Bir maddenin atom çekirdeğindeki nötronların sayısı, proton sayısına göre oldukça dengesiz ise yani aradaki fark yüksek ise ,bu atomlar karasız bir yapıdadır ve çekirdeklerindeki nötronlar alfa,beta ve gama ışınları yayarak parçalanmaktadır.İşte bu maddelere radyoaktif maddeler denir.
Bu üç radyoaktif ışıma türünden de yalnızca beta(-) ışımasında elektron saçılması gözlenir.Beta(-) ışınları oluşması için çekirdeğin içinde bir nötron, bir proton ve bir elektrona dönüşür
Nötron→Proton + Elektron
Örneğin bir 55 protonlu sezyum atomundan beta(-) parçalanmasında 56 protonlu baryum oluşur ve çekirdekten 1 tane elektron ışıma şeklinde saçılır, tabi bu elektron yeni oluşmuş bir elektrondur, yani atomun önceki elektronlarından değildir
Resimde görülen yeşil nokta, radyoaktif Thoryum elementinin çekirdeğinde, beta(-) ışıması ile oluşan elektronu göstermektedir.
Burada Thoryum'un bir nötronu bozunarak, 1 protona ve 1 elektrona dönüşür, proton sayısı 1 arttığı için de o element artık Thoryum değil, Protaktinyum'dur. Saçılan 1 elektron da artık bir beta(-) parçacığıdır yani bir radyasyondur ve 0.5 cm lik bir alüminyum levha ile engellenebilir.