Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sevgi Düşkün
Üye 5 Ekim 2023 1 Cevap
2

Beynimizi DNA yönetiyor olabilir mi?

Demek istediğim. karakterimizden yaşam biçimimizden düşüncemize kadar her şeyi beyin ile yapıyorsak ve karakterimizi oluşturan şey DNA'larımız ise o zaman beynimizi DNA nın kontrol ettiği anlamına gelmez mi?
338 görüntülenme
Beynimizi DNA yönetiyor olabilir mi?
Beynimizi DNA yönetiyor olabilir mi?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Pırıl Okay
Tıp Fakültesi son sınıf öğrencisi 11 Ekim 2023

DNA, vücudumuzdaki yapısal ve işlevsel tüm proteinlerin yapım talimatlarını kodlar. Bu proteinler; biyokimyasal tepkimeleri katalize etmek, bağışıklık yanıtı oluşturmak, hücre yapısında yer almak ve hücreler arası iletişim sağlamak gibi hayati biyolojik süreçlerde rol oynar. Bu sayede DNA; saç rengimizden bağışıklık sistemimize, pek çok şeyi etkiler.

Beynimizdeki sinir hücrelerinin biyolojik fonksiyonlarının çoğu da DNA'mızın talimatlarıyla üretilen proteinler tarafından yürütülür. Bu nedenle genlerimizin; düşüncelerimizi, duygularımızı ve kişiliğimizi şekillendirmede rol oynayacağını düşünmek yanlış olmaz. Ancak DNA bu yönleri tek başına belirlemez. Genler ve çevre arasındaki etkileşim karmaşık ve çok yönlüdür.

Kişilik özellikleri: Araştırmalar, içe dönüklük ve dışa dönüklük gibi bazı kişilik özelliklerinin genetik bir temele sahip olabileceğini öne sürüyor. Örneğin ikizler üzerinde yapılan araştırmalar, (genlerinin %100'ünü paylaşan) tek yumurta ikizlerinin, (genlerinin yaklaşık %50'sini paylaşan) çift yumurta ikizlerine kıyasla kişilik özellikleri bakımından daha benzer olduğunu göstermiştir.[1] Ancak kişilik aynı zamanda yetiştirilme tarzı, kültür ve yaşam deneyimleri gibi çevresel faktörlerden de etkilenir.

Tüm Reklamları Kapat

Duygular: Genler beynimizin bağlantılarını ve farklı duygusal uyaranlara nasıl tepki verdiğimizi etkileyebilir. Örneğin, bazı insanlar genetik olarak stres karşısında daha dirençli olmaya yatkınken, diğerleri kaygı veya depresyona daha yatkın olabilir.[2] Ancak yine de yaşam deneyimleri, sosyal destek ve başa çıkma mekanizmaları duygusal tepkilerde azımsanmayacak bir rol oynamaktadır.

Bilişsel Yetenekler: Genler hafıza, zeka ve yaratıcılık gibi bilişsel yeteneklerimize de katkıda bulunur. Ancak zeka çok sayıda genden etkilenen karmaşık bir özelliktir ve eğitime erişim ve zihinsel uyarılma gibi çevresel faktörler de önemli bir rol oynamaktadır.[3]

Yani, genler çeşitli yatkınlıklar yaratabilir ancak bireyin kaderini belirlemez. Yetiştirilme tarzı, eğitim, ilişkiler ve yaşam deneyimleri gibi çevresel faktörler, bireyin düşüncelerini, duygularını ve kişiliğini şekillendirmek için genetik yatkınlıklarla etkileşime girer. Ek olarak epigenetik alanı, çevresel faktörlerin genlerin hücredeki ekspresyonunu etkileyebildiğini göstermiştir ve bu etkileşime başka bir karmaşıklık boyutu eklemiştir.

Kaynaklar

  1. S. Scarr. (1969). Social Introversion-Extraversion As A Heritable Response. Child Development. doi: 10.2307/1127191. | Arşiv Bağlantısı
  2. A. Feder, et al. (2009). Psychobiology And Molecular Genetics Of Resilience. Nature Reviews Neuroscience. doi: 10.1038/nrn2649. | Arşiv Bağlantısı
  3. R. Plomin, et al. (2018). The New Genetics Of Intelligence. Nature Reviews Genetics. doi: 10.1038/nrg.2017.104. | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close