Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Salvador Dalí ve Thomas Edison'ın Kullandığı Uyku Yöntemi, Yaratıcılığa Açılan Bir Kapı Olabilir!

4 dakika
47,483
Salvador Dalí ve Thomas Edison'ın Kullandığı Uyku Yöntemi, Yaratıcılığa Açılan Bir Kapı Olabilir! Dali Paintings
Le Sommeil (Uyku), 1937 Salvador Dali
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Podcast
7:13
İrem Öznur Kılıç
Seslendiren 4 Ağustos 2022
Bionluk Logo sponsorluğunda seslendirildi.
64
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Uyku, her zaman yaratıcılık ve ilham için bir anahtar olmayabilir özellikle çok fazla ya da olması gerekenden çok az uyuduğunuzda. Ama yeni yapılan bir araştırma, uykunun yaratıcılığı artırabildiği çok ilginç bir uyku tekniği olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, sürrealist sanatçı Salvador Dali ve ünlü mucit Thomas Edison tarafından da kullanılmış bu uyku tekniğinin yaratıcılığı artırabileceğini ortaya koydu.

Bu tekniği kullanmak için Dali ve Edison, ellerinde kaşık ya da top gibi bir nesneyi tutarak bir sandalyede uykuya dalardı. Uykuları derinleşip de bilinçlerini yitirmeye başladıklarında, ellerinde tuttukları cisim yere düşer ve onları uyandıracak bir ses çıkarırdı. Bu, onların erken uyku evresi denilen evreden, derin uyku denilen evreye geçişini engellerdi. Uyandıktan hemen sonra ise işlerine geri dönerlerdi.

Bir fotoğrafçı Thomas Edison'u 1904'te atölyesinde uyurken yakaladı.
Bir fotoğrafçı Thomas Edison'u 1904'te atölyesinde uyurken yakaladı.
wikimedia

Hipnogojik yani uyku-uyanıklık arası olarak bilinen, diğer bir adıyla N1, erken bir uyku evresidir. Derin bir uykuya dalmadan önce bir kaç dakika sürer, ancak bu birkaç dakika, yaratıcılık için oldukça verimli olabilir. Uyku araştırmacısı olan kıdemli yazar Delphine Oudiette, N1 uyku evresi hakkında şunları söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar, bir gece uykusunun yaklaşık %5'ini N1 uyku evresinde geçirirler; fakat bu uyku evresi, üzerinde fazla araştırma yapılmış bir evre değil.

N1 evresinde şekiller ve renkler görebilir, hayal kurabilirsiniz; ancak aynı zamanda hala odanızda olan sesleri de duyabilirsiniz.

Uyku süresince uyku evreleri
Uyku süresince uyku evreleri
kişisel gelişim

Bu Uyku Tekniği Yaratıcılığı Tetikler mi?

Bu uyku tekniğini kullanan büyük dehalardan etkilenen Oudiette ve grubu, tekniğin sıradan insanlar üzerinde yarayıp yaramayacağını test etmek için bir araştırma yapmaya başladı.

103 sağlıklı katılımcı buldular ve deneyden önceki gece normalden biraz daha az uyumalarını istediler. Araştırmacılar katılımcılara eğer bulunabilirse, içinde problemin hemen çözülmesini sağlayan gizli kurallara sahip matematik problemleri sundular.

Katılımcılar problemleri çözemedi. Daha sonra katılımcıların her birine 20 dakikalık bir dinlenme arası verildi. Katılımcılar bu 20 dakikalık arada beyin dalgalarının izlenmesini sağlayan makinelere bağlandı. Daha sonra araştırma ekibi, dinlenme evresinde olan katılımcıları dinlenme şekillerine göre üç gruba ayırdı:

Tüm Reklamları Kapat

  1. Uyanık kalarak dinlenenler,
  2. N1 uyku seviyesine girmesine izin verilenler,
  3. N1 uyku evresinden sonra en az 30 saniye daha derin uykuya dalmasına izin verilenler.

1. gruba rahatlamaları ve dinlenmeleri fakat uyumamaları söylendi. 2. gruba ise karanlık bir odada, yarı yatar pozisyonda bir sandalyede elleri sandalyenin kolçağının dışında olacak şekilde uyumaları söylendi. Ayrıca ellerine bir bardak verildi. Böylece bardak uykuya daldıklarında yere düşüp ses çıkararak onları uyandırdı. Oudiette, araştırmanın bu kısmı hakkında şöyle diyor:

Burada amaç, diğer uyku evrelerinin herhangi bir etkisi olmadan, N1 evresinin spesifik etkisini gözlemleyebilmekti.

Uykunun farklı aşamaları farklı beyin dalgaları paternleriyle işaretlendiğinden, araştırmacılar, beynin elektriksel aktivitesini ölçen nörolojik bir test olan elektroensefalograf (EEG) cihazından faydalanarak, katılımcıların N1 aşamasından daha derin N2 aşamasına ne zaman sürüklendiklerini izleyebildiler. Böylece 3. grubun N2 evresine geçip en az 30 saniye bu evrede kalınması sağlandı.

20 dakikalık süre dolup dinlenme evresi sona erdiğinde ise katılımcılardan daha fazla matematik problemi çözmeleri istendi. Araştırmacılar, katılımcıların kavrama gücünde bir artış olup olmadığını saptayabilmek için katılımcıların problemleri çözme hızındaki artışlarını ve gizli kuralı bulma şanslarını kaydettiler.

Araştırmacılar; uyanık kalanların gizli kuralı keşfetme şansının %30, N1 aşamasında en az 15 saniye geçiren katılımcıların ise şansının %83 olduğunu buldu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Daha sonra 2. ve 3. grup karşılaştırıldı ve uyku süreleri arasında yalnızca 1 dakikalık fark olmasına rağmen, 3. grup N2 uyku evresine geçtiği için onlarda yaratıcılık etkisinin ortadan kalktığı anlaşıldı. Bu yüzden 3. grubun gizli kuralı keşfetme şansının %14 olduğu belirtildi. Araştırmacılar bu 1 dakikalık zamanda geçilen evreye "yaratıcılığın tatlı noktası" adını verdiler ve bu noktaya yalnızca uyku ve uyanıklık arasındaki dengeyi sağlamakla ulaşılabileceğini söylüyorlar.

Ayrıca araştırmacılar, bu noktaya ulaşabilmek için daha derin uykuya dalmadan önce uyanmak ve hemen işe geri dönmek gerektiğinin önemini vurguluyorlar.

Salvador Dalí'nin yaratıcılık tekniğini gösterir, büyük bir anahtar elinden kaydığında ve bir tabağı parçaladığında Dali uyanır.
Salvador Dalí'nin yaratıcılık tekniğini gösterir, büyük bir anahtar elinden kaydığında ve bir tabağı parçaladığında Dali uyanır.
The Sunday times

Yaratıcılığı Pekiştiren Ne?

N1 evresinin neden böyle bir etkiye sahip olduğunun nedeni hala açık değil; ancak bazı düşüncelerinizin kontrolünü kaybettiğiniz ama yine de biraz farkında olduğunuz yarı uyanık bir evre olduğu için Oudiette, bunu şöyle açıklıyor:

Bu düzensiz bir düşünce süreci ve tuhaf çağırışımlara sahip olduğunuz ideal bir durum yaratabilir. Eğer aklınıza iyi bir fikir gelirse, onu yakalama yeteneğine de sahipsiniz.

Oudiette, araştırmanın bir sonraki adımının, insanların bir nesneyi tutmak zorunda kalmadan tekniği kullanabilmeleri için bu yaratıcı uyku evresini özel olarak hedeflemenin bir yolu olup olmadığını bulmak olacağını söylüyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
121
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 121
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 67
  • Tebrikler! 41
  • Merak Uyandırıcı! 35
  • Bilim Budur! 22
  • Umut Verici! 22
  • Muhteşem! 17
  • Güldürdü 4
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
  • R. Aridi. Need A Creative Boost? Nap Like Thomas Edison And Salvador Dalí. (13 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2022. Alındığı Yer: Smithsonian Magazine | Arşiv Bağlantısı
  • www.jpost.com. Salvador Dali's Bizarre Sleep Technique Increases Creativity - Study. (25 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2022. Alındığı Yer: www.jpost.com | Arşiv Bağlantısı
  • J. Felton. Salvador Dalí's Unusual Sleep Technique To Boost Creativity May Actually Work. (10 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 5 Haziran 2022. Alındığı Yer: IFLScience | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:34:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11884

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Y. Saplakoglu, et al. Salvador Dalí ve Thomas Edison'ın Kullandığı Uyku Yöntemi, Yaratıcılığa Açılan Bir Kapı Olabilir!. (21 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11884
Saplakoglu, Y., Saylam, E., Bakırcı, Ç. M. (2022, June 21). Salvador Dalí ve Thomas Edison'ın Kullandığı Uyku Yöntemi, Yaratıcılığa Açılan Bir Kapı Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11884
Y. Saplakoglu, et al. “Salvador Dalí ve Thomas Edison'ın Kullandığı Uyku Yöntemi, Yaratıcılığa Açılan Bir Kapı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 21 Jun. 2022, https://evrimagaci.org/s/11884.
Saplakoglu, Yasemin. Saylam, Efil. Bakırcı, Çağrı Mert. “Salvador Dalí ve Thomas Edison'ın Kullandığı Uyku Yöntemi, Yaratıcılığa Açılan Bir Kapı Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 21, 2022. https://evrimagaci.org/s/11884.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close