Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Benzer Sinirsel Tepki Geliştiren İnsanlar, Birbirleriyle Daha Kolay Arkadaşlık Kuruyor Olabilir!

Coğrafi Yakınlıktan Bile Önemli Olan Benzer Nöral Tepkiler, Arkadaşlığın Oluşmasında En Önemli Faktör Olabilir!

3 dakika
2,493
Benzer Sinirsel Tepki Geliştiren İnsanlar, Birbirleriyle Daha Kolay Arkadaşlık Kuruyor Olabilir! Project Giving
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Daha önce hiç arkadaşlarınızla aynı görüşe sahip olduğunuz ya da bir konu hakkında birbirinizi onayladığınız oldu mu? Muhtemelen birçok defa olmuştur. Çünkü insan sosyal iletişim ağlarının ezici bir çoğunluğu homofildir. Yani insanlar, kendisi gibi düşünen ve olaylar karşısında kendileriyle benzer tepkiler vermeye yatkın olan insanlarla sürekli iletişim halinde olma eğilimindedir.[1], [2]

İnsanların kendi kişiliğine ve düşünce dünyasına benzer insanlarla yakın iletişim halinde olması sezgilerimizle birçok yönden örtüşür. Araştırmalar da bu sezgiyi doğrulamaktadır. Kişiler arasında aynı yaş, cinsiyet, etnik köken ve diğer demografik kategorilerde, beklenenden daha yüksek bir oranda sosyal bağlar kuruluyor.[3] Bu yakınlık durumu, sezgilerimize doğrudan hitap ettiği gibi mantığımızla da örtüşür. Bununla uyumlu bir şekilde araştırmalar, homofili olgusunun, insan evrimleşmesinde oluşan sosyal gruplardaki işbirliğinin gelişimini kolaylaştırmış olabileceğini göstermektedir.[4], [5] Şaşırtıcı bir şekilde sosyal yakınlık, genetik akrabalık kadar önemli olmakla birlikte, iki bireyin işbirliği içerisindeki tutumlarının benzerliği, coğrafi yakınlıktan daha önemlidir.[4]

Nöral Tepkilerin Arkadaşlık Üzerindeki Etkisi

Carolyn Parkinson ve arkadaşları, 279 lisanüstü öğrencisinin katılımıyla bir çalışma gerçekleştirdi. Katılımcılar, arkadaş oldukları kişilerle ilgili çevrimiçi bir ankete katıldılar. Daha sonra 279 katılımcının arasından 42 katılımcıyı bir dizi interaktif izlettirmek üzere çalışmaya dahil ettiler. Katılımcılar dikkatlerini dağıtmak adına daha önceden aşina olmadıkları ve beklemedikleri konularda özenle seçilmiş çeşitli videolar (belgesel, komedi vb.) seyrettirdiler.

Tüm Reklamları Kapat

Pearson Korelasyonu kullanılarak yapılan bu çalışmada, deneklerin videoları izlerken ikili olarak beyinlerinin 80 farklı bölgesinin fMRI (İng: "Functional Magnetic Resonance Imaging") görüntülerinin kullanıldığı bir model geliştirildi. Bu modelde, 42 katılımcının ikili olarak birbirleriyle karşılaştırıldığı 861 farklı kombinasyon, lojistik regresyonunda değerlendirildi. Modelin ürettiği sonuçlar oldukça dikkate değerdir.

Çalışmanın Sonuçları

Cinsiyet, milliyet ve sosyal yakınlık kategorilerinde anlamlı bir ilişki görülürken; etnik köken, coğrafi yakınlık gibi kategorilerde herhangi bir ilişkiye rastlanamadı. Tüm bunlara ek olarak demografik koşulları da ayrıca değerlendiren araştırmacılar, sosyal yakınlığa bakılmaksızın tüm grupları kapsayan lojistik regresyonlarında sinirsel benzerlik ile arkadaş olma olasılığının sürekli bir şekilde arttığını bulguladılar. Daha spesifik bir gözlem olarak, genel sinirsel benzerlikteki standart sapma artışı ile arkadaş olma olasılığı, %47'lik bir artışla ilişkilendirildi.

Beynin 80 farklı bölgesinin incelendiği göz önüne alındığında, benzer sinirsel tepki veren denekler arasında özellikle nucleus accumbens bölgesini kapsayan ventral ve dorsal striatum bölgesinde önemli benzerlikler vardı. Görselde de görebileceğiniz üzere, 1. derece yakınlık, sinirsel benzerlikte diğer 2. 3. ve 4. yakınlık derecelerine göre önemli bir oranda yüksekti.

Soldan sağa doğru yakınlık derecesi azaldıkça ( örneğin "arkadaşım" ve daha sonra "arkadaşımın arkadaşlarına" doğru gidildikçe), renkler kırmızıdan maviye kayıyor yani benzerlik oranı azalıyor.
Soldan sağa doğru yakınlık derecesi azaldıkça ( örneğin "arkadaşım" ve daha sonra "arkadaşımın arkadaşlarına" doğru gidildikçe), renkler kırmızıdan maviye kayıyor yani benzerlik oranı azalıyor.
Nature

Sonuç

İnsanlar, kendilerinden tamamen farklı gördükleri bireylerle sosyal bağ kurdukları zaman, ilişkiler genellikle görev odaklı şekillendiği için, bu tür ilişkiler kısa ömürlü olma eğilimindedir ve genellikle iş birliği için gereken motivasyon tükendiğinde, bu ilişkiler de son bulur.[1], [6] Ancak çalışmayı yürüten araştırmacıların da hemfikir oldukları üzere, çalışma sürecinde izlettirilen videoların farklılıkları, videoların nasıl sunulduğu ve izlenme şekilleri gibi farklılıkların yanında; fMRI testlerinin sadece anlık beyin aktivitesini gözlemlemesi dolayısıyla da varılan sonuçlar tartışmaya açıktır. Tüm bunlara ek olarak, incelenen beyin bölgelerinin ve daha genel kapsamda beynin oldukça heterojen bir yapı olması dolayısıyla da bu çalışmanın farklı çalışmalarca pekiştirilmesi gerekmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 19
  • Muhteşem! 10
  • İnanılmaz 7
  • Umut Verici! 7
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 11:55:42 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10693

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Parkinson, et al. Benzer Sinirsel Tepki Geliştiren İnsanlar, Birbirleriyle Daha Kolay Arkadaşlık Kuruyor Olabilir!. (13 Temmuz 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10693
Parkinson, C., Yılmaz, M. A., Bakırcı, Ç. M. (2021, July 13). Benzer Sinirsel Tepki Geliştiren İnsanlar, Birbirleriyle Daha Kolay Arkadaşlık Kuruyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10693
C. Parkinson, et al. “Benzer Sinirsel Tepki Geliştiren İnsanlar, Birbirleriyle Daha Kolay Arkadaşlık Kuruyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 13 Jul. 2021, https://evrimagaci.org/s/10693.
Parkinson, Carolyn. Yılmaz, Muhsin Alperen. Bakırcı, Çağrı Mert. “Benzer Sinirsel Tepki Geliştiren İnsanlar, Birbirleriyle Daha Kolay Arkadaşlık Kuruyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, July 13, 2021. https://evrimagaci.org/s/10693.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close