Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Çizgisel hız teorik olarak ışık hızına ulaşabilir mi?

Örneğin ucunda bilye gibi bir ağırlık olan ipi havada çevirdiğimiz zaman ip ne kadar uzun olursa bilyenin çizgisel hızı o kadar hızlı olmaz mı? Bu şekilde bile yeterince uzun iple ışık hızına erişilemez mi? Ya da tamamen başka kavramlar mı?
643 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Emir Oğuz Kaya
Fizikle ilgileniyorum.

Hasan Dağtekin'in cevabı da yeterli aslında ben sadece biraz daha açmak istedim. "Işık hızına kütleli cisimler ulaşamaz"ı şimdilik bir kenara koyalım (çok önemli bir nokta, küçümsemiyorum ve zaten geri de döneceğim) ve ipi havadada döndürmenize geri dönelim.

Evet, ipin ucundaki bilyenin çizgisel hızı hem açısal hızla hem de ipin uzunluğu ile doğru orantılı olacaktır. v çizgisel, w açısal hız olmak üzere:

Tüm Reklamları Kapat

Burada r çizgisel olarak alınan yol, teta da ipi döndürme açınızdır. Alınan yol:

olacaktır. Burada R ipin uzunluğudur. Şimdi türevlere bakalım:

Tüm Reklamları Kapat

İpin uzunluğunun çevirdiğiniz anda sabit kaldığını düşünelim.

Dolayısıyla ilk bakışta yürüttüğünüz mantık doğru gibi gözükür. Fakat açısal momentum korunumu bizi farklı yerlere götürür.

https://www.youtube.com/watch?v=64t-dVtDwkQ

Açısal momentum korunacağı için ve açısal momentum da açısal hız ile anlık eylemsizliğin çarpımı olduğu için ip uzadıkça anlık eylemsizliği artacaktır. Bu da açısal hızın azalmasına neden olur:

Toplamda anlık eylemsizliğin zamana göre türevi büyüdükçe toplanan açısal hızın zamana göre türevi küçülür ve açısal hız zamanla azalır. Dolayısıyla v=wR de R artsa bile w azalır.

Şimdi de işe kütleli olmasını ve ışık hızına ulaşamayacak olmasını katalım. Klein-Gordon denklemindeki türev işlemcisini momentum ve Hamiltonyen işlemcileri olarak alırsak ve özdeğer olarak momentumun özdeğerlerini ve enerjiyi alırsak aşağıdaki denklemi elde ederiz.

Tüm Reklamları Kapat

Bu denklemde, son kısımda ışık hızında olması durumunda v=c, v/c=c/c=1 ve 1-1=0 olması nedeniyle ortadaki ifadede kütle ve ışık hızı çarpımının sıfır olması gerekir. Işık hızı sabittir ve kütle sıfır olmak zorundadır. Bunun iki ayağı vardır: İlki, kütleli hiçbir cisim ışık hızına ulaşamaz. İkincisi, bir cisim kütlesizse ışık hızında hareket eder.

Kısacası ipe bağlayıp döndürerek hız kazandırdığınız bir bilye ışık hızına ulaşamaz.

138 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı

Hız arttıkça kütle de artar. Işık hızına yaklaştıkça kütle de sonsuz denebilecek seviyede artar. Bu nedenle kütleli bir cisim ışık hızına ulaşamaz. Bu durum Albert Einstein tarafından ortaya konulmuştur.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
179K UP
Bilim ve felsefe okuru

Işık hızı evrendeki maksimum elektromanyetik etkileşimin hız sınırıdır. Bu sınır evrenin dokusundan ve yapısından kaynaklanır. Bunun anlamı elektromanyetik bir etkileşim maksimum ışık hızına erişince daha öte bir hıza gidemez bu sınıra takılır demektir. Yani ip ne kadar uzun olursa olsun bu limiti aşamaz. Tabi kütleli cisimlerin ışık hızına erişemeyeceği çünkü hız artıkça kütle artacağından sonsuz şekilde artan enerji gerektiği kısmına girmeden ve bu sebepten önce olarak elektromanyetik etkileşimin hız sınırı bir cismin ışık hızının ötesine geçmesine engel olur.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close