Snell Yasası Nedir? Snell Yasası Matematiksel Olarak Nasıl İspatlanır?
Snell Yasası, ışığın ortam değiştirirken izlediği yolun normal (arayüzeye dik olan hayali çizgi) ile yaptığı açıların oranının, ortamlarının indisinin oranına ters orantılı olduğunu söyler. Basitçe, şu şekilde ifade edilebilir:
n1n2=sinθ2sinθ1\Huge \frac{n_1}{n_2}=\frac{\sin{\theta_2}}{\sin{\theta_1}}
Buradaki terimleri görselleştirecek olursak:
Snell Yasası'nda nn, cismin kırılma indisi olarak bilinmektedir. Bir maddenin kırılma indisi, ışığın boşluktaki hızının (cc), ışığın o madde içerisindeki hızına (vv) oranıdır. Matematiksel olarak göstermek gerekirse:
n=cv\Huge n=\frac{c}{v}
Bu nedenle tanımı gereği maddenin kırılma indisi, ışığın o madde içerisindeki hızıyla ters orantılıdır.
n1n2=v2v1\Huge \frac{n_1}{n_2}=\frac{v_2}{v_1}
Önemli bir not olarak şunu söyleyelim: Buradaki ışığın hızının değişmesinin İzafiyet Teorisi ile çeliştiğini düşünenler olabilir, halbuki bu doğru değildir. İzafiyet Teorisi'nin postulatlarından biri olan "ışık hızı her eylemsiz referans sistemi için aynıdır" postulatında bahsedilen ışık hızı, ışığın boşluktaki hızıdır; yani ışığın kendi hızıyla bir ilgisi yoktur. Işığın farklı ortamlarda neden hız değiştirdiğini öğrenmek isterseniz, aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.
Optikte Kırılmanın Postulatları
- 1. Postulat: Işık, kırıldıktan sonra kırılmadan önceki ilerlediği düzlem ile aynı düzlemde ilerler.
Bu belit, şunu söyler: Diyelim ki havada doğrusal olarak ilerleyen bir ışık hüzmesi var. Siz bu ışığın hareketini 2 boyutlu bir düzlem içerisinde tanımlamadınız. Işık, kırıldıktan sonra yine aynı düzlem içerisinde ilerler. Yazının devamında Snell Yasası'nın ispatını yazarken 1. ortam için yatay ve dikey olmak üzere 2 boyut tanımlarken 2. ortam için de aynı yatay ve dikey boyutlarını kullanmamızın sebebi budur.
- 2. Postulat (Fermat Prensibi): Işık, iki nokta arasında en kısa sürede alınabilen yolu alır.
Şimdi bu prensibin üzerinde duralım. Bu prensibi anlamak için verilen en iyi analoji kumsal ve deniz örneğidir. Diyelim ki siz bir cankurtaransınız ve denizde boğulmakta olan bir adama elinizden gelen en çabuk şekilde ulaşmak istiyorsunuz. Peki denizdeki adama hangi yoldan giderseniz en kısa sürede ulaşabilirsiniz?
Akla ilk gelen yol, sizinle boğulan kişi arasındaki düz giden çizgiyi takip etmektir fakat şöyle bir sorun var: Denizdeki hızınız kumsaldaki hızınıza göre epey yavaş, bu nedenle denizde geçireceğiniz her vakit sizin aleyhinize işler.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Suda geçireceğimiz zaman ile en kısa zaman arasındaki denge böyle bir yolda yatmaktadır. Işık da aynı şekilde yol alırken gidebileceği en kısa yolu alır.
Postulatlarımızı da belirttiğimize göre artık Snell Yasası'nı kanıtlamaya başlayabiliriz.
Snell Yasası'nın Kanıtı
Dikkat ederseniz yukarıdaki resimde ikinci ortamda ışığın resimden bize doğru veya içeri doğru gittiğini söylemedik çünkü 1. postulat bize her iki ortam için ışığın aynı düzlem üzerinde yol aldığını söyler.
Pisagor Teoremi'nden bildiğimiz üzere ışığın 1. ortam içerisinde aldığı yolu gösterelim.
S1=x12+y12\Large S_1=\sqrt{x_1^2+y_1^2}
Hız, alınan yolun o yolu alırken geçen zamana oranı olduğuna göre ışığın 1. ortamda iken geçen zamanı şu şekilde gösterebiliriz.
v1=S1T1\LARGE v_1=\frac{S_1}{T_1}
T1=S1v1=x12+y12v1\LARGE T_1=\frac{S_1}{v_1}=\frac{x_1^2 + y_1^2}{v_1}
Yukarıdaki resimde de görebileceğimiz gibi her iki noktanın ışığın kırılma noktasına olan yatay uzaklıklarının toplamı birbirlerine olan yatay uzaklıklarına eşittir. O halde:
x1+x2=x\LARGE x_1 + x_2 = x
Bu durumda, ikinci noktanın kırılma noktasına olan yatay uzaklığını şu şekilde gösterebiliriz:
x2=x−x1\LARGE x_2 = x-x_1
Işığın 2. ortam içerisinde aldığı yolu ve yolu alırken geçen zamanı göstermek istersek:
S2=x22+y22=(x−x1)2+y22\LARGE S_2=\sqrt{x_2^2+y_2^2}=\sqrt{(x-x_1)^2+y_2^2}
T2=S2v2=x22+y22v2=(x−x1)2+y22v2\LARGE T_2=\frac{S_2}{v_2}=\frac{\sqrt{x_2^2+y_2^2}}{v_2}=\frac{\sqrt{(x-x_1)^2+y_2^2}}{v_2}
O halde, ışığın iki nokta arasında aldığı yol ve süreleri gösterebiliriz:
S=S1+S2=x12+y12+(x−x1)2+y22\LARGE S=S_1+S_2=\sqrt{x_1^2+y_1^2}+\sqrt{(x-x_1)^2+y_2^2}
T=T1+T2=x12+y12v1+(x−x1)2+y22v2\LARGE T=T_1+T_2=\frac{\sqrt{x_1^2+y_1^2}}{v_1}+\frac{\sqrt{(x-x_1)^2+y_2^2}}{v_2}
İlk postulatı ve bazı tanımlamaları kullanarak bazı işlemler yaptık. Sıra, ikinci postulatı kullanmaya geldi, yani Fermat'ın Prensibi.
1. noktanın ışığın kırıldığı noktaya olan uzaklığını öyle bir belirleyelim ki ışığın iki nokta arasında yol alırken geçen zamanı minimum yapsın. Bunu matematiksel olarak şu şekilde gösterebiliriz:
ddx1T=0\LARGE\frac{d}{dx_1}T=0
Yani ışığın iki nokta arasında yol alırken geçen zamanın 1. noktanın ışığın kırıldığı noktaya olan uzaklığının türevi sıfıra eşittir. Bu denklemi ilerletirsek:
ddx1(T1+T2)=0\LARGE\frac{d}{dx_1}(T_1+T_2)=0
ddx1(x12+y12v1+(x−x1)2+y22v2)=0\LARGE\frac{d}{dx_1}(\frac{\sqrt{x_1^2+y_1^2}}{v_1}+\frac{\sqrt{(x-x_1)^2+y_2^2}}{v_2})=0
ddx1(x12+y12v1)+ddx1((x−x1)2+y22v2)=0\LARGE\frac{d}{dx_1}(\frac{\sqrt{x_1^2+y_1^2}}{v_1})+\frac{d}{dx_1}(\frac{\sqrt{(x-x_1)^2+y_2^2}}{v_2})=0
Her iki tarafın x1x_1'e göre türevini alırsak:
1v1x1x12+y12−1v2x−x1(x−x1)2+y22=0\LARGE \frac{1}{v_1}\frac{x_1}{\sqrt{x_1^2+y_1^2}}-\frac{1}{v_2}\frac{x-x_1}{\sqrt{(x-x_1)^2+y_2^2}}=0
Denklemde ışığın 1. ve 2. ortamda aldığı yolları koyarsak:
S1=x12+y12\LARGE S_1=\sqrt{x_1^2+y_1^2}
S1=(x−x1)2+y22\LARGE S_1=\sqrt{(x-x_1)^2+y_2^2}
1v1x1S1−1v2x2S2=0\LARGE \frac{1}{v_1}\frac{x_1}{S_1}-\frac{1}{v_2}\frac{x_2}{S_2}=0
Burada dikkat ederseniz x1x_1'in S1S_1'e oranı θ1θ_1 açısının sinüsünü verir, aynı şekilde x2x_2'nin S2S_2'ye oranı θ2θ_2 açısının sinüsünü verir. Bunları denklemde yerine koyarsak:
sinθ1=x1S1\LARGE \sin{\theta_1}=\frac{x_1}{S_1}
sinθ2=x2S2\LARGE \sin{\theta_2}=\frac{x_2}{S_2}
sinθ1v1−sinθ2v2=0\LARGE \frac{\sin{\theta_1}}{v_1}-\frac{\sin{\theta_2}}{v_2}=0
v2v1=sinθ2sinθ1\LARGE \frac{v_2}{v_1}=\frac{\sin{\theta_2}}{\sin{\theta_1}}
Kırılma indisinin tanımını yaparken ışığın hızı ile ters orantılı olduğunu söylemiştik, o halde:
n1n2=sinθ2sinθ1\LARGE \boxed{\frac{n_1}{n_2}=\frac{\sin{\theta_2}}{\sin{\theta_1}}}
Böylelikle Snell Yasası'nı kanıtlamış olduk!
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 40
- 22
- 18
- 13
- 9
- 9
- 4
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 02/12/2024 14:07:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/434
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.