Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Sokak Kedileri Her Yıl Yaklaşık 12 Milyar Hayvanı Öldürüyor!

Sokak Kedileri Her Yıl Yaklaşık 12 Milyar Hayvanı Öldürüyor!
3 dakika
50,395
Tüm Reklamları Kapat

Nature Communications dergisinde yayınlanan ve Smithsonian Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sokak kedilerinin biyoçeşitliliğe yaptığı zarar sanılandan fazla olabilir. Evcil kediler herhangi bir sorun yaratmasa da, sokaktaki başıboş kediler biyoçeşitliliği sanılandan çok daha ciddi biçimde tehdit ediyor.

Daha önceden yapılan bir araştırmada, sadece Amerika Birleşik Devletleri sınırları dahilinde yaşayan kedilerin, her sene 1.4-3.7 milyar civarında kuşun, 6.9-20.7 milyar civarında farenin ve diğer memelinin ölümünden sorumlu olduğu anlaşılmıştı. Nature Communications dergisindeki araştırmaya göreyse, Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşayan her bir kedi yılda 30-47 kuş ve 177-299 küçük memeli (sivrifare, sıçan, tarlafaresi, sincap, vb.) öldürüyor. 

Tüm Reklamları Kapat

Özellikle adalar gibi kapalı alanlara salınan sokak kedilerinin, adadaki biyoçeşitliliği yok edecek düzeyde zarar verebildiği ve bazı türlerin soyunun tamamının tükenmesine neden olabileceği de raporda yer alıyor. Aynı raporda, evcil kedilerin neredeyse hiçbirinin bu zararı veremediğini, sadece sokakta yaşayan kedilerin buna neden olduğu belirtilmiştir. 

Buna karşılık, kedi severler de bir açıklama yaparak, bulguların kuş çeşitliliğindeki azalma için bir kılıf olarak gösterildiği, kuşların ve diğer nice hayvanın katlinin asıl sorumlusunun insan yapımı ürünler ve insanın ta kendisi olduğunu söylediler. 

Tüm Reklamları Kapat

Hayvanseverler ile bilim insanları arasındaki bu tartışmadan rahatsız olan Amerikan Kuş Koruma Vakfı başkanı George Fenwick, şunları söyledi:

Bu durum, kediler kuşlara karşı savaş veriyor gibi lanse edilmemelidir. Bu, kaçak ve işgalci kedilerin kuşlar üzerindeki etkisine yönelik bir araştırmadır. Kediler, çok fazla sayıda kuşun ölümüne neden olmaktadır ve bu araştırma da bunu gösteriyor. İnsanlar, sokak kedilerinin kendilerine ve etrafa hiç zarar vermeden yaşayabileceklerini sanıyorlar. Bu araştırma, bu inançlarımızın geçersizliğini gösteriyor.

Ev kedileri (Felis domesticus), son 10.000 yıl içerisinde, yapay seçilim ile vahşi doğadan koparılarak insanın istekleri yönünde evrimleştirilmiş bir türdür. Son dönemlerde insanların evcil kedilere yönelik yaklaşımının onları yeni bir evrimsel yolağa itelediğini gösteren raporlar bulunmaktadır.

Günümüzde, evcilleştirilmiş bu hayvanların doğaya geri salımlarının, ilk etapta her ne kadar "özgürlükçü" bir yaklaşım olduğu düşünülse de, durum bundan biraz farklıdır. Çünkü bu kadar uzun zaman dilimlerinde, özenle evrimleştirilen türlerin umursamaz bir şekilde doğaya geri salımları, tür dengelerini alt üst edebilecektir. Bu sebeple, kedilerin evrimine neden olan insana, "Bu doğal bir süreç sonuçta..." diyerek kenara çekilmekten daha büyük sorumluluklar düşmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

İnsan, kendisinin doğaya verdiği geri döndürülemez ve ölümcül zararlar yetmiyormuş gibi, kendi sınırsız üremesi, çoğalması, yayılması, baskılaması yetmiyormuş gibi, hoşuna giden, işine gelen, işine yarayan evcil hayvanları da sınırsız olarak üretmekte, çoğaltmakta ve doğaya salmaktadır. Bu evcil hayvanlar tamamen suçsuz olsalar da, bu üremeye ve yayılmaya destek olan insan türü tamamen suçludur.

Bu sebeple çözüm, var olan hayvanları öldürmek gibi insanlık dışı çözümlere başvurmak değil; var olan evcil hayvanların kontrolsüz üremesine engel olmaktır. Zira onları besleyip, diğer vahşi hayvanları beslemeyerek doğanın dengesine zaten darbe vurmuş olmaktayız. Bu darbe öyle büyük boyuta erişebilir ki, Avustralya gibi bazı hükümetler, endemik türlerini başıboş kedilere karşı korumak için çok daha üzücü hamlelere başvurmak zorunda kalmaktadır.

Eğer ki hayvanları evcilleştirmekten vazgeçmeyeceksek, onların üremelerinin sıkı kontrolünden bizzat sorumluyuz demektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 24
  • İnanılmaz 11
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Üzücü! 5
  • Güldürdü 4
  • Umut Verici! 3
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
  • Bilim Budur! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • S. R. Loss, et al. (2013). The Impact Of Free-Ranging Domestic Cats On Wildlife Of The United States. Nature Communications. | Arşiv Bağlantısı
  • C. Raasch. Cats Kill Up To 3.7B Birds Annually. (29 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2019. Alındığı Yer: USA Today | Arşiv Bağlantısı
  • T. Ghose. Staggering Stats: Cats Kill Billions Of Animals A Year. (29 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2019. Alındığı Yer: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • Kuow. Killer Kitties? Cats Kill Billions Of Creatures Every Year. (29 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 5 Nisan 2019. Alındığı Yer: Kuow | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/04/2024 00:12:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/949

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Özellikler
Primatlar
Alzheimer
Yapay Seçilim
Epidemik
Canlı
Fotoğraf
Komplo
Kanser
Evrimsel Antropoloji
Bağışıklık
Karar
Karbon
Doğa Yasası
Madde
Covıd-19
Normal Doğum
Hastalık
Sosyal Medya
İklim
Yeni Koronavirüs
Yıldızlar
Karanlık Madde
Regülasyon
Zaman
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Sokak Kedileri Her Yıl Yaklaşık 12 Milyar Hayvanı Öldürüyor!. (30 Ocak 2013). Alındığı Tarih: 17 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/949
Bakırcı, Ç. M. (2013, January 30). Sokak Kedileri Her Yıl Yaklaşık 12 Milyar Hayvanı Öldürüyor!. Evrim Ağacı. Retrieved April 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/949
Ç. M. Bakırcı. “Sokak Kedileri Her Yıl Yaklaşık 12 Milyar Hayvanı Öldürüyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 30 Jan. 2013, https://evrimagaci.org/s/949.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Sokak Kedileri Her Yıl Yaklaşık 12 Milyar Hayvanı Öldürüyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 30, 2013. https://evrimagaci.org/s/949.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close