Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Neil Armstrong Ay'a Ayak Basan İlk Kişi Olmayabilirdi!

Neil Armstrong Ay'a Ayak Basan İlk Kişi Olmayabilirdi! Neil Armstrong
2 dakika
11,847
Tüm Reklamları Kapat

Atlas Agena hedef aracı Gemini VIII misyonu için 10 Mart 1966'da saat 16.00’da başarıyla başlatıldı. Uzay aracı Komuta Kompleksi ertesi gün saat 11:41'de, komutan pilotu Neil A. Armstrong ve pilot David R. Scott tarafından harekete geçirildi. Misyonun görevi uzay araçları arasında gerçekleşecek olan kenetlenme üzerineydi. Bu kenetlenme görevi ilerideki misyonların yakıt, cihaz ve besin takviyeleri konularında önemliydi.

O dönem Ay yarışı kızışmış ama henüz hiçbir insan Ay’a ulaşamamıştı. Gemini VIII misyonu 1966 yılındaydı, yani 1969 yılında Apollo 11 misyonuyla Ay’a giden komutan Neil Armstrong, komuta modülü pilotu Micheal Collins ve Ay modülü pilotu Edwin Buzz Aldrin'den oluşan üç astronottan ikisinin Ay’a ayak basmasından önceydi.

Tüm Reklamları Kapat

Neil A. Armstrong
Neil A. Armstrong

Misyonda kenetlenilecek modül Agena uzay aracıydı. Kenetlenme uzun sürmedi ve ilk başarılı kenetlenme olarak tarihe geçti. Ancak bu tarihi olayın hemen ardından acil durum protokolü devreye sokuldu. Kenetlenmeden yaklaşık 27 dakika sonra uzay aracı ve Agena ikilisi beklenmedik dönme ve sapma hareketi yapmaya başladı. Gemini VIII içerisinde bulunan iki astronot N. Armstrong ve David R. Scott, hızlı bir şekilde Agena ile Dünya yörüngesinde dönmeye başladı. N. Armstrong komutan olarak acil duruma bir çözüm bulmak zorunda kalarak Gemini VIII‘i Agena’dan ayırdı.

Fakat kenetlenmeyi iptal edip ayırmak, daha büyük bir soruna neden oldu. Çünkü asıl sorunun kaynağı olan Gemini VIII’in yan iticisi sürekli devrede kalmıştı ve Agena’dan ayrılmak, kütlesel olarak azalan Gemini VIII’in dönüş hızını artırmıştı. Dönüş hızı dakikada 60 tura kadar çıktı ve Gemini VIII'deki mürettebatın NASA istasyon bağlantısı da kesildi. Amstrong açık yan iticiyi tamamen devre dışı bırakarak alt iticiyi devreye sokmayı düşündü. Hızla dönen mekiğin içinde göz kararı ve ezbere dayalı bir biçimde bulduğu alt iticiyi çalıştırdı. Çalışan alt itici Gemini VIII’i yavaşlattı ve en sonunda da durdurdu. Ancak durma için verilen bu çabalar nedeniyle Gemini VIII’in tüm yakıtı tükendi. Dönmesi duran Gemini VIII NASA istasyonuyla tekrar iletişime geçtiğinde karar N. Amstrong’a iletildi ve misyon iptal edildi.

Tüm Reklamları Kapat

Gemini VIII ile Pasifik okyanusunun ortasına sağ salim inen N. Armstrong ve David R. Scott
Gemini VIII ile Pasifik okyanusunun ortasına sağ salim inen N. Armstrong ve David R. Scott
NASA

Neil A. Armstrong iniş prosedürlerini takip ederek fırlatmadan yaklaşık 11 saat sonra Pasifik Okyanusu’na inişlerini gerçekleştirdi. Neil A. Amstrong protokollere soğukkanlılıkla uyarak bu zorlu durumdan kurtulmayı başaramamış olsaydı, tarih Ay görevlerini bize farklı öğretecekti.

Neil Armstrong, NASA başvurusunu yapmak konusunda 1 hafta kadar gecikmiştir. Eğer ki arkadaşı Dick Day, Armstrong’un başvurusunu geciktirdiğini fark edip de gizlice listeye başvuru kağıdını eklememiş olsaydı, Neil Armstrong muhtemelen Ay’a ayak basan ilk insan unvanını asla alamayacaktı.
Neil Armstrong, NASA başvurusunu yapmak konusunda 1 hafta kadar gecikmiştir. Eğer ki arkadaşı Dick Day, Armstrong’un başvurusunu geciktirdiğini fark edip de gizlice listeye başvuru kağıdını eklememiş olsaydı, Neil Armstrong muhtemelen Ay’a ayak basan ilk insan unvanını asla alamayacaktı.

Bilimsel atılımların şartları çoğu zaman bilimseverler tarafından göz ardı edilir. Bilime ayrılan vaktin, sorumluluğun ve ani gelişen olayların tümü, onu şu an bulunduğu konuma getirmiştir. Bilimin bu bitmek tükenmez hırsı, insanlığın yeryüzüne getirdiği en büyük armağandır. Evren bilimle kendini yavaş yavaş gözler önüne sermektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Muhteşem! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/04/2024 23:06:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7280

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler
Tümünü Göster
Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Özellikler
Primatlar
Alzheimer
Yapay Seçilim
Epidemik
Canlı
Fotoğraf
Komplo
Kanser
Evrimsel Antropoloji
Bağışıklık
Karar
Karbon
Doğa Yasası
Madde
Covıd-19
Normal Doğum
Hastalık
Sosyal Medya
İklim
Yeni Koronavirüs
Yıldızlar
Karanlık Madde
Regülasyon
Zaman
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Rose, et al. Neil Armstrong Ay'a Ayak Basan İlk Kişi Olmayabilirdi!. (27 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 16 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7280
Rose, E., Özdil, A. Ş. (2018, July 27). Neil Armstrong Ay'a Ayak Basan İlk Kişi Olmayabilirdi!. Evrim Ağacı. Retrieved April 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/7280
E. Rose, et al. “Neil Armstrong Ay'a Ayak Basan İlk Kişi Olmayabilirdi!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 27 Jul. 2018, https://evrimagaci.org/s/7280.
Rose, Eric. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Neil Armstrong Ay'a Ayak Basan İlk Kişi Olmayabilirdi!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, July 27, 2018. https://evrimagaci.org/s/7280.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close