Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Batuhan Kaya
Batuhan Kaya
20K UP
Üye
1

Elektrikli cihazlar elektriği nasıl kullanır?

Giriş-çıkış akımları ölçüldüğünde aynı veya yakın çıkıyorsa enerji cihaz tarafından nasıl kullanıyor?
373 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar

Elektriğin çalışma prensibiyle alakalı bir durum, elektrik dediğimiz şey serbest elektronların yer değiştirmesidir. Doğada zaten var olan bir şeydir ancak biz buna hükmederek beşeri sistemlerimizde kullanıyoruz. Yani aslında biz elektrik üretirken yoktan bir şeyi var etmiyoruz. Zaten var olan bir şeyi düzenli ve kullanılabilir bir hale getiriyoruz. Sakın dediklerimi batarya teknolojisi ile karıştırmayın, elektrik teorik olarak sonsuz bir enerjidir, yalnızca onu kullanabilmek, depolayabilmek sorundur.

Bahsettiğiniz giriş-çıkış akımlarına gelecek olursak akım, bir kesit üzerinden birim zamanda geçen yük miktarıdır. Bir devrede kullanılan tek bir akım hem girişte hem çıkışta aynıdır, bunun neden olduğunu anlayamamışsınız. Anlayamamanızın sebebi elektriği, adeta sobaya atılan kömür/odun benzeri bir materyalle kıyaslamanızdır. Sobaya attığımız yakıt ısı enerjisine dönüşür ama bunun karşılığında kendi varlığını fiziksel ve kimyasal olarak dönüşüme uğratır. Elektrik ise düzensiz hale dönmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. google classroom. Temel Elektriksel Miktarlar: Akım, Voltaj, Güç. Alındığı Tarih: 8 Mart 2024. Alındığı Yer: Khan Academy | Arşiv Bağlantısı
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kemal Ayan
Freelancer yazılım geliştiricisiyim.

Elektrik tüketimi, elektrik enerjisinin bir cihaz tarafından kullanılması sürecidir. Cihazlar, elektrik enerjisini bir tür işe dönüştürerek kullanır. Örneğin, bir lamba elektrik enerjisini ışığa dönüştürür, bir televizyon görüntü ve ses üretmek için elektrik enerjisini kullanır.

Elektrik tüketimi sırasında, bir cihazın devresi üzerinde ölçüm yaptığımızda elektriğin neredeyse aynı seviyede kalmasının nedeni, enerjinin korunumu prensibidir. Yani, bir sistemdeki toplam enerji miktarı, dönüşüm ve kayıplarla birlikte sabit kalır. Bir cihaz elektrik tükettiğinde, bu enerji çeşitli şekillerde dönüşebilir (ısı, ışık, hareket vb.), ancak toplam enerji miktarı genellikle sabit kalır. Bu nedenle, bir devrede elektrik tüketimi sırasında ölçülen elektrik miktarı genellikle giriş elektriği ile neredeyse aynıdır. Ancak bazı durumlarda, sistemdeki enerji kayıpları (ısı gibi) göz önüne alındığında, giriş ve çıkış arasında küçük farklar olabilir. Bu tür farklar, cihazların verimliliği ve elektrik tüketimi hakkında bilgi sağlayabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. John Trowbridge. (1884). What Is Electricity?. ISBN: 39015035504730. Yayınevi: Creative Media Partners, Llc.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close