Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dil öğrenmekten, okumaktan, gezmekten farklı olarak; kısaca "Kendini geliştirmek" demek ne demektir?

1,489 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Gülnur A
Gülnur A
28K UP
Okul Öncesi Öğretmeni

Kendini geliştirme konusunda psikolog Beyhan Budak'ın yazında şunlar yazıyor;

  • Hayatta senin yapmak istediklerini yapmış ya da yapmakta olan insanlarla konuş tanış. Utanma bu konudan gurur yapma, o kim ki deme. Kesin bir şeyler öğrenirsin.
  • Önemli fikirler her an aklına gelebilir. Ben bunlara fikir kıvılcımları diyorum. Bunları kaybetme, bu kıvılcımlardan bazıları büyüyüp kocaman bir alev olma potansiyeline sahip
  • Yaz aklına gelenleri, düşüncelerini, gözlemlerini tespitlerini. Mesela benim telefonumda bunun gibi yüzlerce not var. Gece uyandığım bir an bile aklıma gelse kenarda bir yere yazarım.
  • Yanında çanta taşı. Çantanın içinde kalemin defterin bir tane de kitabın olsun. Gün içinde o kadar çok bir şeyler karalayabileceğin, okuyabileceğin boş vaktin oluyor ki. Ne kadar çok boş zamanın olduğunu fark edince çok şaşıracaksın.
  • Eğer öğrenciysen yaz tatilinde çalış. işin içinde insanlarla muhatap olmak olsun. insanlarla temas ettiğin işlerin seni nasıl geliştirdiğine inanamazsın.
  • Konforlu alanını keşfet: Nedir senin konforlu alanın? Evden çıkmamak mı, riskten uzak durmak mı? Bunu belirle ve konforlu alanından dışarı çık.

Eklediğim kaynakta 2 tane de video var, psikolog bu videoları dinlemenizi de öneriyor. İyi günler dilerim :)

Tüm Reklamları Kapat

341 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kendini Nasıl Geliştirirsin?. (1 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 1 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hüseyin Açar
Fizik Öğrencisi

Önemli bir soru. Gelişmiş insan ya da kendini geliştirmiş insan; olgun insan olarak da kolaylıkla tanımlanabilir.

Olgun insanlar, hayatı iyisiyle ve kötüsüyle yani her yönüyle severler. Olup bitmiş olayların daha değişik olmasını umut etmekle ya da yaşananla şikayet etmekle vakit kaybetmezler. Kendilerini ve hayatlarını kabullenir ve şikâaet etmek yerine varsa bir kusur düzeltmeye yönelirler. Maddi ve manevi özelliklerini sahtelikle örtmeye çalışmazlar. Şikayet etmedikleri için bağımsızlardır. Bağımsızlıklarına da düşkündürler. Kısıtlanmayı sevmezler ve kısıtlamazlar. Bu yüzden de sevdiklerine hiçbir zaman hiçbir şeyi zorla kabul ettirmeye çalışmazlar. Doğru gördüğünü sadece söylerler. Sevginin anlayıştan geldiğini düşünürler ve buna göre yaşarlar. Sevdiği insan bile olsa onaylanmayı talep etmezler. Övgü ve ödül talebiyle hareket etmez ama başarılı gördüğü birini takdir etmekten de çekinmezler.

Tüm Reklamları Kapat

Olgun insanlar çok net ve açık konuşurlar. Sözleri evirip çevirmezler. Çünkü söylemek istedikleri şeyleri başkalarını memnun etmek gayesiyle değil, doğru buldukları için söylerler. Her olgun insan ciddi ve soğuk değildirler, sadece gereksiz samimiyet ve muhabbet yürütmezler. Gülmeyi ve yeri geldiğinde çevresindeki insanları güldürmeyi de bilirler.

Aslında bütün bu özellikler olgun insanların fıtri ve tabi olmalarından gelmektedir. Doğal olana karşı ayrı bir ilgileri olduğu için kendileri de doğallıklarıyla kalmışlardır. Gün batımını izlemek, kırlarda vakit geçirmek gibi şeyler onlar için tedavi gibidir ve gerçekten bunu yaparken eğlenirler.

Tüm Reklamları Kapat

Olgun insanlar mesafeli ve kibirli insanlar değildirler. Sanılanın aksine başkalarını çok iyi anlarlar ve yargılamadan iletişim kurarlar. İnsanlarla iletişimlerini sağlıklı bir biçimde kurarlar. Gereksiz kavgalara girmez, her kavgada taraf olmazlar. Herkese karşı dürüstler, yalan söylemezler ve olayları çarpıtmazlar. Bu yüzden insanlara güven verirler. İnsanlar hakkında arkalarından konuşmazlar. Sorun gördüğünde direkt insanlarla konuşurlar.

Devamlı düzenli olmak veya titiz olmak gibi dertler edinmezler. Verimli yaşamaya odaklanmışlardır. Sürekli plan, program yapıp durmazlar, bağımsızlarının peşinden gidip keşfederler. Bu sebeple olacak ki müthiş bir enerjiyle doludurlar, enerjilerini hayatı, doğayı ve insanları sevmelerinden alırlar.

Şiddetli ve bitmez tükenmez bir merak duygusuna sahiptirler. Hep araştırır ve her şeyi kavramak isterler. Onlar için her insan, varlığı daha iyi anlamak için bir fırsattır. Başarı da bir fırsattır. Başarısız olmaktan korkmazlar ve hatta onu mutlulukla kabul ederler. Onlar için yeniden denemek için her zaman bir şans daha vardır. Kendilerine ve hayatlarına verdikleri değeri artıracak her şeyi doya doya yaşamaya gayret ederler.

Olgun insanların en az ihtiyaç duyacakları şey şüphesiz ki kendilerini savunma ihtiyacıdır. Basitçe ‘‘Sen böyle düşünüyor olabilirsin. Demek ki farklı düşüncelere ve yapılara sahip insanlarız. Anlaşmak zorunda değiliz.’’ Diyerek tartışmadan çekilirler. Bir tartışmada kazanmak ya da muhatabı yanlış düşündüğüne ikna etmek gibi şeylere ihtiyaç duymazlar. Olgun insanların değerleri dar değildir. Bu yüzden de insan kazanmaya çalışırlar kaybetmeye değil.

İnsanlara değer verirler ama asla kimseyi putlaştırmazlar. Herkesi hatalar yapabilecek bir insan olarak görürler ve kimseyi insanüstü bir varlık konumuna getirmezler. Kimseyi yüceltmedikleri gibi kimseyi küçümsemezler de. Başkalarının başarısızlıklarından beslenmezler. Zafer elde edilecekse bunu kendi gayretleriyle elde etmeyi tercih ederler. İnsanların hataları onları hiç ilgilendirmez, kendi değerlerini ve doğrularını yaşamaya odaklanmışlardır.

Hayatlarında devamlı mutluluğu kovalamazlar. Sadece yaşarlar ve iyi kötü her türlü yaşamda mutluluğu bulurlar. Cidden bu dünyada nadir bulunan insanlardır olgun insanlar. Eğer bir gün karşılaşırsanız mutlaka tanırsınız.

207 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Http://Www.dogancuceloglu.net. (2 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 2 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close