Sığırcık (Sturnus vulgaris)
- Bilimsel Adı Sturnus vulgarisAlternatif: S. vulgaris, Pastor vulgaris
- Halk Arasındaki Türkçe Adı SığırcıkAlternatif: Bayağı sığırcık, Avrupa sığırcığı, Sığırcık kuşu
- Halk Arasındaki İngilizce Adı Common starlingAlternatif: European starling, Old World starling
- Klad Amniyot (Amniota)
- Klad Sauropsida
- Sınıf (Class) Sürüngenler (Reptilia)
- Klad Gerçek sürüngenler (Eureptilia)
- Klad Diapsidler (Diapsida)
- Klad Neodiapsida
- Klad Sauria
- Klad Archelosauria
- Klad Archosauromorpha
- Klad Archosauriformes
- Klad Arkozorlar (Archosauria)
- Klad Avemetatarsalia
- Klad Dinozoromorf (Dinosauromorpha)
- Klad Dinozor (Dinosauria)
- Klad Saurischia
- Klad Teropod (Theropoda)
- Klad Yeni theropodlar (Neotheropoda)
- Klad Averostra
- Klad Tetanurae
- Klad Orionides
- Klad Avetheropoda
- Klad Coelurosauria
- Klad Tyrannoraptora
- Klad Maniraptoromorpha (Maniraptoromorpha)
- Klad Maniraptoriformes (Maniraptoriformes)
- Klad Maniraptora (Maniraptora)
- Klad Pennaraptora (Pennaraptora)
- Klad Paraves (Paraves)
- Klad Avialae (Avialae)
- Klad Avebrevicauda (Avebrevicauda)
- Klad Pygostylia (Pygostylia)
- Klad Ornithothoraces (Ornithothoraces)
- Klad Euornithes (Euornithes)
- Klad Ornithurae (Ornithurae)
- Sınıf (Class) Kuşlar (Aves)
- Takım (Order) Ötücü kuşlar (Passeriformes)
- Klad Eupasseres (Eupasseres)
- Alt Takım (Suborder) Öz Ötücüler (Passeri)
- Aile (Family) Sığırcıkgiller (Sturnidae)
- Cins (Genus) Sturnus (Sturnus)
- Tür (Species) Sığırcık (Sturnus vulgaris)
- Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
- Gözlem Ekle
Sığırcık; Avrupa, Asya, Kuzey Afrika, Kuzey Amerika ve Okyanusya'nın birçok bölgesinde yaygın olarak bulunan sığırcıkgiller familyasına ait bir kuş türüdür. Bu kuşlar ortalama 20 santimetre boyunda ve 60-100 gram kütlesinde olup metalik parıltılı parlak siyah tüyleriyle ayırt edilebilirler.
Kısa kuyruklu ve gedikli bir yapıya sahip olan bu kuşlar, sıkça çimliklerde ve otoparklarda dolaşırken görülürler. Yetişkin kuşlar, yılda bir kez tüy değiştirirler; ancak taze sonbahar yetişkinleri yaz kuşlarından çok farklı bir görünüme sahiptirler.
Sığırcıklar mor-yeşil ışıltılı, kısa kuyruklu ve siyah renkte kuşlardır. Bu kuşların uzun ince gagaları kış aylarında siyahken yavrulama dönemlerinde sarı renge dönüşür. Sonbaharda yaşanan tüy dökümünden sonra beyaz uçlu gövde tüyleri sayesinde oldukça benekli bir görünüm kazanırlar. Kış ilerledikçe bu beyaz uçlar aşınır ve kuşlar, az benekli ışıltılı siyah bir görünüme bürünür. Erkek sığırcıkların boyun tüyleri daha uzun ve dar olup yuva döneminde gagalarının kökü mavi renktedir. Dişi sığırcıkların ise gagalarının kökü pembe renklidir. Genç kuşlar gri-kahverengi görünümde, göğüsleri çizgili ve gagaları koyu renktedir. Yetişkin bireylerin kanat açıklıkları ise 39 santimetre civarındadır.
Evrimsel Tarih ve Taksonomi
Sığırcıkgiller, esas olarak Eski Dünya'ya özgü bir gruptur ve tür çeşitliliği açısından en zengin bölgeler Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika'dır. Bu aileye ait Sturnus cinsi, polifiletik yapıdadır. Yani Sturnus cinsi, evrimsel olarak farklı atalardan gelen türlerden oluşur. Bu türler, benzer fiziksel özellikler veya davranışsal adaptasyonlar göstermiş olabilirler, ancak bu benzerlikler, ortak bir atadan gelmelerinden ziyade bağımsız evrimsel süreçlerin sonucudur. Dolayısıyla üyeler arası ilişkiler henüz tam olarak çözümlenmemiştir.
Sığırcığın en yakın akrabası, göç etmeyen bir tür olan kara sığırcıktır (Sturnus unicolor). Bu tür, buzul çağı sırasında İber Yarımadası'nda bir hayatta kalmış eski bir sığırcık (Strunus vulgaris) popülasyonundan türemiş olabilir. Mitokondriyal gen çalışmaları, benekli sığırcığın sığırcığın bir alt türü olarak kabul edilebileceğini öne sürmektedir. Sığırcık ile kara sığırcığın melez döller verdiği de bilinmektedir.
Orta Pleyistosen devresine ait sıradan sığırcık kalıntılarının varlığı bilinmesine rağmen, Sturnidae ailesinin fosil kaydının yetersizliği, aile içindeki ilişkilerin belirlenmesinde sorunlara yol açmaktadır.
Ekolojik Dağılım ve Habitat
Bu kuşlar, İzlanda'dan başlayarak ılıman Avrasya'nın çoğu bölgesine yayılmıştır. Güney Afrika, Polinezya (Fiji ve Tonga), Avustralya, Yeni Zelanda, Bermuda, Kuzey Amerika (her iki kıyı boyunca, Pasifik ve Atlantik, güney Alaska'dan Meksika'ya kadar), Porto Riko ve Jamaika'ya kadar Dünya'nın çoğu yerinde dağılım gösterirler.[1]
Popülasyon ve Koruma Statüsü
Bu tür tehdit altında değildir. Olgun birey sayısının 150.000.000 olduğu tahmin edilmektedir.[2]
Davranış ve Etoloji
Sığırcıklar genellikle çimenlikler, tarlalar ve kısa bitkilere sahip diğer açık alanlarda karınlarını doyururlar. Sıklıkla diğer kuş türleriyle birlikte beslenirler. Bu türler arasında kargalar, baykuşlar, karatavuklar, karga türleri, ev serçeleri, güvercinler, Amerikan turnaları ve Amerikan kuzgunları bulunabilir.[3]
Sığırcıkların sosyal yapıları, bu kuşların sürü içindeki iletişim yöntemlerini incelemek için mükemmel bir örnek teşkil eder. Bu kuşlar rahatsızlık ya da rekabet durumlarında tepkilerini kanat çırpma ya da rakiplerine meydan okuyacak şekilde dik durma yoluyla gösterirler. İletişim esnasında tüylerini kabartabilir ve başlarının tüylerini kaldırarak rakiplerine odaklanabilirler. Alt rütbedeki kuşlar genellikle tüylerini düzeltip uzaklaşarak boyun eğerler.
Tel üzerinde konumlanan sığırcıklar, diğer kuşları itmek için kayarak sosyal alanlarını savunmaya çalışabilirler. Erkek sığırcıklar, bölgelerini savunurken ve dişilere kur yaparken iddialarını yuva çevresinde şarkı söyleyerek ve aynı anda kanat çırparak güçlendirirler. Çiftleştikten sonra, erkekler eşlerini sürekli takip eder ve diğer erkek kuşları bölgeden uzaklaştırır.
Sığırcıklar oldukça agresif kuşlardır. Genellikle yuva yapmış ya da aktif bir yuvayı kullanmakta olan ağaçkakanlarla mücadele ederler. Ötüşleri çok çeşitli olabilir ve insan sesi dahil birçok sesi taklit edebilirler. Yuvalarını ya tek başlarına ya da gevşek koloniler halinde inşa ederler.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Sığırcık dişileri yumurtalarını tek başlarına kuluçkalarlar. Fakat yavrular çıktıktan sonra her iki cinsiyet de beslemeye yardım eder.[4] Kuzey Yarımkürede mart ve mayıs ayları arasında, Güney Afrika'da ise eylül ve aralık aylarında ürerler. Dişiler üç ila altı tane yumurta yumurtlar. Kuluçka süresi on bir ile on beş gün arasındadır. Yavru dönemi on sekiz ila yirmi bir gün sürer ve her yıl iki ila üç kuluçka yapılır.
Diyet ve Metabolizma
Bu kuşlar birçok tür böcek, eklembacaklılar, tahıl ve meyvelerle beslenirler. Genellikle yerden yiyecek toplarlar ve sıklıkla büyük sürüler halinde beslenirler.
İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar
Sığırcıklar birçok zararlı böcek ve yabani ot tohumunu yedikleri için faydalı olarak görülürler. Ancak Kuzey Amerika'da sürüler halindeki büyük sayıları, binalara kirli yuvalar yapmaları, tarım arazilerinden tahıl ve meyve alıp götürmeleri gibi nedenlerle zararlı olarak kabul edilirler.
Sığırcıkların taklit yeteneği, ilk dönem nesirsel Gal öykülerinden biri olan Mabinogion adlı eserde, Naturalis Historia'yı yazmasıyla tanınan yazar Yaşlı Plinus'un eserlerinde ve William Shakespeare'in bazı eserlerinde kendine yer bulmuştur.
Meşhur Avusturyalı etolog Konrad Lorenz, kitabı Hz. Süleyman'ın Yüzüğü'nde onlardan "fakir adamın köpeği" olarak bahsetmiştir, çünkü yavruları doğadan kolayca elde edilebilir ve dikkatli bir şekilde el ile yetiştirildikten sonra bakımları oldukça basittir.[5] Esaret altında yaşayabilen kuşlardır.
Orta çağ Galler efsanesi Mabinogion'da, eserin içindeki karakterlerden Branwen bir sığırcığı evcilleştirmiş, ona kelimeler öğretmiş ve kuş İrlanda Denizi'ni geçerek kardeşleri Bran ve Manawydan'a bir mesaj göndermiştir. Onlar da Galler'den İrlanda'ya onu kurtarmak için yelken açmışlardır. Yaşlı Plinus ise bu kuşların Latince ve Yunanca tam cümleler konuşmayı öğrenebileceğini iddia etmiştir. William Shakespeare'in Henry IV oyununda, Hotspur şu cümleleri söylemektedir:[6], [7]
Kral, Mortimer hakkında konuşmamı yasakladı. Ama onu uyurken bulacağım ve kulağına 'Mortimer!' diye bağıracağım. Hayır, sadece 'Mortimer' demeyi öğrenmiş bir sığırcık alıp ona vereceğim ki öfkesi daima canlı kalsın.
Öte yandan ünlü müzisyen Mozart, G Majör Piyano Konçertosu'ndan (KV. 453) bir bölümü söyleyebilen evcil bir sığırcığa sahipti. Mozart, bu kuşu henüz halka sunulmamış bir eserinden bir melodi parçasını söylediğini duyduğu bir dükkândan satın almıştı. Kuşa oldukça düşkün olan Mozart, onun üç yıl sonra ölümü üzerine büyük bir cenaze töreni düzenledi.[8]
Etimoloji
Sığırcık kelimesinin Türkçe kökeni hakkında iki ana düşünce vardır. Her halükârda kelime, ilk olarak Kaşgarlı Mahmut'un Divan-i Lugat-ı Türk adlı eserinde kullanılmıştır. Sözcüğün kökenine dair ilk düşünceye göre sığırcık kelimesi, Eski Türkçe'de "sıġır" fiilinden türetilmiş olup, "-çuk" eki eklenmiştir. Bu adlandırma, sığırcıkların sığır gibi otoburların derilerindeki parazitleri temizlemesiyle ilişkilendirilebilir.[9]
Diğer bir düşünceye göreyse, Eski Türkçe "sıkır-" (çığırmak, ötmek) fiiline "-çuk" eklemesiyle türemiş olabilir. Eski Türkçe'nin ses yansımalı sözcüğü ve ünlem olan "*sık" ıslık sesinden "+gIr-" eklemesiyle türetilmiş olması da olasıdır. Bir ihtimalle "sıkırça-" gibi bir şakıma ifadesinden türetilmiş ve "-Ik" eki sonradan "-çuk" küçültme eki olarak yorumlanmıştır. Bu köken, "sığır" kelimesiyle bir bağlantı taşımamaktadır.[10]
Gözlem Bilgileri
Ülkemizin çoğu yerinde rahatlıkla gözlemlenebilecek bir kuş türüdür. Şubat ayında, açık bir havada İstanbul, Sarıyer'de gözlemlenmiştir. Gözlemlenen bir sürü, o günkü net gökyüzü ve elverişli hava şartları sayesinde rahatlıkla izlenebilmiştir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 4
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ eBird. European Starling - Ebird. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2024. Alındığı Yer: eBird | Arşiv Bağlantısı
- ^ DatazoneBirdlife. Common Starling (Sturnus Vulgaris) - Birdlife Species Factsheet. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2024. Alındığı Yer: DatazoneBirdlife | Arşiv Bağlantısı
- ^ Cornell Lab of Ornithology. European Starling Life History, All About Birds, Cornell Lab Of Ornithology. Alındığı Tarih: 24 Ocak 2024. Alındığı Yer: Cornell Lab of Ornithology | Arşiv Bağlantısı
- ^ M. C. McDade. Grzimek's Student Animal Life Resource: Birds, 5 Volume Set. ISBN: 0787692352.
- ^ K. Lorenz. (2006). Hz. Süleyman'ın Yüzüğü. Yayınevi: Cumhuriyet Kitapları.
- ^ Folger. Birds Of Shakespeare: The Common Starling | Folger Shakespeare Library. (16 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Folger | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. Mirsky. Shakespeare To Blame For Introduction Of European Starlings To U.s.. (1 Haziran 2008). Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
- ^ J. Kricher. (2018). Mozart's Starling. The Condor, sf: 460-461. doi: 10.1650/CONDOR-18-8.1. | Arşiv Bağlantısı
- ^ Nişanyan Sözlük. Sığırcık. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Nişanyan Sözlük | Arşiv Bağlantısı
- ^ Etimoloji Türkçe. Sığırcık. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2024. Alındığı Yer: Etimoloji Türkçe | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 00:00:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16588
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.