Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yansımalı Manzaraları Seviyor musunuz? Bu Enfes Fotoğraf ve Çizimlerin Ardındaki Fiziği Öğrenin!

2 dakika
3,229
Yansımalı Manzaraları Seviyor musunuz? Bu Enfes Fotoğraf ve Çizimlerin Ardındaki Fiziği Öğrenin!
Evrim Ağacı Akademi: Fiziğe Giriş: Newton'dan Kuantuma Yazı Dizisi

Bu yazı, Fiziğe Giriş: Newton'dan Kuantuma yazı dizisinin 11 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Fizik Ne İşe Yarar: Sofra Tuzundan Atmosferin Yapısına..." başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Yansıma, dalgaların (ışık, ses veya su dalgası) yansıtıcı bir yüzeye çarparak yön ve doğrultu değiştirip geldiği ortama geri dönmesi olayına denir. Bu yazımızda ışığın yansıması üzerinde duracağız. Yansıma olayı yüzyıllardır bilim insanlarının ilgisini çeken bir konu olmuştur. MÖ 330-275 yılları arasında yaşamış olan İskenderiyeli matematikçi Öklid ışığın yansımasına dair deneyler yapmış ve açıklamalarda bulunmuştur. Yüzyıllar sonra, 965 – 1040 yılları arasında yaşamış olan Arap fizikçi, matematikçi, astronom ve filozof İbn-i Heysem ise ışığın yansımasına dair en iyi açıklamaları yapmıştır. İnsanlar doğada güzel bir yansıma olayı gördüğünde hayranlıkla izler ve en güzel yansıma olaylarını objektiflerinde sonsuzlaştırmak isterler. Peki ışığın bize oynadığı bu güzel oyunun arkasındaki bilimsel açıklama nedir?

Işığın yansıması şöyle oluşur: Kaynağından çıkan ışınlar bir yüzeye çarparak geldiği ortama geri döner. Yansıma olayında ısığın hızı, frekansı, enerjisi, rengi yani hiçbir şeyi değişmez, sadece hareket yönü değisir. Işığın yansıması, ışık dalgalarının bir cismin yüzeyine hangi açıyla geldiğine ve cismin özelliklerine bağlıdır. Işınlar herhangi bir yüzeye çarptığında bu ışınların bir kısmı yansır, bir kısmı ise kırılarak yön değiştirir. Fresnel denklemleri kullanılarak ışığın ne kadarının yansıdığı veya kırıldığı hakkındaki bilgilere ulaşılabilir. Işığın yansımasına olanak sağlayan en uygun yüzey aynadır.

Işık dalgaları yansıma yasalarına uyar. Bu yasalara bir göz atalım:

Tüm Reklamları Kapat

  • Gelen ışın, yansıyan ışın ve yüzeyin normali aynı düzlemde bulunur. Normal, yüzeye dik çizilen çizgidir.
  • Gelen ışının normalle yaptığı açı, yansıyan ışının normalle yaptığı açıya eşittir.
  • Normal doğrultusunda gelen ışınlar, geldikleri doğrultuda geri yansırlar.

Işığın yansıması genel olarak "düzgün yansıma" ve "dağınık yansıma" olarak sınıflandırılır.

Düzgün Yansıma

Yüzey ne kadar pürüzsüz ve parlaksa (cam, su veya cilalanmış metal gibi) ışık yüzeye çarptığı zaman aynı açı ile yansır.

Düzgün yansıma.
Düzgün yansıma.
Vikipedi

Suyun yansıtıcı bir yüzeyi vardır. Suyun yüzeyi düzgün ve dalgasız olduğunda bir manzaranın yansıması da mükemmel olur. Suda dalgalanmalar varsa yansıma da bozulur.

Düzgün yansımaya bir örnek; su durgun olduğundan yansıma düzgün olarak gerçekleşmiş.
Düzgün yansımaya bir örnek; su durgun olduğundan yansıma düzgün olarak gerçekleşmiş.
Meltem Çetin Sever

Dağınık Yansıma

Işık dalgalarının yüzeye geldiği açıyla yansımak yerine birçok farklı açıyla yansıması ile oluşur. Bunun sebebi ise yüzeylerin düzgün olmamasındandır. Yüzey su ise suyun dalgalı olması düzgün yansımayı görmemizi engeller, o yüzden gelen ışınlar dağınık bir şekilde yansır.

Wikipedia
Dağınık yansımaya bir örnek; su dalgalı olduğundan ağaçların yansıması su yüzeyinde net gözükmemektedir.
Dağınık yansımaya bir örnek; su dalgalı olduğundan ağaçların yansıması su yüzeyinde net gözükmemektedir.
Meltem Çetin Sever


Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Fiziğe Giriş: Newton'dan Kuantuma Yazı Dizisi

Bu yazı, Fiziğe Giriş: Newton'dan Kuantuma yazı dizisinin 11 . yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan " Fizik Ne İşe Yarar: Sofra Tuzundan Atmosferin Yapısına..." başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 24
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:33:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/6954

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Ç. Sever, et al. Yansımalı Manzaraları Seviyor musunuz? Bu Enfes Fotoğraf ve Çizimlerin Ardındaki Fiziği Öğrenin!. (26 Mayıs 2018). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/6954
Sever, M. Ç., Özdil, A. Ş. (2018, May 26). Yansımalı Manzaraları Seviyor musunuz? Bu Enfes Fotoğraf ve Çizimlerin Ardındaki Fiziği Öğrenin!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/6954
M. Ç. Sever, et al. “Yansımalı Manzaraları Seviyor musunuz? Bu Enfes Fotoğraf ve Çizimlerin Ardındaki Fiziği Öğrenin!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 26 May. 2018, https://evrimagaci.org/s/6954.
Sever, Meltem Çetin. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Yansımalı Manzaraları Seviyor musunuz? Bu Enfes Fotoğraf ve Çizimlerin Ardındaki Fiziği Öğrenin!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, May 26, 2018. https://evrimagaci.org/s/6954.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close