Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 1 gün önce 1 Cevap
7

Evren genişlemiyor da bizim teknolojimiz sınırını görmeye yetmediğinden ilerleme katediyor olabilir miyiz?

Soruyu sormakta baya biraz zorlandım bu tür konuları araştırmaya yeni başladım o yüzden acemiliğimi mazur görün. Tam olarak sormak istediğim şey , biz şuan evrenin genişlediğini düşünüyoruz fakat sınırına gitmeye teknolojimiz yetmediğinden dolayı yol kat ettikçe genişlediğini sanıyor olabilir miyiz? Eminim bu soru daha profesyonel sorulabilirdi
220 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 21 saat önce

Hayır. Modern kozmolojiye göre Evren gerçekten de genişliyor ve bu, sadece "sınırına gidemediğimiz için göz yanılması yaşıyoruz" diye özetlenebilecek bir hatadan kaynaklanmıyor. Gözlemler, Evren'in genişlemesi hipotezini bir asrı aşkın süredir güçlendiriyor. Başta Edwin Hubble'ın 1929'da gökadaların ışığında tespit ettiği kırmızıya kayma (yani uzaklaştıkça ışığın dalga boyunun uzaması) ve ardından gelen binlerce araştırma, Evren'in durağan olmadığı, aksine zamanla genişlediği gerçeğini ortaya koydu.[1]

Sınır mevzusuna gelirsek: "Evren'in sınırı" ifadesi çoğu zaman kafa karıştırıyor. Kozmolojide Evren'in "sınırları" yerine, "gözlemlenebilir Evren" terimini kullanıyoruz. Işığın bize ulaşabildiği (veya ulaşması için yeterli zamanın geçtiği) en uzak mesafe, bizim için gözlemlenebilir Evren'in boyutunu belirliyor. Işık hızının kısıtından ötürü bu bölgenin ötesiyle ilgili çok az doğrudan gözlem yapabiliyoruz. Fakat bu, Evren'in orada bittiği veya genişlemediği anlamına gelmiyor; sadece henüz sinyali alamadığımız kadar uzak bölgeler var.

Evren'in genişlemesi, tek bir ölçüme dayanmıyor. Başka kanıtlar da var:

Tüm Reklamları Kapat

  • Kozmik Mikrodalga Arka Plan Işıması (CMB): Evren yaklaşık 13.8 milyar yıl önce çok sıcak ve yoğunken geriye kalan ışımanın bugünkü soğuk izleri. Kırmızıya kaymış bu "fosil ışık," Evren'in geçmişini ve genişlediğini doğruluyor.[2]
  • Süpernova "Standart Mumları": "Tip Ia" süpernovalar, belli bir mutlak parlaklığa sahip oldukları için gökbilimcilere uzaklık ölçümünde nokta atışı imkânı sağlıyor. Onların parlaklığını ve kırmızıya kayma değerlerini karşılaştırarak, gökadaların zamanla hızlanarak bizden uzaklaştığını tespit edebiliyoruz.[3]
  • Planck Uydusu Ölçümleri: Evren'in yaşı, bileşimi ve genişleme hızı üzerine en detaylı veriyi sunan Planck verileri, kozmik genişleme senaryosunu doğrulamakla kalmadı; sabitini (Hubble-Lemaître sabiti) de görece hassas şekilde ölçtü.[4]

Teknoloji ya da teleskoplarımızın menzili arttıkça, sınırı "göremediğimizden" ötürü genişlediğini sanmıyoruz; tam tersine, hem yakın hem uzak gökadalardan aldığımız veriler, kırmızıya kayma ve mesafe ölçümleriyle Evren'in genişlediğini net şekilde gösteriyor. Üstelik bu genişleme sabit hızda da değil; yapılan ölçümlere göre karanlık enerji denilen bir etken nedeniyle genişleme hızında artış (ivmelenme) söz konusu. Örneğin neredeyse 10 milyar yıl önce patlayan süpernovaları incelediğimizde, Evren'in erken zamanlarda farklı hızlarda genişlediğini ve bugün o hızın arttığını görüyoruz.

Dolayısıyla "Sınırına ulaşamayınca genişlediğini sanıyoruz." çıkarsaması doğru değil. Aslında Evren'in bir "kenarı" veya "duvarı" olduğuna dair de bir bulgu yok. Genişlemenin varlığı, çok yönlü ve bağımsız yöntemlerle teyit edilmiş durumda; teleskop ve uzay sondalarımız da bunu her geçen gün daha ayrıntılı verilerle doğruluyor.

Tabii ki "standart olmayan kozmoloji teorileri" var; bunlar eldeki veriyi başka şekillerde yorumlayarak gözlemlerimizi izah etmeye çalışıyorlar. Bir tanesini burada anlatmıştım:

Bu modeller, saydığım (ve buraya sığdıramadığım) kanıtların bir kısmını elimizdeki standart kozmoloji modeli kadar (hatta bazen ondan daha iyi) açıklasa da elimizdeki bütün kanıtları standart kozmolojik modelimiz kadar başarılı açıklayabilen başka hiçbir model yok. Dolayısıyla şu anda Evren'in genişlemediğini öne sürmek için herhangi sağlam bir gerekçe yok.

Kaynaklar

  1. E. Hubble. (2006). A Relation Between Distance And Radial Velocity Among Extra-Galactic Nebulae. Proceedings of the National Academy of Sciences, sf: 168-173. doi: 10.1073/pnas.15.3.168. | Arşiv Bağlantısı
  2. E. S. Cheng, et al. (1997). Detection Of Cosmic Microwave Background Anisotropy By The Third Flight Of The Medium-Scale Anisotropy Measurement. The Astrophysical Journal, sf: L59. doi: 10.1086/310923. | Arşiv Bağlantısı
  3. A. G. Riess, et al. (2002). Observational Evidence From Supernovae For An Accelerating Universe And A Cosmological Constant. American Astronomical Society, sf: 1009-1038. doi: 10.1086/300499. | Arşiv Bağlantısı
  4. J. Alves, et al. (2020). Planck 2018 Results. Astronomy & Astrophysics, sf: E1. doi: 10.1051/0004-6361/202039265. | Arşiv Bağlantısı
13
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close