Seryum
Seryum Nedir? Özellikleri Nelerdir ve Nerelerde Kullanılır?
Özellikler
Seryum, "Ce" sembolü ile gösterilen ve atom numarası 58 olan kimyasal bir elementtir. Seryum, nadir toprak metallerinden doğada en bol bulunanıdır. Nadir toprak metalleri, periyodik tabloda 6. sırada bulunan elementlerdir. İsimlerinin aksine nadir toprak metalleri, doğada az bulunan elementler değildir. Aslında seryum yer kabuğunda bulunan elementler arasında bolluk olarak 26. sırada yer almaktadır. Seryum, diğer elementlerle kolayca reaksiyona giren gri renkte bir metaldir. Bir dizi farklı alaşımın yapımında, birçok çeşit özel cam üretiminde ve kimya endüstrisinde kullanılır.
Fiziksel Özellikleri
Seryum, erime noktası 795°C (1,460°F) ve kaynama noktası 3,257°C (5,895°F) olan demir grisi bir metaldir. Sünek ve yumuşaktır. Seryumun yoğunluğu santimetreküp başına 6.78 gramdır. Dört farklı allotropik formda bulunur.
Kimyasal Özellikleri
Seryum, evropiyumdan sonra en aktif ikinci lantaniddir. Lantanidler, atom numaraları 58'den 71'e kadar olan elementlerdir. Seryum, oksijenle o kadar kolay reaksiyona girer ki, sadece yüzeyi bir bıçakla çizilerek bile ateşe verilebilir. Aynı zamanda soğuk suyla (yavaşça), sıcak suyla (hızla), asitlerle, bazlarla, hidrojen gazı ve diğer metallerle reaksiyona girer. Çok aktif olduğu için dikkatli kullanılmalıdır.
Bulunma Sıklığı ve Üretimi
Seryumun en önemli cevherleri serit, monazit ve bastnazittir. Yer kabuğunda milyonda 40 ile 66 parça konsantrasyonda oluştuğu düşünülmektedir. Bu, seryumu bakır veya çinko kadar bol yapar. Seryum oksit, bastnaesit cevherinin ısıtılması ve hidroklorik asit ile işlenmesiyle üretilir. Metalik seryum, seryum (III) florürün kalsiyumla ısıtılmasıyla veya erimiş seryum oksidin elektroliziyle elde edilebilir.
Uygulama ve Kullanım Alanları
Seryum, miskmetal alaşımın ana bileşenidir. Bu alaşımın en iyi bilinen kullanımı sigara çakmakları için "çakmaktaşı" dır. Bunun nedeni seryumun vurulduğunda kıvılcım çıkarmasıdır. Bunu yapan diğer tek unsur demirdir.
Seryum (III) oksit, katalizör olarak kullanılır. Kendi kendini temizleyen fırınların iç duvarlarında pişirme artıklarının birikmesini önlemek için kullanılır. Katalitik konvertörlerde de kullanılır. Seryum (III) oksit nanopartikülleri, daha tamamen yanmasına ve egzoz emisyonlarını azaltmasına yardımcı olmak amacıyla dizel yakıtlarda katkı maddesi olarak kullanılabilir.
Seryum sülfür, kırmızı renkte toksik olmayan bir bileşiktir. Pigment olarak kullanılır.
Seryum ayrıca düz ekran TV'lerde, düşük enerjili ampullerde ve projektörlerde kullanılır.
Tarihi
Seryum ilk olarak Jöns Berzelius ve Wilhelm Hisinger tarafından 1803 yılının kışında bulunmuştur. Martin Klaproth aynı zamanlarda bağımsız olarak keşfetmiştir.
Seryum, lantanid elementlerinden biri olmasına rağmen, onlardan bağımsız olarak keşfedilmiştir. Seryum silikat olan serit gibi neredeyse yalnızca seryum tuzları olan bazı mineraller vardır. Bu mineralden bir parça, 1751'de Axel Cronstedt tarafından İsveç'in Vestmanland kentindeki bir madende bulunmuştur. 1803'te Berzelius ve Hisinger bunu kendileri incelediler ve yeni bir unsur içerdiğini kanıtlanmıştır.
William Hillebrand ve Thomas Norton, 1875 yılına kadar erimiş seryum klorürden bir elektrik akımı geçirerek saf bir seryum örneği elde ettiler.
Etimolojisi
Seryum, adını Roma tarım tanrıçasının adını taşıyan asteroid Ceres'ten almıştır.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Önlem ve Güven
Sağlık Etkileri
Seryum, renkli televizyonlar, flüoresan lambalar, enerji tasarruflu lambalar ve camlar gibi ekipmanlarda kullanılarak evlerde bulunabilen ender kimyasallardan biridir. Tüm nadir kimyasallar benzer özelliklere sahiptir. Seryum, rutubet ve gazların hava ile solunması nedeniyle çalışma ortamında daha çok tehlikelidir. Bu, özellikle uzun süreli maruz kalma sırasında akciğer embolisine neden olabilir. Seryum, insan vücudunda biriktiğinde karaciğeri tehdit edebilir.
Çevresel Etkileri
Seryum, başta petrol üreten sanayiler olmak üzere birçok farklı yerde çevreye atılmaktadır. Seryum, toprakta ve sulu topraklarda kademeli olarak birikecek ve bu durum insanlarda, hayvanlarda ve toprak parçacıklarında artan konsantrasyonlara yol açacaktır.
Suda yaşayan hayvanlarda seryum, üreme ve sinir sisteminin işlevleri üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip olup, hücre zarlarına zarar verir.
İlginç Bilgiler ve Diğer
- Oda sıcaklığında, element kolaylıkla oksitlenebilir.
- Bıçak gibi keskin bir metal nesneyle çizildiğinde saf seryum tutuşabilir.
- Suda seryum hidroksit ve hidrojen üretecek şekilde ayrışır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 3
- 2
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Encyclopedia Britannica. Cerium | Uses, Properties, & Facts. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
- Lenntech. Cerium (Ce) - Chemical Properties, Health And Environmental Effects. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: Lenntech | Arşiv Bağlantısı
- Royal Society of Chemistry. Cerium - Element Information, Properties And Uses | Periodic Table. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: Royal Society of Chemistry | Arşiv Bağlantısı
- chemistry explained. Cerium, Chemical Element - Reaction, Water, Uses, Elements, Metal, Gas, Number, Name. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: chemistry explained | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Cerium. (17 Mayıs 2001). Alındığı Tarih: 17 Şubat 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:27:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10154
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.