Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Recep Enes Şahin
Üye 10 Haziran 2019 3 Cevap
7

Evrenin genişleme hızı ışık hızından hızlı mıdır?

4,614 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Sinancan Kara
Sinancan Kara
1,930 UP
Fizik Yüksek Lisans 7 Aralık 2020

Merhaba,

Işık hızı tamamen bizim gözlemlediğimiz hızlara uyar.

Ama ikinci sorduğunuz soru çok kıymetli, açıklaması izafiyet ile ilgili.

Tüm Reklamları Kapat

Şöyle düşünün 100 km/s ile giden bir araba farını açtığında, fardaki ışık ne hızla gidiyor? Işık hızı + 100 km/s olamayacağı söyleniyor. O zaman nasıl gidiyor? Bu önemli bir soru.

Cevabı için de önce hızın ne olduğunu anımsayın, yol/zaman. Hız sabit kalmalı, yol/zaman sabit kalmalı, dolayısıyla diğer değişkenler ile "oynuyor" evren. Yani zaman değişiyor. Arabadakiler için zaman kısalıyor. İzafiyetin özü çok basitçe bu.

Yani ışık hızının değişmemesi ışığın bambaşka çok farklı bir biçimde davranması değil, ışık bildiğimiz gibi hareket ediyor. Sadece evrenimizde belli bir hız sınırı var, bu da ışık hızına eşit.

Evrenin genişlemesi de dendiği gibi A noktasından B noktasına gitmek demek değil, üzerinde bulunduğumuz koordinat sistemi genişliyor. Balonun şişmesi gibi düşünün, balonun üzerindeki karıncanın hareketi ile balonun şişmesi ve gitmek istediği yerin ondan uzaklaşması farklı şeyler.

1,139 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Işık Hızınnı Neden Geçemeyiz. (7 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 7 Aralık 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ahmet Özden
Ahmet Özden
31K UP
Öğrenmeye meraklı genç bir sapiens 10 Haziran 2019

Evren, Big Beng ile bu günden kabaca 14 milyar yıl önce genişlemeye başladı. Bu durumda evrendeki maksimum hız sınırı olan ışık hızını göz önüne alınca Evrenin çapınında 14 milyar olması gerektiğini düşünürüz ancak WMAP uydusunun yapmış olduğu ölçümler, bize Evrenin 93 milyar çapında olduğunu gösteriyor. Şu halde; Evet. Evrenin genişleme hızı ışık hızından hızlıdır denilebilir ama şunuda atlamamak gerekir: Evrenin genişleme hızı ile kastedilen günlük hayatta kastetiğimiz hız kavramı birbirlerinden bi' hayli farklı. Hız, bir A noktasından başka bir B noktasına ne kadar sürede gidildiğidir. Evrende ise bir hareket yoktur, genişleme vardır. Hemde tek bir noktadan değil tüm noktalardan. Bu durumda evren için hız kavramını kullanamayacağımızdan kıyaslama yapmakta pek akıl karı olmaz. Umarım yardımcı olmuşumdur Evrim Ağacı'nı takip eden güzek insan.

2,070 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Rasyonalist. (10 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 10 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
14
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı 1 Mayıs 2023
Orijinal Soru: Evren ışık hızından hızlı mı gelişiyor ve eğer öyleyse bunu nasıl yapıyor?

Evrenin ışık hızından hızlı genişlediği doğru. Bu, uzayın kendisinin genişlemesinden kaynaklanıyor. Yani evrendeki cisimler ışık hızını aşmıyorlar, ama uzay aralarındaki mesafeyi artırarak onları birbirinden uzaklaştırıyor. Bu genişleme hızı da giderek artıyor. Bu, kozmik enflasyon adı verilen bir süreçle açıklanabilir. Bu süreçte Evren, Büyük Patlama’dan sonra saniyenin çok küçük bir kısmında katlanarak büyüdü. Bu paradoks gibi görünebilir, ama ışık hızını aşan şey uzayın kendisiydi, içindeki madde değil1. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi için Evrim Ağacı’nın makalesini okuyabilirsiniz.[1]

119 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. Recep, et al. Evren, Işık Hızından Daha Hızlı Mı Genişliyor? Büyük Patlama Ve Enflasyon Dönemi'nde Tam Olarak Ne Oldu?. (30 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close