Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sena Küçükkıvanç
Üye 8 saat önce
12

Ödüllü Soru Bir kahvenin tadını en derin şekilde tanımlayacak olsanız, hangi kelimeleri kullanırdınız?

Sorum biraz kahve severlere özel olabilir ancak merak ediyorum, ben kahveyi çok severim, acaba benim gibi sevenler de içerken ne hissediyorlar yoksa sadece kafein için mi tüketiyorlar, içerken onun tadını gerçekten hissediyorlar mı, merak ettiğim şeyler bunlar.
344 görüntülenme
Bir kahvenin tadını en derin şekilde tanımlayacak olsanız, hangi kelimeleri kullanırdınız?
Bir kahvenin tadını en derin şekilde tanımlayacak olsanız, hangi kelimeleri kullanırdınız?
Cevap Ver 4,000 UP
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
  • Ödül
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 7 saat önce

Sorunuz bir kaç sene önce yaşadığım hoş bir anımı hatırlattı. Sürekli ziyaretime gelen ve hoş sohbetlerde bulunup, kahve içtiğim bir arkadaşım, bir gün ilginç bir soru sordu. "Nescafe'yi nereden alıyorsunuz?". Sürekli alışveriş yaptığım yeri tarif ettim ve aynı gün kendisine bir kaç paket satın aldı. Yaklaşık bir hafta sonra başka bir soru yöneltti "Ne marka su kullanıyorsunuz?". Kullandığımız markanın ne olduğunu söyledim. Bir sonraki hafta ziyarete geldiğinde "ne yaptıysam olmadı" dedi. Haliyle sordum "olmayan nedir?". "Aynı kahveyi, aynı suyu ve hatta benzer fincan kullandığım halde, burada içtiğim kahvenin lezzetini yakalayamadım" dedi.

Bu hikayeden çıkarılacak ders: İçtiğiniz kahvenin lezzeti, ancak karşınızdaki dostunuzun, sevgilinizin sohbetinden alacağınız lezzet ile doğru orantılıdır. Yani sloganımız şu olmalı; "kahvenin lezzeti bahane, dostluklar şahane".

Tüm Reklamları Kapat

11
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Fatma Nur İnakçı
Urfalı bir kahve sever:) 7 saat önce

Bu soruyu bir Urfalı olarak yanıtlamak istiyorum😂. Ben ilkin türk kavhecisiyim kardeşim diğer kahveleri de severim ama gel bide burda taze çekilmiş türk kavhesini Gümrük Han'ında iç de tiryakisi olma. İçince eskilere gidiyorum yaa geçmişin şefkatli elleri seni sarıp sarmalıyor. Sonra arkada bir melodi çalar "Ağam hoşgeldi.." Sonra kahvenin dumanı avludaki yaşlı dut ağacının gölgesine karışır. İçtikçe her yudum, maziden bir hatıra getirir. Belki dedenin anlattığı eski Urfa hikayeleri belki anneannenin sabahın erken saatinde dedene pişirdiği mis gibi kahve kokusu. O an fark edersin ki bu kahve sadece bir içecek olmaktan çıkmış. Memleketin ruhu,anıların canlı bir yankısı olmuş. Sonra Gümrük Han'ının taş duvarlarında yankılanan kahkahalarla karışır kahvenin tadı. Bir bakmışsın geçmişle bugünün buluştuğu yer, o kahve de dostluğun ve sohbetin sıcacık özü olur. İşte bu yüzden Urfa kahvesi sadece damağını değil ruhunu da doyurur. Son yudumu alırken kulaklarında bir türkü yankılanır : "Tabip sen elleme benim yaramı, Beni bu dertlere salanı getir, kabul etmem bir gün eksik olursa, benden bu ömrümü çalanı getir..." Ve sonra değme keyfime günüm şenlenmiş oluyor.

13
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammed Çelik
Filolog 7 saat önce

Gönlümün gözünde kara bir ırmak akar,

Ne tatlı, ne acı, dilde bir iz kokar,

İçtikçe derinleşir toprağın sesi,

Tüm Reklamları Kapat

Kâh dilden geçer, kâh saklı kalır hevesi,

Kimisi usûlca dokunur onun yüzüne,

Kimisi gafil, çalkalanır köpüğün göğsüne.

Genelde pek yazdıklarım anlaşılmayabiliyor o da benim yeteneksizliğimden dolayı, şunları düşündüm yazarken:

Tüm Reklamları Kapat

"Gönlümün gözünde kara bir ırmak akar" derken, aslında içimde akıp giden, siyah ve gizemli bir duygu selinin, kahvenin renginde ve karakterinde vücut bulduğunu hayal ettim.

"Ne tatlı, ne acı, dilde bir iz kokar" cümlesiyle, kahvenin tadının tek bir yönle sınırlanamayacağını; ne tam tatlı, ne de tam acı, dilde karmaşık bir iz bıraktığını anlatmaya çalıştım.

"İçtikçe derinleşir toprağın sesi" ifadesinde, kahve çekirdeğinin kökünden, topraktan gelen o doğallığı her yudumda daha derin hissetmeyi, içten bir bağ kurmayı kastettim.

"Kâh dilden geçer, kâh saklı kalır hevesi" dizesinde, bazen tadın açıkça hissedildiğini, bazen ise bu keyfin derinlerde, tam anlatılamayan bir yerde saklandığını göstermek istedim.

"Kimisi usûlca dokunur onun yüzüne" sözleriyle, bazı insanların kahveyi bir ritüel gibi, saygıyla, nazikçe, sanki bir değere dokunur gibi içişini hatırlatmak istedim.

"Kimisi gafil, çalkalanır köpüğün göğsüne." satırında ise, bazı kişilerin kahveyi sadece bir uyarıcı, bir günlük alışkanlık olarak tükettiğini; yüzeydeki köpüğü karıştırır gibi, içsel anlamına varmadan geçiştirdiklerini anlatmaya çalıştım.

7
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close