Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Üye
5

Bir kişi A şehrinde yaşasaydı aşık olacağı kişi ile B şehrindeki farklı ise duygularının gerçekliği açısından fark var mıdır?

Bizim gerçek olarak hissettiğimiz duyguları şartlar belirliyorsa gerceklik bizim bir yanılsama biçimimiz olabilir mi...
694 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

İnsanların partnerlerini seçerken dikkate aldıkları temel yaklaşımlar üzerine çeşitli evrimsel ve bilimsel makaleler var. Kadın ve erkek için bu kıstaslar oldukça da farklı ama hemen hepsi evrimsel olarak içerdikleri avantajları taşıyorlar ve anlaşılır niyetler bunlar.

Ama siz aşk derseniz işin orası biraz bulanık. Partner seçimi, üreme, evrim gibi konular bilimsel olarak az çok açıklanabiliyor ama aşk kelimesi ne zaman bilimsel olarak irdelense fazlaca kaba ve yüzeysel oluyor. Çünkü olan biteni bilimsel değil de duygusal olarak incelediğimizde çok fazla değişken söz konusu.

Ve tüm bu partner seçimi ve üreme içgüdülerinin, daha sağlıklı genlere sahip çocuklar dünyaya getirme yaklaşımının altında "bizde eksik olanları tamamlama" yaklaşımı söz konusu ama bu odak da "hangi eksik?" sorusunda düğümleniyor. Sadece genetik eksiklik meselesi değil bu. Yaşamlarımızdaki eksiklikler. Şöyle bir örnek vereyim: Hayatında 3 kez cinsel ve duygusal olarak aldatılmış ve sadakat sorunu yaşamış bir birey, sıradaki partnerini seçerken yüksek olasılıkla güvenilirliği, başka özelliklere göre çok daha fazla gözetecektir. Belki de kendisine fiziksel olarak hiç de çekici gelmeyen bir kişiyi, sadece kendisine, başka güzel bireylerden daha fazla güven verdiği için tercih edecektir. Yaşadığı deneyimler onu buraya itecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Sizin şehir farklılığı sorunuz da bu bakış açısı ile biçimlenebilir. İnsanlar, yaşadıkları yerlere göre farklı yaşamsal deneyimlerden geçebileceği için yaşamlarındaki eksiklik ve fazlalıklar yüksek olasılıkla farklı olur ve bu deneyim birikimi de partner tercihlerine yansıyabilir. Büyük şehirde yaşayıp çok sayıda eğitimli, kariyerli, derin hayat deneyimine ve bilgiye sahip kişilerle ilişkiler yaşamış ve bu profilden yorulmuş ve bu profil ile sorunlar yaşamış bir kişiye, bir köyde yaşayan ve pek temel yaşamsal birikime sahip biri daha çekici gelebilir. Ya da tam tersi, sayısız Türk filminde karşımıza geldiği gibi büyük şehir ve gelişmiş dünyadan uzak yaşamış bir kişi, "şehirli" insanlara daha fazla ilgi duyabilir.

Ama tüm bu söylediklerim, ne kadar ayrıntıya insem de kesin, kaçınılmaz, değişmez ya da bilimsel temellere dayandırılabilir nitelikte değiller. Yani sorunuzdaki yaşanan şehrin kişinin partner seçimini etkileyip etkilemeyeceği sorusunun cevabı, tercihlerin farklı olabileceği yönünde gibi görünüyor ama dediğim gibi bu konuda net bir çıktıya ulaşmak çok zor. Çünkü insan ve yaşamlarımız oldukça karmaşık yapılar. Belirli bir kıstasla bu kadar büyük yapıları belirli bir formüle sığdırmak bizi yanılgıya düşürecektir.

5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close