Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ebola Virüsü Hızla Mutasyona Uğruyor ve Evrimleşiyor!

2 dakika
3,996
Ebola Virüsü Hızla Mutasyona Uğruyor ve Evrimleşiyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Sierre Leona'daki ilk Ebola vakalarının incelemesi virüsün insandan insana geçerek 300'den fazla mutasyona uğradığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar bu hızlı değişimlerin deneysel tedaviler ve tanı koymak için kullanılan testlerin etkisini kaybetmesine sebep olabileceğini söylüyor. Harvard Üniversitesi ve Broad Enstitüsü'nden Pardis Sabeti şöyle diyor:

Virüsün, her virüs gibi davrandığını keşfettik. Mutasyon geçiriyor.

Araştırma, hastalığın ilk görüldüğü yer olan Gine'den hastalığı bulaştırdığı iddia edilen bir inanç şifacısının enfeksiyonunu takip ettiği düşünülen 78 Sierra Leone'li hastayı temel alıyor. Science dergisinde yayınlanan bulgular virüsün çok çabuk mutasyon geçirdiğini ve bunun klinik denemeleri yeni başlamış olan Glaxo Smith Kline'nın Ebola aşısı ya da California'daki biyoteknoji şirketi Mapp Biopharmaceutical tarafından üretilen antikor ilacı Zmapp gibi kullanımdaki ve gelecekteki aşıları ve tedavileri etkileyebileceğini gösteriyor. Tulane Üniversitesi'nden Robert Garry şunları söylüyor:

Virüs meyve sinekleri gibi hayvanlara oranla insanlarda iki kat daha hızlı mutasyon geçiriyor. Değişimler virüsün insan hücrelerine tutunmasını sağlayan bir yüzey olan glikoproteinlerde gerçekleşiyor ve bu virüsün ev sahibi insanda üremesine olanak sağlıyor. Ayrıca bağışıklık sisteminizin tanıyacağı şey de bu glikoproteinler.

California'daki Scripps Research Institute'den Ebola ve ilişkili virüsleri tedavi etmek için araştırmalar yapan Erica Ollmann bulguları Sierre Leone'de Ebola virüsüne maruz kalan ve iyileşen iki Amerikan görevli dahil birçok kişide denenmiş olan Zmapp'ı etkileyip etkilemediğini öğrenebilmek için kontrol etti. Erica Olhmann: 

Tüm Reklamları Kapat

Görünen o ki Zmapp'ı etkilemiyor. Ancak bu bilgiler diğer antibiyotik havuzlarını etkileyip etkilemediğini öğrenmek için çok önemli olacaklar. Ayrıca Sabeti ve iş arkadaşlarının virüsün değişim hızını haritalamaları da RNA'ya dayalı tedaviler üreten firmalar için çok önemli olacak.

Salgını Çözmek

Bu bilgileri işe yarar kılan bir başka şey de salgını tam haliyle gözler önüne sermesi. Sabeti laboratuvarındaki yıllar süren çalışmalarına, Tulane'deki iş arkadaşlarına ve Batı Afrika'da yayılan Ebola'ya benzer bir virüs olan Lassa ateşine karşı bir ağ oluşturan Sierra Leone Sağlık Bakanlığı'na teşekkür ediyor. 

Birçok araştırma yazarı işlerini yaparken hayatını kaybetti, tıpkı Kenema Devlet Hastanesi'nden Ebola virüsü sebebiyle hayatını kaybeden "kahraman" Dr. Sheik Humarr Khan gibi. 25 Mayıs'ta ilk Ebola vakası Gine'den geldiğinde takım iki aydır araştırmalar yapıyordu. Bu vaka Gine yakınlarındaki insanları o bölgeye çeken bir kabile iyileştiricisini, yani "sowei"yi de içeriyordu. Garry şunları söylüyor:

Dr. Khan öldüğünde cenazesine gelen çok sayıda insan vardı. Bir tanesi hastalanan ve Kenama Hastanesi'ne gelen ve orada Ebola tehşisi konan genç hamile bir kadındı.

Lassa gözetme takımı ile birlikte örnekler incelenmeye başladı. Garry: 

O bir kişiden yayılışı ve bütün ilişkileri takip etmeyi başardık ancak belli olmayan şey mutasyonun virüsün daha kolay ve çabuk bir şekilde yayılmasını sağlayıp sağlamadığı. Bu daha da fazla laboratuvar testi gerektiriyor.

Takım, çözümlemenin daha iyi sonuçlar için tekrarlandığı "derin çözümleme" denilen bir tekniği kullandı ve bu onların sadece virüsün insandan insana nasıl mutasyona uğradığını değil, bir insan bedeninde farklı hücrelerde nasıl değiştiğini de bulma imkanı sağladı. 

Tüm Reklamları Kapat

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) salgının 20,000'den fazla insanı etkileyebileceğini ve daha fazla ülkeye yayılabileceğini söylüyor.

Teşekkür: Bu yazıyı çeviren Gizem Şentürk'e teşekkür ederiz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
14
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 9
  • Tebrikler! 7
  • Üzücü! 5
  • İnanılmaz 4
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Umut Verici! 2
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: ABC | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 16:42:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2660

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Cinsel Yönelim
Işık
Vegan
2019-Ncov
Bakteriler
Editör Seçkisi
Kafatası
Retrovirüs
İklim
Solunum
Sars Mers
Argüman
Orman
Yer
Bilim İnsanları
Nasa
Adaptasyon
Sinir
Canlı Cansız
Hayatta Kalma
Ana Bulaşma Mekanizması
Zaman
Bilinç
Deprem
Hastalık Kontrolü
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Steenhuysen, et al. Ebola Virüsü Hızla Mutasyona Uğruyor ve Evrimleşiyor!. (9 Eylül 2014). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2660
Steenhuysen, J., Ağacı, E., Bakırcı, Ç. M. (2014, September 09). Ebola Virüsü Hızla Mutasyona Uğruyor ve Evrimleşiyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2660
J. Steenhuysen, et al. “Ebola Virüsü Hızla Mutasyona Uğruyor ve Evrimleşiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı, Evrim Ağacı, 09 Sep. 2014, https://evrimagaci.org/s/2660.
Steenhuysen, Julie. Ağacı, Evrim. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ebola Virüsü Hızla Mutasyona Uğruyor ve Evrimleşiyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Evrim Ağacı. Evrim Ağacı, September 09, 2014. https://evrimagaci.org/s/2660.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close