Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Shirky İlkesi: Hayatımızda Kolayca Çözülebilecek Bunca Sorun Varken Neden Çözmüyoruz?

Shirky İlkesi: Hayatımızda Kolayca Çözülebilecek Bunca Sorun Varken Neden Çözmüyoruz? Pixabay
12 dakika
3,091
Tüm Reklamları Kapat

Shirky İlkesi, "Oluşumlar deva oldukları dertleri sürdürmek için ellerinden geleni yaparlar." alıntısıyla özetlenebilecek bir fenomendir. Bir başka deyişle her oluşum, varlık sebebi olan sorunu sürdürmeye çalışır. Örneğin bir toplumsal sorunu ele almak üzere oluşturulmuş bir devlet kuruluşu, başkaca kuruluşların bu soruna yönelik yaptığı çalışmaların önüne taş koyabilir ve böylelikle otoritesini korumaya, varlığını sürdürmeye devam eder. Veya bu devlet kuruluşu, sorunu ele alma şekline körü körüne bağlı olabilir; sorunu kökünden çözebilecek yeni çözüm önerilerini dikkate almayabilir ve böylelikle sorunun devam etmesine sebep olabilir. Shirky ilkesi, bu çerçevede birçok alanı etkileyen, dolayısıyla anlaşılması son derece önemli bir konudur.

Shirky İlkesi: Örnekler

Shirky İlkesi'nin bir örneği, Amerika'da vergi beyannamesi hizmeti sunan şirketlerdir. İşbu şirketler, çeşitli devlet organları üzerindeki etkilerini kullanarak daha kolay veya ücretsiz şekilde aynı hizmeti veren sistemlerin gelişmesini engellemekte ve bu sayede kâr etmeye devam etmektedir.[1], [2], [3], [4] Yine Amerika'dan bir başka örnek ise özel hapishane hizmeti üzerine uzmanlaşmış şirketlerdir. Bu şirketler de yine güçlerini kullanarak hapis cezasına çarptırılan bireylerin sayısının artmasına ve verilen cezaların sürelerinin uzamasına neden olurlar.[5], [6], [7], [8], [9]

Konuya dair bir başka örnek ve öncül tartışmalar, ilkenin isim babası olan Clay Shirky tarafından yazılmış "Bilişsel Fazlalık: Teknoloji Tüketicileri Nasıl İşbirlikçilere Dönüştürüyor?" (İNG: "Cognitive Surplus: How Technology Makes Consumers into Collaborators") isimli kitapta yer almaktadır:[10], [11]

Tüm Reklamları Kapat

PickupPal.com... aynı güzergah üzerinde seyahat etmeyi planlayan sürücü ve yolcuların arasındaki koordinasyonun sağlanması ve bu kişilerin birbirlerini bulabilmesi amacıyla tasarlanmış bir araç paylaşım hizmetidir.

Mayıs 2008 tarihinde Ontario merkezli otobüs şirketi Trentway-Wagar, Ontario Karayolu Taşımacılığı Kurulu'na (OHTB) PickupPal'ın sürücü ve yolcuların koordinasyonuna haddinden fazla yardımcı olduğu; dolayısıyla araç paylaşımı (İNG: "carpool") tanımını ihlâl ettiğini öne sürerek sitenin kapatılması yönünde bir talepte bulunur. Trentway-Wagar, Ontario Kamu Taşıtları Yasası'nın 11. Maddesine atıfta bulunarak, araç paylaşımının/yol arkadaşlığının yalnızca ev ile iş arasında (örneğin okul ya da hastane arasında değil) gerçekleşebileceğini ve yalnızca ilgili belediyenin sınırları içinde olması gerektiğini; aracın her gün aynı sürücü tarafından kullanılma zorunluluğu bulunduğunu, seyahat ve benzin gibi giderlerin en sık haftada bir şeklinde ödenebileceğini iddia etmiştir.

Zira Trentway-Wagar'a göre araç paylaşımı kolay bir şey değildir; bu nedenle hiçbir zaman kolay olmamalıdır ve kolay bir hal alması durumunda yasalarla tekrar zorlaştırılmalıdır. Trentway-Wagar'ın içinde bulunduğu durum bu yönden oldukça ilginçtir. Toplumsal bir sorunu çözmek üzerine tasarlanmış bu şirket, bu sorunun çözümü halinde kurumsal varlığını kaybedecektir; bu nedenle bu sorunun devamına yönelik adımlar atmaktadır. Sonuçta otobüs şirketleri bir toplu taşıma hizmeti sunmaktadır, ve sundukları hizmete dair alternatiflerin doğmaması için ellerinden geleni yapmaktadır.

OHTB, Trentway-Wagar'ın şikayetini dikkate alarak PickupPal'ın Ontario'daki faaliyetlerini durdurması yönünde karar alır. PickupPal da bunun üzerine davaya iştirak eder ve duruşmayı kaybeder. Ancak duruşma çoktan kamuoyunun dikkatini çekmiştir; yüksek benzin fiyatları, artan çevresel kaygılar ve ekonomik kriz gibi etmenler, Trentway-Wagar'a yönelik büyük bir tepkinin doğmasına sebep olur. Kamuoyu, çevrimiçi imza kampanyalarından özel tasarımlı t-shirtlere kadar uzanan bir yelpaze ile tek bir mesaj vermektedir: PickupPal'ı kurtarın! İnsanların PickupPal gibi bir hizmeti kullanamayacağı fikri, Ontario'daki politikacılar için görmezden gelinemeyecek boyutlara ulaşır. Ontario Karayolu Taşımacılığı Kurulu, Trentway-Wagar'ın zaferinden yalnızca birkaç hafta sonra Kamu Taşıtları Yasası'nı tekrar düzenler ve PickupPal'ı yasal statüsüne yeniden kavuşturur.

Tüm Reklamları Kapat

Shirky İlkesi'nin ülkemizde gözlemlenen bir örneği de Uber platformudur.
Shirky İlkesi'nin ülkemizde gözlemlenen bir örneği de Uber platformudur.
Free Stocks - Pexels

Bununla beraber Shirky İlkesi yalnızca kurumları etkilememekte; gündelik hayatımızda da bir şeyleri değiştirmektedir. Örneğin işyerinde belirli bir görevden sorumlu bir çalışan, ilgili görevin otomatikleştirilmesine karşı çıkabilir. Zira görevinin otomatikleştirilmesi, çalışanın işten çıkarılmasına neden olacaktır.

Shirky İlkesi'nin göze çarpan bir başka örneği de kobra etkisidir. Kobra etkisi, İngiliz koloni yetkililerinin Hindistan'ın Delhi bölgesinde bulunan kobra popülasyonu kontrol altına almak amacıyla kobraların başına ödül koymasıyla başlayan bir fenomendir.[12], [13] Kobraların başına ödül konması, bölgede yaşayan insanları kâr amacıyla kobra yetiştirmeye itmiş ve uygulama sonlandığında yetiştirdikleri tüm kobraları doğaya bırakmasıyla sonuçlanmıştır.

Benzer bir olay, 1902 dolaylarında Vietnam'ın Hanoi bölgesinde meydana gelmiştir. Hanoi, o yıllarda Fransızlar tarafından yönetilmektedir ve Fransız yetkililer, şehirdeki fare popülasyonunu kontrol altına almaya çalışmaktadır:[14]

Koloni yönetimi, istila ile şehir düzeyinde mücadele etmek için profesyonel avcı ekiplerine başkaca insanlar dahil eder. Hem bir toplum hizmeti, hem de bir istihdam kapısı olarak getirilen her bir fare kuyruğu için bir sent ödül verilmeye başlanır. Ölü fare bedenlerinin tamamen teslim edilmesi, halihazırda büyük bir yoğunlukla çalışan sağlık kurumlarına ek iş çıkaracaktır; dolayısıyla kuyrukların yeterli olacağı yönünde karar alınır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ancak ne yazık ki planlar ters teper. Başlangıçta belirli bir başarı yakalanabilmesine karşın yetkililer, fareler ve insanları yan yana getiren planların genellikle ters gittiğini keşfeder. Vietnamlı bireyler, ödül programlarının belediye yönetimleri tarafından kamuoyuna duyurulduğu andan itibaren binlerce fare kuyruğu getirmeye başlamıştır. Masabaşı görevlerde çalışan birçok yetkili durumdan oldukça memnundur; ancak saha görevlerinde çalışan, dikkatli yetkililer rahatsız edici bir gelişmeyle karşı karşıyadır. Şehrin sokaklarında kuyruksuz fareler kol gezmektedir. Bu kafa karıştırıcı olayı inceleyen yetkililer, dürüst sayılamayacak, ancak son derece becerikli olan kimselerin fareleri yakaladığını, kuyruklarını kesip belki de daha fazla üremeleri amacıyla serbest bıraktığını keşfeder.

Olaylar, sağlık müfettişlerinin Hanoi'nin banliyö bölgesinde rahatsız edici bir gelişme gözlemlemesiyle daha ciddi bir hal alır. Müfettişler, girişimci ruhlu ve yine pek de dürüst olmayan bireylerin ödül alabilmek amacıyla fare yetiştirmeye başladığını keşfetmiştir. Dératisation (Tür: "farelerin imhası") çabalarının dolaylı yoldan fare yetiştiriciliğine ve fare popülasyonunun artmasına sebep olduğunu gören belediye yetkililerinin yaşadığı hüsranı siz düşünün.

Pexels

Tüm bunların yanında Shirky İlkesi olarak ifade edilen, oluşumların varlık sebebi olan sorunların varlığını devam ettirmek amacıyla bu sorunları çözmemesi olarak özetlenebilecek fenomenin yalnızca kasıtlı olarak gerçekleşmediğini göz önünde bulundurmak son derece önemlidir. Örneğin bir soruna ortalama bir çözüm getiren bir şirket, bu ortalama çözümün temini üzerine çokça mesai harcamış ve daha iyi çözümlerin varlığından bihaber olabilir. Benzer şekilde, bir başka şirket, bir sorunun çözümüne yönelik bir yaklaşımı fi tarihinde denemiş ve başarısızlıkla sonuçlandığını görmüş; bu nedenle bu çözümü "Denedik, ancak işe yaramadığını gördük." diye rafa kaldırmış olabilir. İlgili şirket, eğer zamanın geçtiğini, teknolojinin ve alternatif çözüm yollarının geliştiğini göz önünde bulundurmazsa sorunu tekrar benzer şekilde çözmeye çalışmayı mantıklı bulmayacaktır.

Shirky İlkesi'nin Kökeni ve Formülleri

Shirky İlkesi, Wired Dergisi'nin editörlerinden biri olan Kevin Kelly'nin 2010 yılında yazdığı bir blog gönderisi ile gündeme gelmiştir.[15] Kelly, gönderide yer alan "Oluşumlar deva oldukları dertleri sürdürmek için ellerinden geleni yaparlar." ifadesini, Shirky'nin yakın zamanda yaptığı bir konuşmaya, "Karmaşık İş Modellerinin Çöküşü" isimli bir yazısına ve bir üst başlıkta bahsettiğimiz kitabı Bilişsel Fazlalık'a çeşitli göndermelerde bulunarak detaylandırmış ve kültürümüze kazandırmıştır. Shirky, bu eserlerinde "Kendini toplumsal bir sorunu ele almaya adayan oluşumlar, aynı zamanda bu sorunun korunması yönünde de çalışırlar. Zira bu oluşumların varlığı, işbu sorunların yönetimine yönelik toplumsal bir ihtiyaca bağlıdır." düşüncesine yer vermektedir.

Kelly, günümüzde Shirky İlkesi olarak bilinen bu alıntının popülerleşmesinin yanında şu açıklamaları da getirmektedir:

Shirky İlkesi, şirket veya endüstri gibi karmaşık çözüm kaynaklarının çözdükleri soruna körü körüne bağlandığını ve istemsiz bir şekilde sorunun devam etmesine sebep olduklarını; bir başka deyişle her oluşumun çözüm getirdiği sorunların devamına yönelik adımlar attığını öne sürer. Çözdüğümüz sorunlar, kim olduğumuzu oldukça güçlü bir şekilde belirleyen etmenlerdir. Yin/Yang, sorun/çözüm. İki taraf da bir bütünü meydana getirir. Ancak ilerleme ve gelişim, bazen ancak sorun ile uğraşmayı bıraktığımızda mümkün olabilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kelly, Shirky İlkesi'nin birbirlerinden küçük ancak önemli farklarla ayrılan üç formülasyona dayandığını iddia eder:

  • Birinci Formülasyon, "Oluşumlar, deva oldukları dertleri sürdürmek için ellerinden geleni yaparlar." ilkesi temelinde oluşumları, ve oluşumların varlık sebebi olan sorunları devam ettirmeye yönelik çabalarını konu alır. Bu formülasyona göre oluşumların sorunları devam ettirmesi, oluşumların bilerek ve isteyerek gerçekleştirdiği bir eylemdir.
  • İkinci Formülasyon, "Şirket veya endüstri gibi karmaşık çözüm kaynakları, çözdükleri soruna körü körüne bağlanır ve istemsiz bir şekilde sorunun devam etmesine sebep olur." ilkesi temelinde karmaşık çözümleri ele almakta, ve bu çözümlerin istenmeyen bir şekilde sorunun devam etmesine sebep olduğunu ifade etmektedir.
  • Üçüncü Formülasyon ise tüm oluşumların çözüm getirdiği sorunları uzatmaya meylettiklerini ifade eder ve tüzel bir kişilik olarak niyet veya amaçlarına yönelik herhangi bir çıkarımda bulunmaz.

Kelly, blog gönderisinde ilk formülasyonu Shirky İlkesi olarak tanıtmamıştır; ancak buna rağmen Shirky İlkesi'nin en çok tartışılan örneği olarak ilk formülasyon karşımıza çıkmaktadır. Üçüncü formülasyon ise Shirky İlkesi'nin gerçek hayatta en sık karşımıza çıkan formülasyonudur; ancak tüm oluşumların çözüm getirdiği sorunları uzatmaya meylettiği çıkarımı, haddinden daha mutlak bir çıkarımdır. Bunun yerine formülasyonu "Oluşumlar, çözüm getirdiği sorunları uzatmaya meylederler." şeklinde kurmak daha isabetli olacaktır.

Pixabay

Dikkat Edilmesi Gereken Konular:

  • Shirky İlkesi, genel bir gözlemdir. Dolayısıyla bu gözlemin geçerli olmadığı birçok durum karşınıza çıkabilir. Örneğin bir şirket, varlık sebebi olan sorunun çözülmesi durumunda daha büyük bir kâr elde edecekse sorunu uzatmak yerine doğrudan sorunu çözmeyi tercih edebilir.
  • Shirky İlkesi, yalnızca büyük kurum ve kuruluşları etkilememektedir. Shirky İlkesi'nin en bilinen formülasyonu her ne kadar "kuruluşları" ele alsa da bu ilke birey veya küçük sosyal gruplar düzeyinde de gözlemlenebilmektedir. Bu nedenle ilke, "tüm şirketler veya kuruluşlar" değil; "her oluşum" öznesiyle ifade edilir.
  • Shirky İlkesi'ne birçok etmen sebep olabilir. Örneğin bir şirket, pasifliği veya hantallığı nedeniyle istemsiz bir şekilde bir sorunun uzamasına sebep olabilir; bir başka şirket ise açgözlülük veya varlığını koruma çabası gibi artniyetli düşüncelerle kasten sorunu uzatabilir. Bu nedenle ilkenin genel formülasyonlarında ele alınan oluşumların niyetlerine veya isteklerine yönelik bir çıkarım getirilmemektedir.
  • Shirky İlkesi'ne başvurma şekilleri değişkenlik gösterir. Örneğin bir şirket, ele aldığı soruna yönelik yeni çözümlerin geliştirilmesi için ayırması gereken Ar&Ge bütçesini ayırmayabilir; bir başka şirket ise doğrudan diğer şirketlerin çözüm üretmesini engelleyebilir.
  • Bu bağlamda Shirky İlkesi ile ilişkilendirilen davranış modelleri şu şekilde özetlenmektedir:
  1. Bir oluşum varlık sebebi olan sorunu korumakla kalmayıp bu sorunun büyümesine neden olabilir.
  2. Bir oluşum, çözüm getirebileceği bir sorun yaratabilir.
  3. Bir oluşum, ele aldığı soruna doğrudan bir çözüm getirmemesine karşın çözüm getirdiği izlenimini yaratabilir ve bu şekilde sorunun uzamasına sebep olarak kârını korur.

Shirky İlkesi'ni Göz Önünde Bulundurmak

Shirky İlkesi'ni göz önünde bulundurmak, birkaç yönden faydalıdır. Örneğin;

Tüm Reklamları Kapat

  • Geçmiş ve mevcut davranışların anlaşılması. Shirky İlkesi, bu bağlamda bazı oluşumların zaman, emek ve para gibi birçok kaynağı seferber etmesine rağmen belirli sorunları çözmek konusunda neden yetersiz kaldığını anlamanıza yardımcı olabilir.
  • Gelecekteki davranışların tahmin edilmesi. Shirky İlkesi sayesinde bir yöneticinin şirket için kötü sonuçlar doğurabileceğini bilmesine rağmen bir sorunun devamını sağlamaya meyledebileceği, böylelikle kendi statüsünü yükseltmeyi hedeflediği öngörüsünde bulunabilirsiniz.
  • Davranış değişiklikleri. Shirky İlkesi'ni göz önünde bulundurarak bir kimsenin bir sorunu sürdürme yoluyla kazanç sağladığını fark edebilirsiniz. Böylesi bir durumda bu insanın sorunu sürdürmeye yönelik bu artniyetli çabasını engellemek isteyebilir; hatasını göstererek davranışlarını değiştirmesinin kendisi için daha iyi olacağını belirtebilir veya devam etmesi durumunda farklı çözümler üretebilirsiniz.

Shirky İlkesi'ne yönelik edindiğiniz bu bilgileri gerçek hayatta nasıl ve ne zaman kullanacağınız sorusu, sizin cevaplamanız gereken bir sorudur. Bununla beraber içinde bulunduğunuz duruma ilişkin kendinize "Bu insan neden böyle davranıyor?", "Davranışı ne gibi sonuçlar doğuruyor?" gibi öncül sorular sorarak tüm faktörleri değerlendirmeniz faydalı olacaktır. Bu çerçevede örneğin bürokratik işleyişinin verimsiz olması nedeniyle bir sorunu istemeden uzatan bir devlet kurumuna farklı; açgözlülük nedeniyle bir sorunu uzatan özel bir şirkete farklı; yalnızca kendini koruma içgüdüsüyle hareket eden bir bireye farklı şekillerde yaklaşabilirsiniz.

İlgili Diğer Kavramlar

Latince "Kimin yararına?" anlamına gelen Cui Bono İlkesi, bir olaydan sorumlu kişilerin yüksek olasılıkla bu olaydan kâr eden kişiler olduğunu ifade eder. "Bireyin sersemliğiyle izah edilebilecek hiçbir şeyi kötü niyete yormayın!" şeklinde özetlenebilecek Hanlon'un Usturası ise, genel bir bağlamda ele alındığında insanların davranışlarına yönelik yargılarda bulunurken alternatif ve kabul edilebilir bir başka açıklama olduğu sürece zarar verme amacı gütmediklerini varsaymamız gerektiğini ifade eder.

Konuyla ilgili bir başka kavram da "yapılan iş, işin bitirilmesi için ayrılmış süreyi dolduracak şekilde genişler" şeklinde özetlenen Parkinson Yasası'dır. Parkinson Yasası da, Shirky İlkesi de oluşumların çözmesi gereken sorunları çözmede yetersiz kaldığı ve/veya yeterince verimli çalışmadıkları durumları konu almaktadır.

Shirky İlkesi, yine Parkinson tarafından tespit edilmiş, bürokratik veya yönetim alanında büyümenin genel verimi büyük oranda düşürdüğünü öne süren bir başka fenomen ile de ilişkilendirmektedir.[16] Bu verim düşüklüğü, yönetimde bulunan kimselerin çalışan sayılarını artırmaya yönelik istekleri ve birbirlerine iş çıkarmalarıyla açıklanmaktadır.[17]

Tüm Reklamları Kapat

Shirky İlkesi'ne benzer ve popüler bir başka kavram da roman yazarı ve sosyal reformcu Upton Sinclair tarafından şu sözlerle ifade edilmektedir:[18]

Bir çalışan, kendisine anlatılan konuyu anlaması durumunda işinden olacaksa anlaması son derece güçleşir.
Pixabay

Özet ve Sonuçlar

  • Shirky İlkesi, "Her oluşum, deva olduğu derdi yaşatır." şeklinde özetlenmektedir. Örneğin bir sorunu ele almak üzere oluşturulan bir devlet kuruluşu, varlığını sürdürebilmek amacıyla bu sorunu ele almayı ve çözmeyi hedefleyen başkaca oluşumların çabalarını engelleyebilir.
  • İlke, birey düzeyinde de etki göstermesi ve geçerliliğini kaybetmiş bir çözüme odaklanma, rekabeti kasten engelleme gibi davranışlar da içermesi nedeniyle "kuruluşlar" öznesiyle değil, "oluşumlar" öznesi ile ifade edilmektedir.
  • İlke, bir adım ileri taşınarak "Oluşumlar, kendilerine faydalı olan sorunları desteklerler." çıkarımı da yapılabilir; zira bazı oluşumlar kâr amacı güderek yeni sorunlar yaratabilir, mevcut sorunların büyümesine sebep olabilir ve çözmedikleri sorunların devamına yönelik faaliyette bulunabilirler.
  • Bu ilkenin göz önünde bulundurulması, geçmiş ve mevcut davranışların anlaşılması, gelecekte gerçekleşecek bazı davranışların öngörülebilmesi ve kâr amacı gütmek gibi sorunlu davranışların değiştirilmesi bakımlarından faydalıdır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Muhteşem! 2
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ P. K. J. Elliott. Inside Turbotax’s 20-Year Fight To Stop Americans From Filing Their Taxes For Free. Alındığı Tarih: 8 Aralık 2023. Alındığı Yer: ProPublica | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Huseman. Filing Taxes Could Be Free And Simple. But H&R Block And Intuit Are Still Lobbying Against It.. Alındığı Tarih: 8 Aralık 2023. Alındığı Yer: ProPublica | Arşiv Bağlantısı
  • ^ J. Hopkinson, et al. Why Filing Taxes Isn’t Easy. (18 Temmuz 2018). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2023. Alındığı Yer: The Agenda | Arşiv Bağlantısı
  • ^ NY Times. Would You Let The I.r.s. Prepare Your Taxes?. Alındığı Tarih: 8 Aralık 2023. Alındığı Yer: New York Times | Arşiv Bağlantısı
  • ^ M. Cohen. How For-Profit Prisons Have Become The Biggest Lobby No One Is Talking About. (28 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2023. Alındığı Yer: Washington Post | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. Walshe. How Lawmakers And Lobbyists Keep A Lock On The Private Prison Business. (27 Eylül 2012). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2023. Alındığı Yer: The Guardian | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. M. Kelly. (2019). The Politics Of Prison Privatization: Political Strategies Of Business And Labor. UC Berkeley. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ A. D. P. Cummings, et al. (2016). Private Prisons And The New Marketplace For Crime. Wake Forest Journal of Law & Policy, Forthcoming. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. N. Khey. Privatization Of Prison. (2 Ekim 2015). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2023. Alındığı Yer: Wiley doi: 10.1002/9781118519639.wbecpx175. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Shirky. (2011). Cognitive Surplus: How Technology Makes Consumers Into Collaborators. ISBN: 0143119583. Yayınevi: Penguin Books.
  • ^ K. Harvey. (2014). Encyclopedia Of Social Media And Politics. ISBN: 9781452244716. Yayınevi: SAGE.
  • ^ L. Chollete, et al. (2021). Unintended Consequences: Ambiguity Neglect And Policy Ineffectiveness. Eastern Economic Journal, sf: 206-226. doi: 10.1057/s41302-021-00187-7. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ S. J. Dubner. (Podcast, 2012). The Cobra Effect.
  • ^ M. G. Vann. (2003). Of Rats, Rice, And Race: The Great Hanoi Rat Massacre, An Episode In French Colonial History. French Colonial History, sf: 191-203. doi: 10.1353/fch.2003.0027. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. Kelly. The Shirky Principle. (2 Nisan 2010). Alındığı Tarih: 10 Aralık 2023. Alındığı Yer: Kevin Kelly | Arşiv Bağlantısı
  • ^ P. Klimek, et al. (2009). Parkinson’s Law Quantified: Three Investigations On Bureaucratic Inefficiency. Journal of Statistical Mechanics: Theory and Experiment, sf: P03008. doi: 10.1088/1742-5468/2009/03/P03008. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. Economist. Parkinson’s Law. (19 Kasım 1955). Alındığı Tarih: 12 Aralık 2023. Alındığı Yer: The Economist | Arşiv Bağlantısı
  • ^ U. Sinclair. (2016). Oxford Essential Quotations. ISBN: 9780191826719. Yayınevi: Oxford University Press.
  • I. Shatz. The Shirky Principle: Institutions Try To Preserve The Problem To Which They Are The Solution. Alındığı Tarih: 13 Aralık 2023. Alındığı Yer: Effectiviology | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 28/04/2024 08:51:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/16195

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Kas
Yumurta
Matematik
İspat Yükü
Doğa Olayları
Hız
Kilo
Viroloji
Biyocoğrafya
Sahte
Evrimsel Süreç
Dil
Gıda Güvenliği
Optik
Şiddet
Algı
Boyut
Epidemik
Yıldızlar
Fizyoloji
Doğum
Nörobilim
Maske Takmak
Renk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
I. Shatz, et al. Shirky İlkesi: Hayatımızda Kolayca Çözülebilecek Bunca Sorun Varken Neden Çözmüyoruz?. (13 Aralık 2023). Alındığı Tarih: 28 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/16195
Shatz, I., Karagözoğlu, M. (2023, December 13). Shirky İlkesi: Hayatımızda Kolayca Çözülebilecek Bunca Sorun Varken Neden Çözmüyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 28, 2024. from https://evrimagaci.org/s/16195
I. Shatz, et al. “Shirky İlkesi: Hayatımızda Kolayca Çözülebilecek Bunca Sorun Varken Neden Çözmüyoruz?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, 13 Dec. 2023, https://evrimagaci.org/s/16195.
Shatz, Itamar. Karagözoğlu, Mert. “Shirky İlkesi: Hayatımızda Kolayca Çözülebilecek Bunca Sorun Varken Neden Çözmüyoruz?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, December 13, 2023. https://evrimagaci.org/s/16195.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close