Yansımalı Manzaraları Seviyor musunuz? Bu Enfes Fotoğraf ve Çizimlerin Ardındaki Fiziği Öğrenin!
Yansıma, dalgaların (ışık, ses veya su dalgası) yansıtıcı bir yüzeye çarparak yön ve doğrultu değiştirip geldiği ortama geri dönmesi olayına denir. Bu yazımızda ışığın yansıması üzerinde duracağız. Yansıma olayı yüzyıllardır bilim insanlarının ilgisini çeken bir konu olmuştur. MÖ 330-275 yılları arasında yaşamış olan İskenderiyeli matematikçi Öklid ışığın yansımasına dair deneyler yapmış ve açıklamalarda bulunmuştur. Yüzyıllar sonra, 965 – 1040 yılları arasında yaşamış olan Arap fizikçi, matematikçi, astronom ve filozof İbn-i Heysem ise ışığın yansımasına dair en iyi açıklamaları yapmıştır. İnsanlar doğada güzel bir yansıma olayı gördüğünde hayranlıkla izler ve en güzel yansıma olaylarını objektiflerinde sonsuzlaştırmak isterler. Peki ışığın bize oynadığı bu güzel oyunun arkasındaki bilimsel açıklama nedir?
Işığın yansıması şöyle oluşur: Kaynağından çıkan ışınlar bir yüzeye çarparak geldiği ortama geri döner. Yansıma olayında ısığın hızı, frekansı, enerjisi, rengi yani hiçbir şeyi değişmez, sadece hareket yönü değisir. Işığın yansıması, ışık dalgalarının bir cismin yüzeyine hangi açıyla geldiğine ve cismin özelliklerine bağlıdır. Işınlar herhangi bir yüzeye çarptığında bu ışınların bir kısmı yansır, bir kısmı ise kırılarak yön değiştirir. Fresnel denklemleri kullanılarak ışığın ne kadarının yansıdığı veya kırıldığı hakkındaki bilgilere ulaşılabilir. Işığın yansımasına olanak sağlayan en uygun yüzey aynadır.
Işık dalgaları yansıma yasalarına uyar. Bu yasalara bir göz atalım:
- Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali aynı düzlemde bulunur. Normal, yüzeye dik çizilen çizgidir.
- Gelen ışının normalle yaptığı açı, yansıyan ışının normalle yaptığı açıya eşittir.
- Normal doğrultusunda gelen ışınlar, geldikleri doğrultuda geri yansırlar.
Işığın yansıması genel olarak "düzgün yansıma" ve "dağınık yansıma" olarak sınıflandırılır.
Düzgün Yansıma
Yüzey ne kadar pürüzsüz ve parlaksa (cam, su veya cilalanmış metal gibi) ışık yüzeye çarptığı zaman aynı açı ile yansır.
Suyun yansıtıcı bir yüzeyi vardır. Suyun yüzeyi düzgün ve dalgasız olduğunda bir manzaranın yansıması da mükemmel olur. Suda dalgalanmalar varsa yansıma da bozulur.
Dağınık Yansıma
Işık dalgalarının yüzeye geldiği açıyla yansımak yerine birçok farklı açıyla yansıması ile oluşur. Bunun sebebi ise yüzeylerin düzgün olmamasındandır. Yüzey su ise suyun dalgalı olması düzgün yansımayı görmemizi engeller, o yüzden gelen ışınlar dağınık bir şekilde yansır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 24
- 6
- 5
- 3
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Wikipedia, et al. Reflection. (5 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia, et al. Yansıma. (5 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2020. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Science Learning Hub, et al. Reflection Of Light. (5 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2020. Alındığı Yer: Science Learning Hub | Arşiv Bağlantısı
- T. J. Fellers, et al. Introduction To The Reflection Of Light. (5 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 5 Ocak 2020. Alındığı Yer: Olympus Life Science | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/12/2024 01:40:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/6954
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.