Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tuba Özaykan
Tuba Özaykan
1,282 UP
Üye
2

Evrende her bir insanın kendine ait bir yıldızı olduğu doğru mu?

Okuduğum bir kitapta evrendeki yıldız sayısı kadar insanlarında var olduğu ve her bir kişinin kendisiyle birlikte doğup ölen bir yıldızı olduğu yazıyordu doğrumu ?
4,719 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Bu tür bilgiler genelde "romantik" duyguları veya "hayret" duygusunu tetiklemek için yazılan şeyler; ancak bu defa doğru. Hatta az bile söylenmiş. Çok ama çok daha az... Adım adım bakalım:

  • Sadece bizim Samanyolu Galaksi'mizde 200-400 milyar adet yıldız bulunuyor.
  • Gözlenebilir Evren'de (Evren'de değil!), bizim galaksimiz gibi "büyük" galaksilerden 225 milyar adet galaksi bulunduğu düşünülüyor; ancak bu sayı, cüce galaksileri ve sönük galaksileri de hesaba katarsanız 7 trilyona kadar çıkıyor. Biz 225 milyarı temel alalım.
  • Düz hesap ile, sadece Gözlenebilir Evren içinde 67.500.000.000.000.000.000.000, yani 67.5 sekstilyon adet yıldız bulunuyor.
  • Dünya'da şu anda 8 milyar insan yaşıyor ama bugüne kadar 108 milyar kadar Homo sapiens yaşadığı düşünülüyor.
  • Dolayısıyla, bugüne kadar var olmuş her bir insan bireyinin Evren'de 625.000.000.000 adet, yani 625 milyar tane yıldızı bulunuyor.

Romantik, değil mi? :)

Bazen bunu "gökyüzünde görünen yıldızlar" ile değiştirildiğini görüyoruz; o zaman bu hatalı oluyor. Şehir ışıklarının olmadığı, karanlık bir yerde gökyüzünde en fazla 2.000 adet yıldız görebilirsiniz. Bu, bırakın bugüne kadar yaşamış insanların sayısından, şu anda Türkiye'de yaşayan insan sayısından bile çok ama çok azdır.

Tüm Reklamları Kapat

Bizimle Doğan ama Ölmeyen Yıldızlar

Tabii ki işin "bizimle doğup bizimle ölme" gibi kısımları abartılı ilişkilendirmeye dayanıyor. Sonuçta bizim doğum ölümümüz ile yıldız doğum ölümü arasında hiçbir nedensellik yok. Ama o kısım bile, sayısal olarak doğru olabilir.

Çünkü 1 yılda Gözlenebilir Evren'de 150 milyar kadar yeni yıldız doğduğu hesaplanıyor. Bu, saniyede 4756 yıldız doğumu demek. Birleşmiş Milletler'e göre her gün 385.000 bebek doğuyor, yani her saniye 4-5 bebek doğuyor. Dolayısıyla her doğan bebeğe 950 kadar yeni doğan yıldız düşüyor.

Ölüm için durum farklı. Yıldızlar, doğdukları kadar kolay ölmüyorlar. Süpernova tarzı patlamalar sonucu ölen yıldızları her 50-100 yılda 1 defa gözlüyoruz, tabii bundan çok daha sık ölüyor olabilirler. Süpernova olmadan ölen daha küçük kütleli yıldızlar ise yılda 1 adet civarında beyaz cüceye dönüşüm geçiriyorlar. Yani yıldız ölümü çok daha nadir. Öte yandan, yıldan yıla değişse de, 2015 yılında 55 milyon insan öldü. Yani insanların ölümü, yıldız ölümünden çok daha hızlı yaşanıyor. Ki bu mantıklı. Tüm insanlar gelip gittikten sonra bile yıldızlar gelmeye ve çok uzun süreler boyunca gitmemeye devam edecekler. Çünkü Evren, insanlardan bağımsız bir yapı.

424 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. E. Bakırcı. Samanyolu Galaksisi Nedir? Galaksimiz Hakkında Ne Kadar Bilgiye Sahibiz?. (30 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. Evren Nedir? Evren Ne Kadar Büyük? Gözlenebilir Ve Gözlenemeyen Evren'in Toplam Büyüklüğü Ne Kadar?. (29 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  3. E. Kılıç. Evren'de Kaç Tane Galaksi Var?. (9 Mart 2014). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  4. Cool Cosmos. How Many Stars Can You See At Night?. (28 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2021. Alındığı Yer: Cool Cosmos | Arşiv Bağlantısı
  5. University of Calgary. How Often Are Stars Born?. (5 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2021. Alındığı Yer: University of Calgary | Arşiv Bağlantısı
  6. The World Counts. How Many Babies Are Born A Day?. (5 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2021. Alındığı Yer: The World Counts | Arşiv Bağlantısı
  7. H. Ritchie. How Many People Die And How Many Are Born Each Year?. (11 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2021. Alındığı Yer: Our World in Data | Arşiv Bağlantısı
  8. A. Saintonge. How Many Stars Are Born And Die Each Day?. (27 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2021. Alındığı Yer: Ask an Astronomer | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close