Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
0

Birey mi toplumu sekillendirir toplum mu bireyi sekillendirir?

Arkadaslar munanzara yapiyoruz konu budur yardım edebilecek arkdaslara simdiden tesekkurler (toplum bireyi sekillendiriri savunuyoruz)
864 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Cevap
ersals krononot
ersals krononot
228K UP
Krononot⁸

Kişinin aslında olduğu kişinin kökeni genetik midir, yoksa deneyimleri midir. Bu psikolojide temel bir sorudur. Günümüzde holistik yaklaşımlar, her ikisinin de etkili olduğunu (patolojiler dışında), ortaya koymakta. Suçlu, kötü bakım veren ebeveyne ait etik olarak normal bireylerin olduğu gibi, iyi bakımveren, iyi eğitim almış bireylerin de suç - bağımlılık vs karakter özellikleri gösterebildiği biliniyor. Genetik, karakter özelliklerinin ebeveyn yoluyla görülme ihtimalini artıran bir faktördür. Ancak kişi kendinde olumsuz karakter özelliklerini tespit etse dahi, bunu değiştirebilir. Genetik aktarım nedeniyle karakter özelliği kalıp gibi kişiyi biçimlendirmez. Burada kişinin - bireyin niteliksiz karakter özelliklerinin farkındalığını elde etme becerisi için göstereceği çaba temel. Çevresel olarak kültürel yapı genel olarak sorunlu da olsa kişi bu sosyal yapıyı benimsememeyi seçebilir. Ya da nitelikli bir sosyal çevrede yetişen kişi, suça yatkınlık ya da olumsuz karakter yapısı geliştirmeyi de tercih edebilir.

İstatistiki olarak, tabii ki genetik yapının ve ebeveynin yetiştirme şekli, içinde bulunulan sosyal yapının hepsinin birlikte karakter üzerindeki etkisi tartışılmaz. Nitelikli ortamda, kişinin olumsuz karakter özelliklerine yapıcı, onarıcı, daha iyi olmasına yönelik yaklaşımlar söz konusu iken, olumsuz karakter yapılarının içinde aşağılama, yargılama, küçümseme, dışlama gibi yaklaşımlar daha yaygın olacağı için, nihayetinde sonuç bireyin seçimine kalıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Zaten birey olabilmenin en temel sınavı, üzerindeki bütün biçimlendirilmişliklerin farkına vararak bunları değerlendirmek, aslında kim olacağı üzerine derinleşerek, olmak istediği kişiye ulaşmada olumsuz göreceği biçimlendirilmişlikleri, olumluları ile değiştirme cesareti gösterebilmekle gösterememek... Bu tercih büyük ihtimal, sosyal onama rağmen bir tercih olacağı için, kabul görerek içinde bulunduğu sosyal yapının fertlerinden birine dönüşmekle, kendi olmak arasında kalacaktır kişi. Gelişmiş toplumlarda, kişinin kendisi olabilmesi sosyal onam alırken, bizim gibi kültür yapılarında kişinin sosyal yapının parçası olması temeldir.

Bazı bilim insanlarının psikopat beyni taşıdığını biliyoruz. Bir kişiye saplanarak ona zarar verme özelliklerine sahip beyin yapısı ile, bir konuya odaklanarak onu sonuna kadar çözme çabasını tercih edebilmekte. Aynı genetik özellikler birini seri katil, diğerini konusunda uzman bir bireye dönüştürebilmekte. Kişinin kendi genetik yapısını farketme, bunu yönetme becerisini de yine genetik özelliklerinden ve çevresel şartlardan gelen etkiyle belirleyecek. Genetik olarak zeka düzeyi yüksek birinin bu durumu yönetebilme ihtimali yükselecektir. (Einstein in çekinik şizofreniyi yönetebilmesi gibi) Benzer şekilde olumsuz şartlarda büyümüş bir bireyin çevresel sorunlarla başa çıkma üzerine yoğunlaşması nedeniyle kendi üzerine yoğunlaşma ihtimali azalacaktır. Olumsuz karakter özelliklerini tespit etme ve onu yönetmek, olumsuz çevre şartlarıyla başa çıkma yanında oldukça sofistike bir ihtiyaca dönüşecek ve geri plana düşecektir büyük ihtimal. Burada da kişinin tercihi temel. Hangi yolu neden seçeceği bireye kalmakta. Ancak tek başına genetik de, çevresel etkenler de kişiyi BELİRLEMEZ. Belirlemesi oranında birey olamama söz konusu olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

https://evrimagaci.org/soru/insan-hayatina-gore-misekillenir-yoksa-dusuncelerine-gore-mi-24067

https://evrimagaci.org/soru/kulture-yerlesmis-ve-kulturle-yasayan-quotkulturel-dogrularinquot-bireyin-algisinda-sonradan-nasil-degistirilebilir-5876

https://evrimagaci.org/soru/insanlar-neden-kulturlerine-baglanirlar-5232

daha önce verdiğim bazı cevaplar da faydalı olur umarım.

[1]

Kaynaklar

  1. Joseph Ben, et al. Sociology Of Science. (19 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 20 Aralık 2022. Alındığı Yer: jstor | Arşiv Bağlantısı
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Zamanın İleri Aktığını Nereden Biliyoruz?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Karanlık Enerji: Evreni Genişleten Gizemli Enerjinin Kaynağı Ne?
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Büyük Deprem Nerede, Ne Zaman ve Ne Büyüklükte Olacak? | Deprem Tahmini!
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Hastayken Sesimiz Neden Kalın ve Boğuk Çıkıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Elektrik Tellerindeki Renkli Toplar Ne İşe Yarıyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close