Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Durdu mehmet Dogan
Üye
2

Binlerce maymunu bir adaya yollasak ve birkaç milyon yıl zaman tanısak tekrar insan benzeri bir canlıya evrimleşebilirler mi?

684 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Cevap
Yusuf 266
Yusuf 266
27K UP
Lise Öğrencisi

Eğer bu ada insanın evrimleştiği ortam şartlarına sahipse belki. Ama eğer farklı ortam şartları varsa muhtemelen hayır. Çünkü evrimin yönünü büyük oranda çevre şartları belirliyor. İnsanın zekasının gelişmesi, iki ayak üzerine çıkması, kıllarının incelmesi, kuyruğunun körelmesi gibi geçirdiği evrimsel süreçlerin her birinin nedenleri var ve hepsinin sebebi, farklı ortam şartlarına geçildiğinde avantajlı olan özelliklerin değişmesidir. Yani maymunların evrimsel süreci bahsettiğiniz adanın ortam şartlarına bağlıdır ve eğer bu ortam şartları insanların evrimleştiği ortam şartlarının birebir aynısıysa insan benzeri canlılara evrimleşebilirler ama kesin değil çünkü önemli olan ortama uyum sağlamaktır ne yolla uyum sağladığınız önemsizdir. İnsanlar savan yaşamının şartlarına iki ayak üzerine çıkarak uyum sağladılar fakat tüm olasılıkları bilmiyoruz belki farklı bir yöntem kullanarakta uyum sağlayabilirlerdi.

116 görüntülenme
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
156K UP
Bilim ve felsefe okuru

Sorunuza daha genel bir cevap vermek gerekirse;

Eğer canlılıkta nöron yapısı evrende kaçınılmaz ortaya çıkardı dersek evrim her ihtimalde bilinci (bedenler farklı olsa da veya değişse de) (evren belli şartlara sahip bölgelerinde) ortaya çıkarırdı demektir. Çünkü evren kendisiyle etkileşme biçimi olarak anlaşılan o ki belli bir yapıyı 'seçmek' durumunda. Yani zihinsel yapıların deneyimsel olarak evrenle etkileşimi temel çerçeve olarak belli bir yapıda olmak durumda olarak görünüyor. Çünkü Evrenin anlamlı ve tutarlı olması da buna bağlı. Zira gerçeklik belli bir formda oluşuyor zihinler için. Herşey herşeyle etkileşime girmek yerine bazı şeyler bazı şeylerle etkileşime giriyor. Bu da zihinsel deneyimlerin belli bir yapıda olduğuna işaret. Tabi burada bilinçli deneyimin 'tutarlılığı' sorgulayabilme kapasitesine sahip olması yönüyle bilinçli deneyimin durumu çok daha önemli ve belirleyici hale gelir. Çünkü evren adeta tutarlılığını korumak zorunda bilinçli varlıklar için. Aksi halde bilinçli (zeka sahibi) varlıklar için tutarlılık oluşamazsa evren anlaşılabilir olmaktan çıkacaktır. Einstein bu nedenle "en anlaşılmaz şey evrenin anlaşılabilir olmasıdır" diyerek bu gerçeği fark etmiş ve vurgulamıştır ki bu durum evrenin bilinçli gözlemciler için var olması demektir. Yani antropik ilke de bu şekilde doğrulanmaktadır. Tabi daha bir çok detayı var. Evren bilinçli gözlemcilere tutarlı bir tablo sunmak üzere gerçekliği onların bilinçlerine göre anlaşılabilir şekilde oluşturmaktadır. Sonuçta bilinçler de evrenin ortaya çıkardığı yapılardır. Bilinçler evrene göre evren de bilinçlere göre oluşmaktadır. Bu ikisinin hiç bir farkı yoktur. Her ikisi de aynı oranda doğru ve geçerlidir. Dolayısıyla konuya bu noktadan bakarsanız bilincin evrenin merkezinde olması gerektiğini ve olduğunu anlarsınız. Evrimin yönü her ihtimalde bilinç gelişimini destekler. Çünkü evren bilinçli gözlemciler için oluşmuştur dersek bu kaçınılmaz olarak bilinçin ortaya çıkacağı anlamına da gelecektir.

Tüm Reklamları Kapat

270 görüntülenme
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Umut: Her Şey Çok Güzel Olacak mı?
Ay Kraterindeki Dev Teleskop Ne İşe Yarayacak?
Ay Kraterindeki Dev Teleskop Ne İşe Yarayacak?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Körler ve Sağırlar Rüya Görür mü?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Acı Yemek Basur Yapar Mı?
Tatil Ortası Depresyonu: Tatil İnsanları Neden Üzüyor?
Tatil Ortası Depresyonu: Tatil İnsanları Neden Üzüyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close