Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sümeyye Artar
Üye
3

Çocuklarda sinir kontrolünü nasıl sağlayabiliriz?

Çocuklara hayır denildiği zaman genelde hayırı cevap olarak kabul etmeyip istediklerinin yapılması için ağlıyorlar. Daha ilerisinde ise ebeveynlere vurma, elindeki eşyaları fırlatma vb. Davranışları gözlemliyorum. Özellikle vurma olayı çok rahatsız edici.
403 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
78K UP
psikoloji öğrencisi

Psikolojide bir amaca yönelik davranışın önlenmesine engellenme denir.[1] Eğer çocuğa hayır derseniz bir amaca yönelik davranışını önlemiş olursunuz. Genel olarak engellenmeyle karşılaşan bireyler stres belirtileri gösterir. Bu belirtiler saldırganlık boyutunda da olabilir. Eğer engellenme sonrasında yapılan saldırganca davranış pekiştirilirse(hayır denildiğinde devam eden diyalog bile çocuk için pekiştireç olabilir) bu davranışın sıklığı artacaktır. Burada yapılması gereken şey çocukla göz teması kurup [4]anlayabileceği bir dille neden hayır denildiği açıklanmalıdır. Eğer saldırgan davranış devam ediyorsa edimsel teknikler kullanılabilir. Saldırgan davranışı azaltmak için olumlu uyaranlar(ilgi, tv oyuncak ve benzeri) ortadan kaldırılmalıdır. Time-out tekniği tam da bunu sağlar. Çocuk belli bir süre olumlu uyaran olmayan bölgede tutulur ve saldırgan davranış ortadan kalkıncaya kadar orada kalır. Saldırgan davranış ortadan kalkınca neden böyle bir ceza aldığı düzgün bir dille anlatılır. Bu teknik çocuğun mizacına ve yaşına uygun olarak tasarlanması gerektiği gibi tutarlılık ve süreklilik çok önemlidir. Diğer bir edimsel teknik iş birlikçi davranışın ödüllendirilmesidir. Çocuğa neden hayır denildiği anlatıldıktan sonra yaptığı her olumlu davranış ödüllendirilmelidir. Bu sayede olumlu davranışların sıklığı artacaktır. Ödül anında verilmelidir, tutarlılık ve süreklilik göstermelidir, aksi taktirde davranış pekişmez. Ödüller çocuğun kişiliğine ve yaşına bağlı olarak belirlenmelidir, övgü ve takdir mutlaka kullanılmalıdır. [3] [4]

Kaynaklar

  1. psikolojisozlugu. Frustration - Engellenme | Psikoloji Sözlüğü. Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2024. Alındığı Yer: psikolojisozlugu | Arşiv Bağlantısı
  2. Jerry M. Burger. Kişilik. Yayınevi: Kaktüs. sf: 214/250.
  3. Yale Medicine. Anger, Irritability And Aggression In Kids. (28 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Yale Medicine | Arşiv Bağlantısı
  4. S. Pappas. The Science Of Timeouts: How To Make Them Work For Your Kids. (30 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 21 Ağustos 2024. Alındığı Yer: livescience | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bym Acr
Bym Acr
23K UP
öğrenci fizik ve kuantum fiziği ile 4 yıldır merak sarmış biri

Genel olarak çogu çocukta böyle bir durum gözlemleniyo ögrenme, keşfetme ve kavrama çaglarında cocukların bu durumu yapması istenilen bir şeyi elde edebilme durumunu ögrenme egilimindedir.Eger bir çocuk bu durumda aglayıp istedigi şeyi elde ederse artık onu çözüm olarak görür ve ögrenir ve keşfeder.Daha sonra çocuk istegini arttırır ve ailesi bunu yapmayı bırakır daha sonrasında çocuk çözüm eglemini artırır bunun sonucunda aıle tekrar gercekleştirse çocuk sürekli bu eglemi gercekleştirir.

çözüm ise bu durumda ilk çözüm aradıgı zamanlarda aglama bagırma vb tavırlarda cocugu yanlız ve sakın ortamda bırakmaktır.Kimine dogru gelmesede bu durum küçük yaşlarda aglama ve bagırmanın çözüm olmadıgını bu durumda yanlız kalcagını gören ve algılayan çocuk bu tavırdan vaz gecer ve başka tür çözümler aramaya gecer.Eger çocuk çok fazla inatcı ve enerjik biriyse çocugu bol bol toprakla ve sakınleşcegı bir ortamda bulundurup daha sonra bu eglemlerı yaptırılması şahsi düşümcemle çözülebileci kaanatına varır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. ba. Toprak. Alındığı Tarih: 28 Ağustos 2024. Alındığı Yer: cocuklar-toprakta-oynamali | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close