Ebola Virüsü Hızla Mutasyona Uğruyor ve Evrimleşiyor!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Sierre Leona'daki ilk Ebola vakalarının incelemesi virüsün insandan insana geçerek 300'den fazla mutasyona uğradığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar bu hızlı değişimlerin deneysel tedaviler ve tanı koymak için kullanılan testlerin etkisini kaybetmesine sebep olabileceğini söylüyor. Harvard Üniversitesi ve Broad Enstitüsü'nden Pardis Sabeti şöyle diyor:
Virüsün, her virüs gibi davrandığını keşfettik. Mutasyon geçiriyor.
Araştırma, hastalığın ilk görüldüğü yer olan Gine'den hastalığı bulaştırdığı iddia edilen bir inanç şifacısının enfeksiyonunu takip ettiği düşünülen 78 Sierra Leone'li hastayı temel alıyor. Science dergisinde yayınlanan bulgular virüsün çok çabuk mutasyon geçirdiğini ve bunun klinik denemeleri yeni başlamış olan Glaxo Smith Kline'nın Ebola aşısı ya da California'daki biyoteknoji şirketi Mapp Biopharmaceutical tarafından üretilen antikor ilacı Zmapp gibi kullanımdaki ve gelecekteki aşıları ve tedavileri etkileyebileceğini gösteriyor. Tulane Üniversitesi'nden Robert Garry şunları söylüyor:
Virüs meyve sinekleri gibi hayvanlara oranla insanlarda iki kat daha hızlı mutasyon geçiriyor. Değişimler virüsün insan hücrelerine tutunmasını sağlayan bir yüzey olan glikoproteinlerde gerçekleşiyor ve bu virüsün ev sahibi insanda üremesine olanak sağlıyor. Ayrıca bağışıklık sisteminizin tanıyacağı şey de bu glikoproteinler.
California'daki Scripps Research Institute'den Ebola ve ilişkili virüsleri tedavi etmek için araştırmalar yapan Erica Ollmann bulguları Sierre Leone'de Ebola virüsüne maruz kalan ve iyileşen iki Amerikan görevli dahil birçok kişide denenmiş olan Zmapp'ı etkileyip etkilemediğini öğrenebilmek için kontrol etti. Erica Olhmann:
Görünen o ki Zmapp'ı etkilemiyor. Ancak bu bilgiler diğer antibiyotik havuzlarını etkileyip etkilemediğini öğrenmek için çok önemli olacaklar. Ayrıca Sabeti ve iş arkadaşlarının virüsün değişim hızını haritalamaları da RNA'ya dayalı tedaviler üreten firmalar için çok önemli olacak.
Salgını Çözmek
Bu bilgileri işe yarar kılan bir başka şey de salgını tam haliyle gözler önüne sermesi. Sabeti laboratuvarındaki yıllar süren çalışmalarına, Tulane'deki iş arkadaşlarına ve Batı Afrika'da yayılan Ebola'ya benzer bir virüs olan Lassa ateşine karşı bir ağ oluşturan Sierra Leone Sağlık Bakanlığı'na teşekkür ediyor.
Birçok araştırma yazarı işlerini yaparken hayatını kaybetti, tıpkı Kenema Devlet Hastanesi'nden Ebola virüsü sebebiyle hayatını kaybeden "kahraman" Dr. Sheik Humarr Khan gibi. 25 Mayıs'ta ilk Ebola vakası Gine'den geldiğinde takım iki aydır araştırmalar yapıyordu. Bu vaka Gine yakınlarındaki insanları o bölgeye çeken bir kabile iyileştiricisini, yani "sowei"yi de içeriyordu. Garry şunları söylüyor:
Dr. Khan öldüğünde cenazesine gelen çok sayıda insan vardı. Bir tanesi hastalanan ve Kenama Hastanesi'ne gelen ve orada Ebola tehşisi konan genç hamile bir kadındı.
Lassa gözetme takımı ile birlikte örnekler incelenmeye başladı. Garry:
O bir kişiden yayılışı ve bütün ilişkileri takip etmeyi başardık ancak belli olmayan şey mutasyonun virüsün daha kolay ve çabuk bir şekilde yayılmasını sağlayıp sağlamadığı. Bu daha da fazla laboratuvar testi gerektiriyor.
Takım, çözümlemenin daha iyi sonuçlar için tekrarlandığı "derin çözümleme" denilen bir tekniği kullandı ve bu onların sadece virüsün insandan insana nasıl mutasyona uğradığını değil, bir insan bedeninde farklı hücrelerde nasıl değiştiğini de bulma imkanı sağladı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) salgının 20,000'den fazla insanı etkileyebileceğini ve daha fazla ülkeye yayılabileceğini söylüyor.
Teşekkür: Bu yazıyı çeviren Gizem Şentürk'e teşekkür ederiz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 7
- 5
- 4
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: ABC | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:56:29 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2660
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in ABC. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.