Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 22 Haziran 2021 2 Cevap
5

Ay'a gerçekten çıkıldı mı?

Aya hiçbir zaman çıkılmadığını iddia eden bir kişi ile sohbet ettim dün. Dedikleri saçmay idi buna rağmen brnim dediklerim de saçma değildi ama yeterli kanıt da değildi. Konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlar cevaplar ise sevinirim şimdiden teşekkürler :)
3,822 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Çağrı Mert Bakırcı
PhD 22 Haziran 2021

Evet, Ay'a gidildi. Bunun tartışılması bile abesle iştigal etmek demektir. Her şey bir yana, amatör astronomlardan ABD ile çıkarları çatışan uzay ajanslarına kadar hepsi bu çıkışı an an takip etti ve raporladı. Hatta bu kurumlar, Houston ile uzay aracı arasındaki sinyalleri kendi sistemleriyle dinleyerek bağımsız olarak doğruladılar. Astronomlar, uzay aracının çıkışını kendi teleskoplarıyla takip ettiler. Bu uğurda insanlar öldü, Ay'a kadar gidip yüzeye inemeden geri gelmek zorunda kalanlar oldu. Öyle oturulan yerden uydurulan iki zırva ile silip atılacak bir başarı değil bu.

Ay görevleriyle ilgili saçma sapan komplolar uyduranlar, kendilerinin anlamadıkları konuları çarpıtarak büyük argümanlara dönüştürme çabasındalar. Bugüne kadar iddia ettiklerinin çürütülmediği hiçbir tanesi olmadı.

Ay Görevleri ile ilgili argümanların hepsini kaynaktaki yazımızda ve kitabımızda bulabilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Not: Ayrıca Ay'a 1 kez değil, 6 kez insan gönderildi, toplamda 500.000 kadar insan bu görevlerde çalıştı. Sadece bu sayılar bile, bu kadar fazla sayıda "kandırma"nın imkansızlığını gösteriyor. Ay görevlerinin yalan olduğunu söyleyenler, ABD'den nefret ediyor gibi davranıp ABD'yi farkında olmadan yücelten komploculardan ibaret. ABD, sırlarını saklamak konusunda bu kadar başarılı bir ülke değil, olamaz da. Snowden'den CIA işkence raporlarına kadar sızdırılan tüm belgeler bunu gösteriyor. 3-5 kişinin bildiği şeyler bile sızarken, yarım milyon kişi ve ailelerinin bildiği şeylerin saklandığını düşünmek için "özel" bir beyne sahip olmak gerek sanıyorum.

489 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. B. Acar, et al. Ay Görevleri: Ortaya Atılan İddialar, Bu İddiaların Bilimsel Analizi Ve Gerçekler. (22 Eylül 2018). Alındığı Tarih: 22 Haziran 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. A. B. Acar, et al. (2021). Şüphecinin El Kitabı. ISBN: 9786058023116. Yayınevi: Ginko Kitap. sf: 424.
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
18
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 18 Eylül
Orijinal Soru: Aya gerçekten gidildimi, gidildiyse eger akla uyacak kanıtları var mı? Şimdi neden gidilmiyor?

Ay'a iniş gerçek miydi?

Evet. Ay'a iniş gerçekti ve bunu kanıtlayacak önemli kanıtlar var. Örneğin NASA, dünya çapındaki bilim adamları tarafından incelenen ve doğrulanan ay taşları getirdi. Ayrıca Sovyetler Birliği gibi rakipler de dahil olmak üzere birçok ülke Apollo görevlerini takip etti ve ay yörüngesindeki modern uydu görüntüleri, ayak izleri ve iniş araçları dahil olmak üzere Apollo iniş alanlarının kalıntılarını yakaladı.[1]

İkna edici kanıt mı?

Tüm Reklamları Kapat

Evet. Ay'a inişi destekleyen çok sayıda kanıt var. Apollo görevleri 382 kilogram ay taşı getirdi ve Ay'a yerleştirilen reflektörler bugün hala Ay'ın Dünya'dan uzaklığını ölçmek için kullanılıyor. Japonya'nın JAXA'sı gibi diğer uzay ajansları da dahil olmak üzere bağımsız kaynaklar Apollo iniş alanlarının görüntülerini yakalayarak inişleri daha da doğruladı.[2]

Neden Ay'a geri dönmedik?

Evet (ancak açıklama ile). 1970'lerden beri geri dönmediğimiz doğru olsa da ana nedenler maliyet ve siyasi aciliyet eksikliğidir. Apollo görevleri Sovyetler Birliği'ne karşı bir "uzay yarışı"nın parçasıydı ve ABD kazandıktan sonra kamuoyu ve siyasi ilgi azaldı. Kullanılan teknoloji sürdürülebilirlik veya sık yeniden kullanım için tasarlanmamıştı bu da Ay görevlerini son derece pahalı ve tehlikeli hale getiriyordu. Şimdi daha iyi teknolojiyle yeni ay görevleri planlanıyor.

Uzay istasyonları yakında, neden daha uzakta değiller?

Tüm Reklamları Kapat

Evet (bağlam ile). Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Dünya'nın yörüngesinde nispeten alçak bir irtifada (yaklaşık 400 km) dönüyor. Bunun nedeni bu mesafede kalıcı bir mürettebatlı istasyonun bakımının daha kolay ikmal görevlerine ve iletişime olanak sağlamasıdır. Astronotları Ay veya daha ötesindeki çok daha uzak bir hedefe göndermek mevcut teknoloji ve bütçe kısıtlamalarının zorlaştırdığı önemli ölçüde daha fazla kaynak ve risk gerektirir.

Ay'a gidilmediğine inanmak düz dünyaya inanmak gibi bir şey. Gerçekleri görmezden gelmek ve insanların kendi hayal dünyalarında yaşamak kolay olabilir ama bu insanları sadece cahil yapar. Bilim ve teknolojinin harikalarını takdir etmek yerine komplo teorilerine sığınmak insan zekasına hakarettir...

Kaynaklar

  1. rmg. Moon Landing Conspiracy Theories, Debunked. Alındığı Tarih: 18 Eylül 2024. Alındığı Yer: rmg | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Tingley. Nasa Orbiter Spies Japan's Struggling Slim Moon Lander On Lunar Surface (Photo). (26 Ocak 2024). Alındığı Tarih: 18 Eylül 2024. Alındığı Yer: Space | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Bu soru yeni cevap alımına kapatılmıştır. Tekrar açılana kadar lütfen diğer soruları ziyaret ediniz.
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close