Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ecem Kaya
Ecem Kaya
98K UP
Üye 1 Temmuz 2020
1

Ayak topuğumuz nasıl ve neden oluşmuştur ?

620 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sivasli Istari
Lise öğrencisi 1 Temmuz 2020

Yürüme sırasında topuk üzerine uygulanan sıkıştırma kuvvetlerini ve özellikle topuk yere temas ettiğinde duruş fazını dağıtmak için, ayağın tabanı 2 cm kalınlığa kadar (topuk altına) bir deri altı bağ dokusu tabakası ile kaplanır. Bu doku, hem amortisör görevi gören hem de tabanı stabilize eden bir basınç odaları sistemine sahiptir. Bu odaların her biri, kolajen liflerinden yapılmış sert bir bağ dokusu tabakası ile kaplanmış yağlı fibröz dokusu içerir. Bu duvarlar hem yukarıdaki plantar aponevroz hem de tabanın derisine sıkıca tutturulur. Ayağın tabanı vücut yüzeyinin en yüksek damarlı bölgelerinden biridir ve yoğun kan damarları sistemi duvarları daha da stabilize eder. Bu bağlamda topuk, büyük ve küçük ayak parmaklarının toplarıyla birlikte yüklerin yükünü taşıyan arka destek noktasını oluşturur, yane tüm ayak kaslarıyla beraber yükü dağıtır.

Plantar Aponevroz
Plantar Aponevroz
Wikipedi

Uzun ayaklı memelilerde, hem tırnaklı türler (unguligrade) hem de ayak parmakları üzerinde yürüyen tırnaklı formlarda (eşek, keçi gibi), topuk, kanca olarak bilinen açısal eklemin tepesinde yerden çok yüksektir. Düztabanlı (primat, fare, tavşan gibi) türlerde zemine dayanır. Kuşlarda, topuk genellikle "diz" olarak karıştırılan geriye dönük eklemdir.

Evrimine gelirsek; Bir düztaban ayağın temel avantajları stabilite ve ağırlık taşıma kabiliyetidir; düztaban ayaklar en geniş yüzey alanına sahiptir. Bir düztaban ayağın birincil dezavantajı, hızdır. Ayakta eğer daha fazla kemik ve eklem varsa, bacak uzak uçta hem daha kısa hem de daha ağırdır, bu da hızlı hareket etmeyi zorlaştırır. İnsanlarda ve diğer büyük maymunlarda, bir düztaban ayağın bir başka olası avantajı, dövüş performansını artırabilmesidir, tekme atmak ve acı vermek daha kolay değil mi? Hipertonisite (aşırı gerimli), spastisite (kaslarda sertlik ve pasif harekete karşı direnç), klonus (belirli bir kas veya kas grubunda birbiri arkasına meydana gelen istem dışı kasılma), sınırlı hareket aralığı, anormal fleksiyon nöral paterni ve plantar fleksör (Ayağı -ayak bileği ekleminden- ayak sırtı, bacağın ön yüzünden uzaklaşacak şekilde arkaya doğru bükme hareketi) kas kontraktürünün (Kasın devamlı kasılma halinde oluşu) yanı sıra yüksek topuklu ayakkabılar gibi bazı ayakkabı formları, bireyin sadece ayak parmaklarında ayakta durmasına ve yürümesine katkıda bulunur. Bu, gözlemlenebilir topuk yükselişi ile açıkça görülecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Yane bu bilimsel terimleri bırakırsak ayağın üstüne binen yükü dağıtmak ve diğer yumuşak tabanlara ağrının geçmemesi ve ağrının çoğunluğunun sert kas dokusunda toplanması için evrimleşmiş diyebiliriz.

Acı Dağılımı ve Bölgeleri
Acı Dağılımı ve Bölgeleri
Wikipedi
209 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedi. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedi. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Wikipedi. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Wikipedi. (1 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close