Evrimsel süreçte çeşitli izolasyon mekanizmaları (zamansal, coğrafi, gametik, mekanik ve davranışsal olmak üzere 5 kategoride incelenebilir), aynı türden bireylerden oluşan popülasyonları 2 veya daha fazla gruba bölebilir. Bu izolasyonlar, farklı seçilim baskıları ve iç melezlenmeler sonucunda birbirinden giderek farklılaşan 2 veya daha fazla grubun oluşması demektir. İşte türleşme, bu farklılıkların nesiller boyu birikmesiyle oluşur.
Bu gruplar birbirinden o kadar farklılaşır ki, artık onları aynı gruba koymak mümkün olmaz.
Örnek verecek olursak:
"Kırmızı" isimli tür, nesiller içerisinde farklılaşmaya başlar (kademeli olarak kendisine oldukça benzeyen "sarı" türe evrimleşir) ve bir noktada, popülasyon iki dala ayrılır, bu iki dal farklı yönlere doğru gider. Bunun sebebi, coğrafi bir izolasyon sonucu tamamen farklı şartlara adapte olma zorunluluğu olabileceği gibi, gametik, mekanik, davranışsal, ekolojik, zamansal, vb. izolasyonlar da buna neden olabilir. Kimi zamansa hiçbir izolasyon olmadan, tamamen şans eseri popülasyonun alt grupları farklı yönlere doğru evrimleşebilir (bkz: genetik sürüklenme). Dallanan bu tür, iki yeni türe doğru, kademeli olarak evrimleşir.
Eğer nesilleri (her bir yuvarlağı) takip edecek olursanız, evrimin ne kadar yumuşak ve ne kadar kademeli olduğunu görebilirsiniz. Daha siz ne olduğunu anlamadan, "kırmızı" olarak başladığınız ata tür, birkaç on nesil içerisinde en sağda gösterilen "lacivert", "turkuvaz" ve "yeşil" türlere evrimleşmiş olabilir. Bu arada, süreç içerisinde ayrılan bazı türler adapte olamayarak yok olurlar ve günümüze kadar ulaşamazlar.
Evrim Ağacı'nda "Türleşme yazı dizisi" var. Ayrıntılı bilgiyi oradan alabilirsiniz.
Kaynaklar
- Ç. M. Bakırcı. İnsan Ve Şempanze Çiftleşebilir Mi? İnsan-Şempanze Melezi Mümkün Mü?. (4 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 19 Aralık 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
- Ç. M. Bakırcı. Yeni Türler Nasıl Evrimleşir?. (16 Mart 2013). Alındığı Tarih: 19 Aralık 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı