Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tuna Toprak
Tuna Toprak
60K UP
Üye
42

Evrim Ağacı'nda olumsuz oy verince neden eksi UP geliyor?

2,951 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Çünkü olumsuzluğun bir bedeli var.

Sosyal medyada bu bedel tamamen ortadan kaldırılmış hâlde, dolayısıyla pozitif (ve/veya yapıcı) olmak ile negatif (ve/veya yıkıcı) olmak eşit değerde ve maliyetteymiş gibi modellenmiş hâlde. Halbuki "sosyal" hayatta hiç tanımadığınız veya çok az tanıdığınız kişilerle pozitif etkileşimlere girmekle negatif etkileşimlere girmek arasındaki maliyet farkını düşünecek olursanız, bunların bir olmadığını görebilirsiniz.

Sosyal medya da aynı dinamikler üzerine kurulmalı ve bu doğal etkileşimleri yansıtmalı. Aksi takdirde (hele ki sahte kimliklerin verdiği sahte özgüvenle de birleştiğinde) ülkemizde epey iğrenç örnekleri olduğu üzere, berbat "sosyal medya" görünümlü iftira, karalama, yalan ve sahte haber platformları oluşuyor - bu da mantıklı, çünkü insanlar (özellikle de başkaları arasındaki) çatışma ve kavgaları izlerken (hele ki inançları, aidiyetleri ve davranışlarıyla ilgili konularda) daha pozitif ve sıradan etkileşimlere nazaran daha fazla duygusal tepki gösteriyorlar, bu da onları o çatışma ve kavga içerikli platformlara daha çok bağlıyor.[1][2] Bu, site sahipleri için kârlı bir iş demek; ancak toplumun geri kalanı için bir negativite spiraline hapsolmak demek.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca olumsuzluğun bedeli sisteme entegre olmadığından (mesela ebeveynlerimiz bize doğduğumuzdan beri "sosyal medyada da iyi birer birey olmamızı" tembihleyerek büyütmüyorlar, okulda sosyal medya etkileşimleri üzerinden eğitim veya yaptırımlar yok, sosyal medyada girilen etkileşimlerin "sanal" olmasından ötürü yasal yaptırımlar çok kısıtlı, vs.), sosyal medyaya taşınabilmiş veya sosyal medyada inşa edilmiş bir "sosyal kontrat" yok. Bu da insanların sosyal medyada kendi kendilerinin jürisi, yargıcı ve celladı olmasıyla sonuçlanıyor. Buna bağlı olarak da yaygın olarak görülen "sürekli negativite", "aşırı alınganlık", "linç" ve "yankı odası" gibi müthiş sorunlu sürü davranışları platformlara hükmetmeye başlıyor.

Elbette bunların hepsi, sadece negatif etkileşimlere verilecek negatif UP ile çözülecek bir sorun değil (sadece yeri geldiği için işin felsefesini biraz anlatmak istedim). Zaten biz de Evrim Ağacı'nda bu soruna (ve sosyal medyadaki benzer problemlere) sadece UP perspektifinden yaklaşmıyoruz. Platformumuzda insanlar arasındaki ilişkiyi düzenlemeyi hedefleyen, görünen ve görünmeyen birçok sistem işliyor ve gelecekte bunlardan çok daha fazlasını sitemizde göreceksiniz. Böylece gerçek dünyada olduğu gibi (ve hatta onda olduğundan bile) daha pozitif, daha yapıcı, daha üretken, daha işbirliği ve değer odaklı bir platform inşa edebileceğimizi ümit ediyoruz.

Not: Bu arada dikkat ederseniz bu puan, verilen negatif oyun haklı olup olmamasından bağımsız olarak veriliyor. Buna çok fazla takılmayın çünkü sitede yeterince pozitif değer yaratıyorsanız, bu ufak kayıpların üzerinizde bir etkisi olmayacaktır. O pozitif değeri zaten bu negatif amaçlar için de kullanabilmek için yaratıyorsunuz. Eğer hiç pozitif değer yaratmadan sadece negatif etkileşime giriyorsanız, belki siteyi kullanım biçiminizi gözden geçirmenizde fayda var. Şu anda bir nevi oyun yerinde olup olmadığını ölçecek bir sistem üzerinde de çalışıyoruz ama bu arka planda çalışacak bir araç olacak; UP gibi gözle görünür bir sistem olmayacak.

792 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Z. Chen, et al. (2013). When, Why, And How Controversy Causes Conversation. Journal of Consumer Research, sf: 580-593. doi: 10.1086/671465. | Arşiv Bağlantısı
  2. D. A. Marshall. (2003). Behavior, Belonging, And Belief: A Theory Of Ritual Practice. SAGE Publications, sf: 360-380. doi: 10.1111/1467-9558.00168. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
54
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close