İnsan beyni her zaman kendisini en korumacı şekilde konumlandırmaya yönelik çalışır. Büyük bir grup veya cemiyete dahil olmak (siyasi parti, taraftar grubu, çete vb.) insan için her zaman koruyucu bir eylemdir. Özellikle dahil olunan grup güçlü bir grupsa, kişi bu grup üzerinden çeşitli imtiyazlar elde eder. Hatta bazen somut olarak bir imtiyazı olmasa bile içten içe o imtiyaza sahip olduğu hissi ile kendini güvende addeder. Kişinin bağlı olduğu gruptan aldığı imtiyazlar ne kadar fazlaysa, kişinin gruba bağlanması yani örgütsel vatandaşlık seviyesi daha da artar. Bu grubun aleyhinde olacak her türlü durum, kişiyi de dolaylı yoldan aleyhte etkileyecek ve bu imtiyazları almasının önüne geçecektir. Bu da ilkel benlik için bir tehdittir. Bu nedenle beyin daima kendisini güvene alacak olan yolu tercih etmeye itecektir kendini. Grup gerçekten olumsuz bir eylem içerisine girmişse hatta insanlık suçu işlemişse dahi, gruba sahip çıkmak grubu terk etmekten daha fazla kar ve çıkar içeriyorsa beyin grubu terk etmemeyi tercih edecektir. Bunun somut örneğini nazilerde görebiliriz.
Bazı durumlarda ise grubu terk etmek kişinin güvende kalması için daha avantajlıdır. Bu tip durumlarda ise beyin grubu terk etme eğilimine sahip olabilir. Grubu terk etmek, kendisine kesilecek bir cezayı engelleyecek veya saygınlığını dolayısıyla da güvenlik derecesini arttıracaksa bu tip durumlarda kişi grubu terk etmeye daha yatkın olur.
Pek çok nazi ölürken bile gurbunu terk etmedi. Çünkü grubu terk etseler bile o saatten sonra kendilerini koruyabilecek bir durum yoktu. Gruba sahip çıkmak, düşük ihtimal de olsa muhtemel bir kazanç halinde hayatta kalma ve güçlü olma şansı tanıyordu. Daha öncesinde ise gruptan çıkmak daha farklı riskler içeriyordu. Nazilerin hala güçlü olduğu dönemlerden grubu terk etmek, grup tarafından cezalandırılmayı beraberinde getirebilirdi.
Sizin vermiş olduğunuz örneklerden siyaset konusunu bu bağlamda düşünebilirsiniz. Takım konusu ise biraz daha hafif kalıyor. Bir takımı tutmaktan herhangi bir çıkarım yok, o takımı bırakmam halinde de alacağım herhangi bir ceza yok diye düşünebilirsiniz. Ancak gruba bağlı olma içgüdüsü bu şekilde işlemez. Yıllar boyunca belki de çocukluğunuzdan beri eşinize dostunuza her ortamda savunduğunuz bir grubu aniden terk etmek, değer yargılarınızı yerle bir etmek anlamına gelir. Takımı bırakmanın herhangi bir cezası olmasa da, içten içe hissedilecek olumsuz düşünceler bir ceza niteliği barındırmaktadır.