur musunuz?
14,559 görüntülenme
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Salih Dümenci
Bilgisayar Mühendisliği Öğrencisi 24 Nisan 2023

Hayatın anlamı sorusuna tarih boyunca farklı insanlar farklı bakış açılarıyla cevap verseler de nihai bir cevap bulunmamaktadır. Ancak eğer hayat gerçekten anlamsız ise kendimizce onu aslında olmadığı bir şekilde anlamlı yapmaya çalışmak ve anlamsızlık düşüncelerinden kurtulmak için uğraşmak ne kadar doğrudur? Veyahut anlamsız olan bir şeyi bizim bilebilmemiz mümkün müdür? Bir yazı yazdığımızda ya da bir cümle sarf ettiğimizde, o ürettiğimiz kelime silsilesi bir anlama sahip olduğu için bir cümleyi teşkil eder. O kelimeleri sarf ederken aynı anda kelimelerle birlikte anlam da var olmaktayken şunu sormamız yerinde değil midir: Varlık anlamla var oluyor ise anlamlı olmayan şey yokluk değil midir? Eğer anlamsız olan yokluk ise bizim anlamsızlığı tecrübe etmemiz imkansız değil midir?

481 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye öylesine biri 5 Şubat
Orijinal Soru: Büyüklerime soruyorum, hayatı anlamlandıramama ya da hayatın anlamsız olduğu düşüncesi ergenlikten sonra son buluyor mu?

hayat neden anlamsız gelebilir ?

işte hune neden olucak 13 madde

1) ergenlikteysen

Tüm Reklamları Kapat

2) herhangi bir dine inanmıyorsan yada tanrıya inanmıyorsan

3) samimi arkadaşın yoksa

4) sosyal değilsen

5) karşı cins ile arkadasın yoksa

Tüm Reklamları Kapat

6) ilgini çeken kitaplar yada filmler yoksa

7) hedefini veya ilgi alanını bulamadıysan

8) hobilerini bulmadıysan

9) filtresiz konuşacağın kadar samimi birileri yoksa etrafında (konusmak istedigin her şeyi düsüncelerini fikirlerini yalan söylemek zorunda kalmadan , konuşabilecegin birileri yoksa )

10) sürekli evdeysen gezmiyorsan

11) hiç sorumluluğun yoksa (okula yada işe gitmiyorsan )

12) önemsendigini hissetmiyorsan "dogum günü bile hatırlayan bir mesaj bir emoji atan kişi bile yoksa "

13) sevdiğin kişiler gidiyorsa yada mekanlar degişiyorsa. ( yada ortamın degişiyorsa mesela orta okuldan liseye yada liseden üniversteye yada üniversteden is yerine gecmek gibi )

bu dediklerim den bazıları varsa hayat anlamsız gelebilir

ergenlik döneminde olmak hayatın anlamsız gelmesini etkileuen bir faktördür ancak etkileuen tek faktör degildir . Hayatın anlamsız gelmesinin sebei sadece ergenlik olup ergenlikten çıkımca hayatı iyileşen anlam kazanan çok insan olabilir ama ileride aynı düşüncelere devam eden hayatı anlamsız kalan insanlarda elbet olabilir

Tüm Reklamları Kapat

bence saydığım maddeleri gözden geçirmelisin ?[1]

505 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Serngl. Hayata Olan Bakış Açınızı Değil Hayatınızın Ta Kendisini Değiştirecek Olağanüstü 40 Kitap. Alındığı Tarih: 5 Şubat 2024. Alındığı Yer: onedio doi: 10.ondio.com. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fahri Cem Uçar
Fikrim var. 23 Nisan 2023

Zamanında benim de karşılaştığım can sıkıcı bir durum, isteksizlik ve hevessizliğin de arkasından geldiği adeta dipsiz bir kuyuya dönüştüğüm bir dönem olmuştu bu sorun sayesinde.

Hala bu durumu yaşamaya devam ediyorum fakat eskisi kadar kuvvetli değil.

Kendini ve sevdiğin her şeyi düşün, bunlar üstünden bir amaç edinmeye çalış. Sevdiğin şeyleri bilmiyorsan biraz kendini keşfetmeye çalışmak iyi olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Biraz motivasyon kazanmak sana iyi gelebilir, biraz kendin ve düşüncelerinle kal.

Sevdiğin şeyler üzerine gitmeyi ve onlar üzerinden amaç edinmeyi deneyebilirsin.

Bu sorunu aşmadan sınava odaklanman pek mümkün olmayabilir o yüzden ders çalışamadığın için kendini suçlamana gerek yok.

770 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tolga Can Öztoprak
Yalnızca fikir sahibi 24 Nisan 2023

Belki kendini kandırarak, belki kendini meşgul ederek. Hayatın anlamı çikolatanın tadı gibidir, o şey sadece ama sadece senin beyninde olup biter. Başka insanlarla çikolatanın tadında fikir olarak anlaşabilirsin ama bu sadece insan denilen canlı için varılan ortak bir fikir olacaktır. Ölçeği yeteri kadar büyüttüğünde çikolata denilen şeyin bir tadı yoktur, o çikolata bir maddeden ibarettir, anlamı beynin belirli evrimsel sebeplerden dolayı yükler.

Hayatın anlamı da aynı böyle bir şeydir, önce bunu fark etmen bir sonraki adımda ayağının yere daha sağlam basmasına yardımcı olabilir.

Kişisel tavsiyem hayatın anlamsızlığı fikrini olabildiğince "felsefi bir fikirden ibaret" olarak tut. Bunun dışında ise herkesin verebileceği klasik tavsiyelere dikkat edebilirsin. Oyun oyna, film, dizi, anime izle, yürüyüş yap. Belki felsefi fikirlere açlığın olabilir. Belirli filozofların fikirlerini okumak bu konuda yalnız olmadığını gösterebilir ve böylece hayatın anlamsızlığı hayatını daha az etkileyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

636 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kurdeşen Jack
Komedyenim, 33 yaşındayım. 5 Şubat
Orijinal Soru: Büyüklerime soruyorum, hayatı anlamlandıramama ya da hayatın anlamsız olduğu düşüncesi ergenlikten sonra son buluyor mu?

Ergenlik dediğimiz süreç temelde bireyin ikincil cinsel karakteristiklerinin aktive olduğu döneme diyoruz. Yani hem kimi uzuv ve bölgelerdeki değişikler (genital kıl üretimi, adet görme, sakal çıkarma, mmeme büyümesi vb.) hem de o güne kadar neredeyse doğrudan hiç etkisinde kalmadığımız hormonların etkileriyle tanışıyoruz. Yani kısaca, bedenen hayatımızın geri kalanında dönüşeceğimiz insanın temellerini atıyoruz. Dolayısıyla insanın aslında kendinden ibaretliğini terk etmeye başladığı, diğer bireylerle kıyas ve / veya işbirliği içerisine girmemizin de arefesi. Tam olarak insan bu noktada zaten tabiri caizse "Dünya'yı mesele etmeye" başlıyor. Bundan önceki dönem için en amiyane tabir ile "çocukluk" dersek bu zaten bireyin "kendisini" ve onu çevreleyen "baloncuğu" (anne, baba, kedi, köpek, tat, koku vb.) anlamlandırmakla geçirdiği bir dönem ve hhayat onun için zaten bunlardan ibaret.

Birey o baloncuğun dışına çıktığında ilk etapta gözleri yanacaktır. (bkz. platon mağara analojisi) işte şu an gözlerinin yandığı aşamadasın. Çünkü dünyanın sandığından çok daha büyük ve karmaşık "Olabilme ihtimali" reddedemeyeceğin bir şekilde karşında. Fakat bu bilgiyle ne yapman gerektiği hakkında en ufak bir fikrin yok değil mi? İşte "Hayat" denen mevhumun bir anlamı olup olamayacağı da bu noktadan sonraki tutumun belirleyecek. Ne demek istiyorum anlatayım;

Hayatın tek bir kişi tarafından tamamen anlaşılabileceğinden çok daha fazla değişken ve veriden oluştuğunu öncelikli olarak kabul edelim. Her insan Dünya'nın, hayatın ya da evrenin çok küçük bir kısmının verisine erişebilir ve bunu anlarken hata yapar. Bu hata zaten eşyanın tabiatında vardır dolayısıyla bunu, insanın bilişsel yetersizliğinden ziyade bi "fact" olarak ortaya koyuyorum. Zira "Anlamak" dediğimiz şey aslında insanın karşılaştığı mevhumu, kişisel deneyimleriyle refere ederek gerçekleştirdiği bir eylem. Hatta bu yüzden hiçbirimiz ilk birkaç yılımızı asla hatırlamayız. Bu beynimizin hafıza kısmında bir sorun olması, gelişmemesinden değil, karşılaştıklarımızı anlayabileceğimiz referansları henüz yeterince biriktirmemiş olmamızdandır. İnsan ilk gördüğünü hatırlamaz, hatırladığı şeyleri en az 2 kere deneyimlemiş olması gerekiyor ki, refere edip "Evet bu şey hayatta var ve tekrar ediyor, bunu tasnif etmeliyim" der ve Anlamak dediğimiz süreç başlar. İşte "Hata" diye bahsettiğim şey de bu mekaniğin bir sonucu. İnsanın anlamak ile ilgili referansları sadece şahit olduklarından ibaret olursa kişi öznellikten öteye gidemeyecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Ezcümle, hayatın senin dışında, genel bir anlama sahip olduğunu düşünmek ve bunu aramak ciddi bir yanılgı. Fakat hayatın anlamlanmaya değer olduğunu düşünüp en az "Hata" ile bunu ortaya koymaya çalışma çabası zaten hayatın anlamını ortaya çıkarır. İnsanlık bireylerden oluşan kolektif bir yapı, hepimiz bir araya geldiğimizde ve elde ettiklerimizi biriktirdiğimizde ortaya büyük bir anlam koyabiliriz. Fakat ben sana cennet bahçesi vadetmiyorum. Hayatın anlamlandırılabilir olmasına şans vermek ya da bunu başarmak, sonunda elimizde kalan anlamın "Keyifli" bir içeriği olacağı anlamına gelmiyor. Dünyanın rezalet bir yer, evrenin korkunç bir kaos, insanlığın ise ilkel bir medeniyet olduğu gibi izleklerin yönergesinde bir Anlam da varılabilecek sonuçlardan birisi.İnsan işine geldiğine inanma eğilimindedir ve bunu aşmak sandığından çok daha zor hatta kimisi için imkansız.

Anlam senin tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir şey değil, Anlam senin de ortaya koyduklarınla varolmaya yaklaşabilecek bir şey. Hayatta ne kadar fazla dinamiği irdelersen o kadar fazla yenisiyle karşılacaksındır. Yapabileceğin tek şey merak etmek, anlamaya çalışmak ve beceremeyeceğin ihtimaliyle barışmak. Ne demiş Yunus Emre; "Aramakla bulunmaz ancak bulanlar arayanlardır.".

Sevgilerle.[1]

200 görüntülenme

Kaynaklar

  1. S. Bakewell. At The Existentialist Café. ISBN: 9780701186586.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close