Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Onur Zengin
Onur Zengin
113K UP
Üye 18 Ağustos 2022 1 Cevap
1

Bir insan beyni bazı şeylerin farkında olsa dahi kendisini kandırmayı nasıl başarabiliyor?

Örneğin kendimi adadıgım bir parti,düşünce grupları,futbol takımı diyelim yolsuzluk vs bir eylemde bulunmuş ve kanıtlanmış,gerçek de lakın ben hala içten içe gerçeği bildiğim halde yok öyle hep bunlar başkalarının istemediği birşeyin sonucu iftira vs diye şeyler düşünüp içimdeki o gerçekliği yok edene kadar kendımı ıyıce kaptırıyorum yalan düşncye.
536 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hasan Dağtekin
Sosyal Bilimler Uzmanı 18 Ağustos 2022

İnsan beyni her zaman kendisini en korumacı şekilde konumlandırmaya yönelik çalışır. Büyük bir grup veya cemiyete dahil olmak (siyasi parti, taraftar grubu, çete vb.) insan için her zaman koruyucu bir eylemdir. Özellikle dahil olunan grup güçlü bir grupsa, kişi bu grup üzerinden çeşitli imtiyazlar elde eder. Hatta bazen somut olarak bir imtiyazı olmasa bile içten içe o imtiyaza sahip olduğu hissi ile kendini güvende addeder. Kişinin bağlı olduğu gruptan aldığı imtiyazlar ne kadar fazlaysa, kişinin gruba bağlanması yani örgütsel vatandaşlık seviyesi daha da artar. Bu grubun aleyhinde olacak her türlü durum, kişiyi de dolaylı yoldan aleyhte etkileyecek ve bu imtiyazları almasının önüne geçecektir. Bu da ilkel benlik için bir tehdittir. Bu nedenle beyin daima kendisini güvene alacak olan yolu tercih etmeye itecektir kendini. Grup gerçekten olumsuz bir eylem içerisine girmişse hatta insanlık suçu işlemişse dahi, gruba sahip çıkmak grubu terk etmekten daha fazla kar ve çıkar içeriyorsa beyin grubu terk etmemeyi tercih edecektir. Bunun somut örneğini nazilerde görebiliriz.

Bazı durumlarda ise grubu terk etmek kişinin güvende kalması için daha avantajlıdır. Bu tip durumlarda ise beyin grubu terk etme eğilimine sahip olabilir. Grubu terk etmek, kendisine kesilecek bir cezayı engelleyecek veya saygınlığını dolayısıyla da güvenlik derecesini arttıracaksa bu tip durumlarda kişi grubu terk etmeye daha yatkın olur.

Pek çok nazi ölürken bile gurbunu terk etmedi. Çünkü grubu terk etseler bile o saatten sonra kendilerini koruyabilecek bir durum yoktu. Gruba sahip çıkmak, düşük ihtimal de olsa muhtemel bir kazanç halinde hayatta kalma ve güçlü olma şansı tanıyordu. Daha öncesinde ise gruptan çıkmak daha farklı riskler içeriyordu. Nazilerin hala güçlü olduğu dönemlerden grubu terk etmek, grup tarafından cezalandırılmayı beraberinde getirebilirdi.

Tüm Reklamları Kapat

Sizin vermiş olduğunuz örneklerden siyaset konusunu bu bağlamda düşünebilirsiniz. Takım konusu ise biraz daha hafif kalıyor. Bir takımı tutmaktan herhangi bir çıkarım yok, o takımı bırakmam halinde de alacağım herhangi bir ceza yok diye düşünebilirsiniz. Ancak gruba bağlı olma içgüdüsü bu şekilde işlemez. Yıllar boyunca belki de çocukluğunuzdan beri eşinize dostunuza her ortamda savunduğunuz bir grubu aniden terk etmek, değer yargılarınızı yerle bir etmek anlamına gelir. Takımı bırakmanın herhangi bir cezası olmasa da, içten içe hissedilecek olumsuz düşünceler bir ceza niteliği barındırmaktadır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close