Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ilgaz Deniz Arı
Üye
3

Cansız materyallerden canlılığın oluşma ihtimali yüzde kaçtır?

898 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

%100'dür. Bütün detaylara hakim olamasak da en az 1 kere bile olsa Dünya'da böyle bir şey olduğunu biliyoruz. Zaten yaşanmış olaylara yönelik olasılık hesabı yapamazsınız, zaten olmuştur.

Bu sorunun sizin var olmanıza yönelik olan versiyonu burada, hücrenin oluşması için olan versiyonu burada, proteinlerin oluşması için olan versiyonu burada sorulmuştu. Bunun da mantığı aynı.

Tüm Reklamları Kapat

Olasılıklar, yaşanıp yaşanmadığını veya yaşanma olasılığını henüz bilmediğimiz konulara uyguladığımız matematik analizlerdir. Geçmişte yaşandığını bildiğimiz, elimizde doğrudan veya dolaylı belgeleri, kanıtları, izleri olan olaylarla ilgili olasılık hesaplarının hiçbir anlamı yoktur. Örneğin, yaşamın cansızlıktan başlamasının olasılık açısından ne kadar imkansız olduğunu anlatan ciltler dolusu kitap yazabilirsiniz – ancak canlılık, sizin ulaştığınız olasılık hesaplarının sonuçlarından bağımsız olarak, cansızlıktan evrimleşmiş olacaktır.[1]

Elbette hesaplar bir proteinin bir anda, son haliyle var olmasına yönelik yapılacak olursa, yani "yaratılmasına" yönelik yapılacak olursa, "imkansız" sonucu çıkacaktır. Bu çıkarımı yapmak için matematiğe dahi gerek yoktur. Her bilim dalı, herhangi bir şeyin "bir anda var edilmesi" konusunda bu sonucu verecektir. Ancak eğer ki kademeli bir karmaşıklaşma hesaplanacak olursa, oranlar o ihtimaller o kadar yüksek çıkmaktadır ki, bu karmaşık proteinlerin doğa yasaları altında oluşmamaları imkansız olurdu.[2]

157 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Tehlikeli Olasılık Hesapları: Var Olma Olasılığınız Nedir?. (4 Ekim 2014). Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.2767. | Arşiv Bağlantısı
  2. Ç. M. Bakırcı. Proteinin Oluşma Hesapları: Proteinler Kendi Kendilerine Nasıl Oluştular?. (23 Nisan 2012). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bu sorunun cevabını ileride kuantum biyoloji verecektir. Henüz canlılığın kökenindeki tepkimelerin en derin haliyle nasıl oluştuğunu tam çözmüş değiliz. Yani canlılık nasıl bir niteliktir henüz açıklanmış değildir. Cansız maddeyi canlı hale getiren nitelik ilerde kuantum biyoloji alanındaki keşfedilecek yeni özelliklerle açıklanabilecektir muhtemelen. Bu da canlılığın sıradan bir cansız madde organizsazyonu olmadığını çok daha karmaşık bir kuantum etkileşim sürecinin sonucu olduğunu ortaya koyacaktır diye tahmin etmek hiç de zor değil. Kuantum biyoloji henüz çok yeni bir alan ancak canlılıktaki etkileşimlerin sıradan madde etkileşimlerine dayalı olmadığını şuanda kestirmek de zor değil. Kuantum biyoloji alanında çalışmalar yapan bilim insanları da bunun böyle olduğunu ağırlıklı olarak düşünüyorlar. Eğer bu ilerde doğrulanırsa canlılık niteliği sıradan madde organizasyonu olmaktan çıkıp kuantum fiziğinin ve kuantum etkileşimlerin ortaya çıkardığı çok özel bir yapıya dönüşecektir. [1]

264 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Al-Khalili. (2016). Kuantum Sınırında Yaşam. ISBN: 9786054729920. Yayınevi: Domingo.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close