Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Gökten Gelebilecek Cehennem: Bir Meteor, Biz Onu Fark Edemeden Bizi Yok Edebilir mi?

1 dakika
3,666
Gökten Gelebilecek Cehennem: Bir Meteor, Biz Onu Fark Edemeden Bizi Yok Edebilir mi?
Tüm Reklamları Kapat

Asteroidler birçok farklı boyutta olabilmektedir. Bazıları yüzlerce kilometre uzunluktaki çapa sahiptirler; yani koca bir şehir büyüklüğünde kaya parçaları uzayda serseri kurşun gibi gezmektedir! Kimisi ise 1 metreden bile ufak çapa sahip olabilir. Uzay boşluğundaki ufak asteroidlerin sayısı, büyüklere göre daha fazladır. Bir sayı vermek gerekirse, her 1 adet 1 kilometre çaplı göktaşı için uzayda 100 civarı 100 metre çapında, 10.000 civarında 10 metre çapında ve 1.000.000 civarında 1 metre çapında göktaşı bulunur. Tabii ki bu sayılar kesin sayılar değildir, sadece bir fikir vermek amacıyla verilmiştir.

Neyse ki, büyük asteoridleri tespit etmesi çok zor değildir. Ancak orta ve küçük boyutlardaki asteroidlerin bazıları çok koyu renktedir ve uzayın siyah arkaplanı içerisinde, göğe dikilmiş yüzlerce teleskobu atlatabilir. En nihayetinde teleskopların birçoğu özel amaçlarla kurulmuştur ve her şeyi göremezler. Amatör astronomların da teleskoplarının taradıkları alan, göğün genişliği yanında önemsenmeyecek kadar küçüktür. Bu da, nereden geldiğini anlamadan, dev bir göktaşı tarafından gezegenimizin isabet almasına neden olabilir.

An itibariyle Güneş Sistemi'miz içerisinde hareket halinde olan 20.000 - 35.000 civarında 100 metre ila 1 kilometre çapa sahip göktaşı bulunduğu düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir asterodin Dünya'ya ne kadar zarar verebileceği birçok farktöre bağlıdır: büyüklüğü, derişimi, çarpma açısı, çarpma hızı, vs. Ancak az önce söz ettiğimiz 20-35 bin adet asteroidin büyüklüğü, tehlike sınırındadır. Çünkü bir ev büyüklüğünde (8-10 metrelik) bir asteroid, saatte 45.000 kilometre hızla Dünya'ya çarpacak olursa, Dünya'ya ulaşan kısmının yayacağı enerji Hiroshima'daki atom bombasına eşit olacaktır. Düştüğü yerin etrafındaki 1 kilometrelik alanda hiçbir binanın ayakta kalamayacağını söyleyebiliriz. Aynı hızla çarpan, 60 metrelik bir göktaşı, İstanbul veya Ankara gibi büyük bir şehri tamamen haritadan silebilir. 

Eğer ki 1.5 kilometre çaplı bir göktaşından söz edeceksek... Pekala, bu pek hoş değil. Çarpma sonucunda sanki aynı anda 10 milyon atom bombası patlamış gibi bir etki oluşur. Çarptığı noktanın etrafındaki 150-300 kilometrelik alanda hiçbir şey dik ve canlı kalamaz. Tabii ki yan etkilerin (depremler, volkanik faaliyet, vs.) olması da cabası.

İşte şimdi dinozorları ve 65 milyon yıl önce yaşayan türlerin yüzde 75'ini yok eden 40 kilometre çapındaki göktaşının ne yaptığını hayal edebilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 9
  • Grrr... *@$# 5
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 3
  • Korkutucu! 3
  • Muhteşem! 1
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:20:04 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2149

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Gökten Gelebilecek Cehennem: Bir Meteor, Biz Onu Fark Edemeden Bizi Yok Edebilir mi?. (12 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2149
Bakırcı, Ç. M. (2014, April 12). Gökten Gelebilecek Cehennem: Bir Meteor, Biz Onu Fark Edemeden Bizi Yok Edebilir mi?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2149
Ç. M. Bakırcı. “Gökten Gelebilecek Cehennem: Bir Meteor, Biz Onu Fark Edemeden Bizi Yok Edebilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2149.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Gökten Gelebilecek Cehennem: Bir Meteor, Biz Onu Fark Edemeden Bizi Yok Edebilir mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 12, 2014. https://evrimagaci.org/s/2149.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close