Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes Furkan Çoban
Üye 10 Ocak 2021
1

Dünya modellemelerinde neden kuzey kutbu hep yukarıda?

Modellemelerde y eksenine göre kuzey kutbu güney kutbuna göre hep yukarıda... Bunun bilimsel bir açıklaması var mı? Güney kutbu yukarıda olamaz mı? Yoksa sadece modellemeleri yapanlar kuzey yarım kürede ve aşağıya düşmekten mi korkuyorlar?.. (!) 😄
344 görüntülenme
Dünya modellemelerinde neden kuzey kutbu hep yukarıda?
Dünya modellemelerinde neden kuzey kutbu hep yukarıda?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Baran Keskin
Baran Keskin 10 Ocak 2021

Büyük ihtimal haritalandırmayı yapan bilim insanlarının çoğunluğunun Kuzey Yarım Kürede bulunması ve kendilerini üstte tutma psikolojisiyle öyle olması muhtemel :D şöyle bi kaynaktan inceleyebilirsiniz:

Kaynaklar

  1. C. Williams. Haritalar Kuzeyi Neden Yukarıda Gösterir?. (10 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2021. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Okur 10 Ocak 2021

Sizin için bir kaynak buldum Bakabilirsiniz :

Birçok canlıda olduğu gibi insan beyninin önemli bir kısmı, çevresine göre konumunu anlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bizleri diğer canlılardan özel kılan kısım ise konumumuzu başkalarıyla paylaşabiliyor olmamız. Bunu da en eski çağlardan beri haritalar yoluyla yapmıştık. En eski harita örneği, bundan 14 bin yıl önce bir mağarada keşfedilmişti. Daha sonra sırasıyla taş tabletler, papirüs, kağıt ve şu anda da bilgisayar ekranı kullanıldı. Haritada kuzeyin sürekli yukarıda gösterilmesinin tarihi ise yalnızca birkaç yüz yıl öncesine dayanıyor.

Artık belki de gezegenimize farklı bir açıdan bakmanın zamanı gelmiştir. Psikolojik veriler incelendiğinde, kuzeyi yukarıda gören algının dünyada değer verilmesi gereken şeyler bakımından düşünce sistemimizi kirlettiğini gösteriyor. Çoğu insan kuzeyi ‘yukarı’, güneyi ise ‘aşağı’ olarak algılıyor. Psikolog Brian Meier insanların bilinç dışı olarak, pozitif şekilde yorumlanan kelimelerin olumsuzlarla kıyaslanması sebebiyle uzayı daha yukarıda algılıyorlar. Kuzey = yukarı ve iyi = yukarı algısının, insanların haritada farklı bölgelere atfettiği değeri etkilediğine dikkat çekiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Benim fikrim : Bende bunu yukarı aşagı olarak düşünmüyorum bana görede normal bir modeldir . Önemli olan 2 boyutlu değil 3 .BOYUTLU DÜŞÜN .ozaman yukarı aşagı demiyeceksin .anlayacaksın sende ..

105 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Eser Şahin, et al. Haritaların Kuzeyi Neden Yukarıda Gösterdiğini Hiç Merak Ettiniz Mi?. (1 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2021. Alındığı Yer: Webtekno | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close