Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çiçekli Bitki Çeşitliliği, Arılar Arası Evrimsel Rekabeti ve Enerji Verimliliğini Nasıl Etkiliyor?

3 dakika
1,298
Çiçekli Bitki Çeşitliliği, Arılar Arası Evrimsel Rekabeti ve Enerji Verimliliğini Nasıl Etkiliyor?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bol miktarda bulunan ve bol yayılmış olan bombus arılarının ve bal arılarının, yaz aylarında hem İngiltere'de hem de diğer birçok ülkede aynı çiçek türlerine konarak yiyecek aradıklarını görmek çok muhtemeldir. Buna karşılık Sussex Üniversitesi'ndeki Arıcılık ve Sosyal Böcekler Laboratuvarı'ndaki (LASI) araştırmacılar, farklı arıların belirli çiçek türlerine hakim olduğunu bulmuş ve nedenini ortaya çıkarmıştır.

Araştırmacılar, Güney İngiltere'deki 22 çiçek türünü inceleyerek 1000'den fazla arının davranışını analiz ederek, rekabete aracılık etme söz konusu olduğunda enerji verimliliğinin kilit bir faktör olduğunu buldular.

Arının vücut ağırlığı ve bir arının çiçekleri ziyaret etme hızı, arıların enerjide ne kadar verimli olduklarını belirler. Vücut ağırlığı, çiçekler arasında uçarken ve yürürken kullanılan enerjiyi belirler: iki kat ağır bir arı, iki kat daha fazla enerji kullanır. Bir arının çiçekleri ziyaret etme hızı ve dakikada ziyaret edilen çiçek sayısı ise arının ne kadar nektar topladığını, dolayısıyla ne kadar enerji topladığını belirler. İşte bu faktörlerin oranı, arı toplayıcısının enerji verimliliğini belirler. Arıcılık Profesörü Francis Ratnieks şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Aynı çiçekleri beslerken sık sık bombus arılarının miktarının belirli bir çiçek türündeki bal arılarının miktarından daha fazla olduğunu, yakınlarda büyüyen farklı bir çiçek türü için ise bu durumun (arı miktarlarının) tam tersinin geçerli olacağını görüyoruz. Dikkat çekici olan şey, yiyecek aramada enerji verimliliğindeki farklılıkların neden bazı çiçek türlerinde bombus arılarının ve diğer çiçek türlerinde bal arılarının miktarının baskın olduğunun neredeyse tam olarak açık olarak açıklanabilmesiydi.

Bombus arılarını bal arılarından avantajlı kılan şey, çiçekler arasında daha hızlı hareket edebilmeleridir. Bu nedenle daha fazla nektar (enerji) toplayabilirler. Ancak boyutlarının daha büyük olması dolayısıyla, yiyecek aramak için daha fazla enerji kullanmaları da bir dezavantajdır. Bazı çiçek türleri, bombus arılarına bu özellikleri itibariyle ortalamada bir avantaj sağlamaktadır; ancak diğer çiçek türlerinde bal arıları avantajlıdır.

Ecology dergisinde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar bir arının bir dakikada kaç çiçek ziyaret ettiğini belirlemek için kronometre kullandılar.[1] Araştırmacılar, her bir arıyı tartmak için taşınabilir bir elektronik terazi kullanarak, ortalama olarak bombus arılarının bal arılarından iki kat daha ağır olduklarını buldular. Bu, bombus arılarının bal arılarından neredeyse iki kat daha fazla enerji kullandıklarını gösterir. Kronometre sonuçları, çiçekleri bal arılarının iki katı oranında ziyaret ettiklerini ve böylece enerji verimliliklerini telafi ettiklerini gösterdi.

Bombus arılarının baskın olduğu lavanta gibi bazı çiçek türlerinde bombus arıları, çiçekleri bal arılarının neredeyse üç katı oranında ziyaret eder.

Tüm Reklamları Kapat

Çiçeklerin morfolojisindeki farklılıklar, iki arı türünün enerji verimliliklerini büyük ölçüde etkiledi. Ling heather bitkisi, küçük çiçek kütlesine sahip olmasıyla daha çevik bir bal arısı için çok daha uygundu. Buna karşılık, araştırmacıların aynı doğa koruma alanında Ling funda bitkisinin yanında büyüdüğünü bulduğu Erica funda bitkisi büyük çan şeklinde çiçeklere sahip olmasıyla bombus arıları için daha uygundur. Yazar Dr. Nick Balfour şöyle söylüyor:

Toplayıcılığın enerji verimliliği, arılar için özellikle önemlidir. Araştırma, arıların zorlu bir enerji ipi üzerinde yürüdüklerini (ve uçtuklarını) gösterdi. Nektardan elde ettikleri enerjinin yarısını toplayıcılık için harcadılar.

Enerji, arılar için nektar tarafından sağlanır ve temel bir ihtiyaçtır. Ancak bal arılarının ve bombus arılarının nektar için rekabete girmemeleri, koruma ve birlikte yaşama açısından güven vericidir. Prof. Ratnieks şöyle açıkladı:

Bazı bitkiler üzerinde toplayıcılık avantajına sahip olan bombus arıları o çiçeklere hakim olurken, bal arıları farklı bir avantaja sahiptir ve bunlara hakimdir. Arı koruma, bu nedenle çiçek çeşitliliğinden yararlanır. Bu nedenle kesinlikle arı koruma çalışmalarına odaklanılmalıdır. Neyse ki çiçekli bitkiler oldukça çeşitlidir.

Dr. Balfour, sözlerini şöyle bitiriyor:

İster bir pencere saksınız, ister bir bahçeniz olsun, yazın çiçek açan çeşitli çiçekler dikmek veya çimlerinizi daha az sıklıkta kesmek, yaz sonunda tozlayıcılara gerçekten yardımcı olabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ N. J. Balfour, et al. (2021). Energetic Efficiency Of Foraging Mediates Bee Niche Partitioning. Ecology, sf: e03285. doi: 10.1002/ecy.3285. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 07:43:54 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10777

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ö. Özerdem, et al. Çiçekli Bitki Çeşitliliği, Arılar Arası Evrimsel Rekabeti ve Enerji Verimliliğini Nasıl Etkiliyor?. (29 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10777
Özerdem, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 29). Çiçekli Bitki Çeşitliliği, Arılar Arası Evrimsel Rekabeti ve Enerji Verimliliğini Nasıl Etkiliyor?. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10777
Ö. Özerdem, et al. “Çiçekli Bitki Çeşitliliği, Arılar Arası Evrimsel Rekabeti ve Enerji Verimliliğini Nasıl Etkiliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10777.
Özerdem, Özge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Çiçekli Bitki Çeşitliliği, Arılar Arası Evrimsel Rekabeti ve Enerji Verimliliğini Nasıl Etkiliyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 29, 2021. https://evrimagaci.org/s/10777.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close