Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Gerçeği görebilir miyiz?

Bazı yerlerde gerçek yok ve göremeyiz diyorlar. Gerçeği olduğu gibi görebilir miyiz? Gördüklerimiz kişiler,eşyalar vs. yani herşey asıl hali midir? Beyinde nasıl görülüyorsa dışarı da da aynı şekildedir değil mi? Aksi halde gördüklerimiz gerçek değilse bilimsel şeylerin anlamı kalır miydi mıydı?
395 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Bize bağlı...

Gerçeği nasıl tanımladığımıza bağlı.

Şayet gerçeği kendimize bağlarsak, cevap: bazen evet bazen hayır olur.

Tüm Reklamları Kapat

Yok şayet gerçeği, hem fikir olunan olgusallığına göre tanımlarsak ki; "bizden bağımsız olarak var olan her şeydir", o zaman gerçekliğe (hakikate) kavuştuduğumuz an, yani fark edip bilince çıkardığımız an evet görebiliriz.

Hem de en yakın olarak kendimizde, çevremizde ve şayet görme eylemini salt göze indirgemez isek bütün duyularımıza yansıyan her şeyde gerçeği görürüz.

Gerçek, var olanın salt görünümünden ibaret değildir. Kimi gerçekleri görmek için ne yazık ki sınırlı olan duyularımız yeterli olmayabilir. Bu da doğal olarak her gerçeği olduğu gibi görmemizi engelleyebilir ve bu durum "gördüklerimiz asıllarının aynısı mıdır, beynimiz nasıl görüyorsa, şeyler dışarıda da aynı şekilde midir" sorularını sordurtabilir.

Bazı şeyler için evet fakat bazı şeyler için hayır.

Tüm Reklamları Kapat

Beynimizin eksik parçaları tamamlama gibi kötü bir huyu olsa da (çünkü boşluğa tahammülü yok) makro evren için duyularımıza yansıyan ile beynimizin işlediği şey tıpatıp olmasa da (şeylerin somut, beyinsel işleme süreçlerinin soyut olması nedeni ile) nüans farkıyla aynıdır diyebiliriz.

Fakat mikro evren için aynı şeyi söyleyemeyiz. Çünkü burada duyularımız yetersiz kalır.

Misal kulaklarımız belirli bir frekansta sesleri duyabilir. Altı ve üstü algılanamaz, fakat olmadıkları anlamına gelmez.

Gözlerimizin de alt ve üst görme sınırları vardır. Ufkumuzun ötesini, ufkumuza denk düşen alandan daha büyük bir alanı işgal edeni ve mikro ve daha altı düzeydeki şeyleri gözlerimiz göremez. Devasa şeyleri görebimek için ondan olabildiğince uzaklaşmak gerektiği gibi mikro düzeyde var olan şeyleri (mikrop, atom, atom altı vb:) görebilmek için de onlara mümkün olduğunca destekleyici cihazlar ile (mikroskop gibi) yakınlaşmak lazım. Bu, diğer bütün duyularımız için geçerli. Bilim de zaten bunun için var.

Bilim; duyularımızın yetersizliğinin gerçeği arayışta bir engel teşkil etmemesi için var. Ve evet, bilim kılavuzumuz olduğu müddetçe, gerçeği (beynimizin somut olanı soyut işleyişinden kaynaklı kusurlarına rağmen) kusursuza yakın hali ile gerçeği , bilince çıkmış ( gerçeklik ya da hakikat) adı ile görebiliriz.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close