Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Bilgi ile inanç birbirinden ayrı düşünülebilir mi?

915 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmetcan Dalçiçek
Felsefe okumaları yapmaktayım.

Size tavsiyem bu tür sorularınız için bir felsefe sözlüğü kullanmanız. TDK ile felsefi kavramları öğrenemezsiniz.

Filozoflar üç tür bilgiyi birbirinden ayırırlar:

Tüm Reklamları Kapat

a) Olguya ilişkin bilgi ya da olgusal veya betimlemesel bilgi: Dış dünyadaki nesne, olgu ve öznelerin, doğrudan tanışıklığa değil de, onlarla ilgili tarum, betimleme ve doğru önermelere dayanan bilgisi.

b) Tanışıklık yoluyla bilgi: Bu bilgi türü, bir şeyle, bir yerle, bir insanla ilgili olan ve onunla tanışmaya, ona ilişkin doğrudan bir tecrübeye bağlı olan bilgidir.

Tüm Reklamları Kapat

c) Nasıla ilişkin bilgi ya da pratik bilgi: Diğer bilgi türlerine indirgenemeyen bu bilgi, 'nasıl' sorusuna yanıt getirir.

Klasik bilgi ise, gerekçelendirilmiş doğru inançtır.

Şimdi eğer tanımlardan yola çıkarsak bilgi ile inancı birbirinden ayıramayız.

birkaç tane sözlük tavsiye edebilirim. eğer ingilizce biliyorsanız,

1 - Internet Encyclopedia of Philosophy

2 - The Oxford Dictionary of Philosophy

3 - The Cambridge Dictionary of Philosophy

Türkçe felsefe sözlüğü fazla yok ancak matbu şekilde bulabileceğiniz Ahmet cevizci hocanın felsefe sözlüğü iyidir.

197 görüntülenme
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
177K UP
Bilim ve felsefe okuru

Bilgi bilinçsel bir kavramdır. Evrende herhangi bir olguya, nesneye veya duruma dair var olan şeyin bilgiye dönüşmesi ancak bilinçli bir gözlemcinin var olması ile mümkündür. Bu nedenle Bilinç olmadan bilgi kavramı doğmaz ve Bilginin tanımı yapılamaz. Bir çok kişi bu durumu gözden kaçırır. Yani kendi bilinclerinden bağımsız bilgi edindikleri yanılgısını taşırlar veya bilgiyi kendilerinden bağımsız bir durum gibi algılarlar ama işin aslı öyle değildir. Bilginin içeriği veya dayanağı olan olguların kaynağı evren, bunu bilgiye dönüştüren şey bilinçtir. Bu yüzden de gözlemci bilginin tanımına dahil olan bir unsura dönüşür. Gözlemci ve gözlemin (bilginin) konusu arasındaki etkileşim bilgiyi oluşturmaktadır. Ayrıca gözlemcinin dış dünyadan gelen veriyi işleyen algı araçları ve algılama düzeyi de (örneğin atomları değil de atomların oluşturduğu cisimleri görmemiz algılamanız gibi) gözlemci için bilginin niteliğini önemli bir biçimde belirlemekte ve etkilemektedir.

İnanç konusunda ise neye nasıl inandığınız (kabul ettiğiniz) burada önemli. İnanç deyince mutlak dogmatik bir biçimde inanmaktan anlayanlar var ancak inanç kanaat etme biçiminde de olabilir. Kanaat belli ölçüde inanç belli ölçüde bilgi içeren bir kavramdır. Kanaat bilgileri belli ölçüde dayanak alan kabuldür diyebiliriz. Yani kanaat mutlak inanç (dogma) ile mutlak bilgiyi iki uc olarak düşünürsek bu ikisi arasında bir yerde konumlanır. Daha fazla bilgiye dayalı kanaat mutlak bilgiye daha yaklaşırken, bilgi azaldıkça kabuller mutlak dogmaya yaklaşır. Mutlak Bilgi ve inanç arasındaki ilişkiyi bu şekilde düşünebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
2025'teki Güneş Fırtınasını Atlatabilecek miyiz?
2025'teki Güneş Fırtınasını Atlatabilecek miyiz?
İnternet Nasıl Çalışıyor? İzlemek İstediğimiz Videoları Bize Nasıl Gösteriyor?
İnternet Nasıl Çalışıyor? İzlemek İstediğimiz Videoları Bize Nasıl Gösteriyor?
Deprem Sırasında Gökyüzünde Neden Mavi Işıklar Oluşuyor?
Deprem Sırasında Gökyüzünde Neden Mavi Işıklar Oluşuyor?
Depremzedeler İçin Bilimseverler El Ele! [CANLI YAYIN]
Depremzedeler İçin Bilimseverler El Ele! [CANLI YAYIN]
Güneş Yerine Karadelik Koysak Ne Olur?
Güneş Yerine Karadelik Koysak Ne Olur?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close