Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Çiftleştikten Sonra Erkeğini Yiyen Dişi Canlıların Soyları Neden Tükenmiyor?

Karadul veya Peygamber Devesi gibi canlıların çiftleştikten sonra dişilerinin, erkekleri yediklerini biliyoruz. Peki bu durum nasıl oluyor da soylarının tükenmesi gibi bir probleme yol açmıyor? Yani çiftleştikten sonra meydana gelen canlı hep dişi olsa ve erkeği yese bir süre sonra erkek canlı kalmamış olacak.
17,900 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Bunu örümcekler için araştırmıştım.

Her şey boyutla ilgili. Erkekler küçükse yakalanmaları daha kolaydır ve bu nedenle avlanma olasılığı daha yüksektir. Büyük dişiler cılız eşlerini yiyor çünkü açlar, dişinin iyi beslenmesi gerek. Ama bu her zaman olan bir durum değil. Erkek cılız değilse bu geçerli değil.

Tüm Reklamları Kapat

2,313 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak 1. (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Dılbaz Yenisoy
Öğrenci

İlk bakışta dezavantajlı gibi görülen cinsel yamyamlık davranışı, aslında tıpkı diğer özellikler gibi evrimsel süreçte hayatta kalma ve üreme ihtimalini arttırması sebebiyle evrimsel süreçte seçilmiştir. Bu davranış oldukça nadir olmasına karşın genellikle dişi örümceğimsilerde görülmektedir. Bu davranış farklı zamanlarda, farklı yerlerde, farklı sebeplerden ötürü evrimleşmiştir. Bu nedenle tek bir genel hipotez cinsel yamyamlık davranışını açıklamak için yetersizdir. Farklı canlı türlerinde farklı hipotezler geliştirmek daha doğrudur.

Bu davranış, besin kaynaklarının kısıtlı olduğu bölgelerdeki canlı türlerinde daha yaygın olarak görülebilmektedir. Erkek bireyin, ileride oluşacak olan yavrularına kendini besin kaynağı olarak feda etmesi, hem dişinin hem de erkeğin çıkarına olacaktır. Dişi hem besin kaynağı bulabilecek, hem de erkek birey yavru kalitesini arttırıp, genlerini bir sonraki nesle aktarabileceği için evrimsel olarak avantajlı konumda olacaktır. Bu nedenle erkek birey, dişi birey ile işbirliği yapmayı kabul edecektir. Tenodera sinensis türü peygamber develeri, bu tür bir işbirliğinde bulunabilen türlerdendir.[1] Ayrıca erkek bireylerin yavruları için enerji, zaman veya yaşam bakımından fedakarlık yapmasına "babalık yatırımı" denir.

Fakat, her zaman işbirliği olmak zorunda değildir. Bazen erkek birey, fedakarlık yapmak istemeyebilir. Erkek birey işbirliği yapmak istemediğinde ise ortaya bir "cinsel çatışma" çıkar. Her iki tarafta birbirlerini alt edebilmek için hayatta kalma ve üreme stratejileri geliştirir. Örneğin ortalama 3 milimetre uzunluğunda olan erkek Çöl Otu Örümcekleri, dişi ile takla duruşundayken çiftleşirler. Çiftleşme bittiği anda saniyede 88 santimetreye varabilen hızda kendilerini fırlatabilirler. Bu o kadar hızlıdır ki, bu anı görüntüleyebilmek için çok hassas kameralara ihtiyaç duyulur.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii bu davranışın gerçekleşmesinde cinsel dimorfizm de büyük ölçüde etkilidir. Dişiler, daha büyük vücuda sahip erkeklerle çiftleşmeyi tercih edebilir. Dişilerin büyük vücutlu erkeklerle çiftleşip yavru oluşturması, oluşacak yavruların da büyük vücuda sahip olacağı anlamına gelir ve bu yavruların evrimsel süreçte hayatta kalma ihtimalini arttırır.

Ayrıca cinsel yamyamlığı açıklamak için ortaya atılan 4 ana hipotez vardır: Adaptif yiyecek arama hipotezi, agresif yayılma hipotezi, eş seçimi hipotezi ve yanlış kimlik hipotezi. Cinsel yamyamlık davranışı hakkında daha fazla bilgi edinmek için buradaki makalemizi okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

  1. W. D. Brown, et al. (2016). Sexual Cannibalism Increases Male Material Investment In Offspring: Quantifying Terminal Reproductive Effort In A Praying Mantis. The Royal Society, sf: 20160656. doi: 10.1098/rspb.2016.0656. | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Elif Erdoğan
Elif Erdoğan
38K UP
bilim sever

Çiftleşme sırasında çok fazla yumurta döllemeleri sebep olabilir.Örneğin peygamber devesi yaklaşık 200 yumurta üretir ,ayrıca kafası koparılan erkek peygamber develeri üreme fonksiyonlarını kaybetmedikleri için dişi daha fazla yumurta üretebiliyor .

ayrıntı için ;

Tüm Reklamları Kapat

1,945 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Peygamber Devesi. (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 29 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close