Sizin için bir kaynak buldum Bakabilirsiniz :
Birçok canlıda olduğu gibi insan beyninin önemli bir kısmı, çevresine göre konumunu anlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bizleri diğer canlılardan özel kılan kısım ise konumumuzu başkalarıyla paylaşabiliyor olmamız. Bunu da en eski çağlardan beri haritalar yoluyla yapmıştık. En eski harita örneği, bundan 14 bin yıl önce bir mağarada keşfedilmişti. Daha sonra sırasıyla taş tabletler, papirüs, kağıt ve şu anda da bilgisayar ekranı kullanıldı. Haritada kuzeyin sürekli yukarıda gösterilmesinin tarihi ise yalnızca birkaç yüz yıl öncesine dayanıyor.
Artık belki de gezegenimize farklı bir açıdan bakmanın zamanı gelmiştir. Psikolojik veriler incelendiğinde, kuzeyi yukarıda gören algının dünyada değer verilmesi gereken şeyler bakımından düşünce sistemimizi kirlettiğini gösteriyor. Çoğu insan kuzeyi ‘yukarı’, güneyi ise ‘aşağı’ olarak algılıyor. Psikolog Brian Meier insanların bilinç dışı olarak, pozitif şekilde yorumlanan kelimelerin olumsuzlarla kıyaslanması sebebiyle uzayı daha yukarıda algılıyorlar. Kuzey = yukarı ve iyi = yukarı algısının, insanların haritada farklı bölgelere atfettiği değeri etkilediğine dikkat çekiyor.
Benim fikrim : Bende bunu yukarı aşagı olarak düşünmüyorum bana görede normal bir modeldir . Önemli olan 2 boyutlu değil 3 .BOYUTLU DÜŞÜN .ozaman yukarı aşagı demiyeceksin .anlayacaksın sende ..
Kaynaklar
- Eser Şahin, et al. Haritaların Kuzeyi Neden Yukarıda Gösterdiğini Hiç Merak Ettiniz Mi?. (1 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 10 Ocak 2021. Alındığı Yer: Webtekno | Arşiv Bağlantısı