Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Geri Dönüşüm Bilmecesi: Malzemeler Kaç Kez Geri Dönüştürülebilir?

Geri Dönüşüm Bilmecesi: Malzemeler Kaç Kez Geri Dönüştürülebilir? Pixabay
3 dakika
10,904
Tüm Reklamları Kapat

Çoğu insan için çevrecilik, geri dönüşüm sembolü ile başlar ve geri dönüşüm kutusunda biter. Bir şeyi geri dönüşüm işaretiyle işaretlenmiş büyük bir kutuya atmak gibi basit bir eylem, bazılarımıza üzerimize düşeni yaptığımızı hissettirmek için yeterlidir.

Genellikle, çöpümüzü geri dönüşüm kutularına attığımızda atıklarımızın sonsuza kadar geri dönüştürülebileceğini düşünürüz. Ancak, bazı malzemeler sınırsız kez geri dönüştürülebilirken, diğerleri, atık depolama alanlarına gitmeden önce yalnızca bir veya iki kez işlemden geçebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bir ürünün kaç defa geri dönüştürülebileceğini, üretim için hammadde haline getiren işlemlere karşı nasıl durduğu, geri dönüştürülebilir bir ürünün ömrünü de belirler. Maddeler, işlemler esnasında temel özellikleri değişmezse, neredeyse sınırsız olarak geri dönüştürülebilir. Ancak ürün, daha düşük kaliteli bir ürüne indirgenir veya miktarı azalırsa, geçirebileceği geri dönüşüm ne yazık ki sınırsız olmamaktadır.

Hangi Ürün, Kaç Kez Geri Dönüştürülebilir?

Plastikler: 1 veya 2 Kez Dönüştürülebiliyor!

Plastiklerin defalarca geri dönüştürülebileceği yaygın bir yanılgıdır. Plastiklerin çoğu yalnızca bir kez geri dönüştürülebilirken, bazıları, şanslıysak, en fazla bir işleme daha dayanabilirler. Bunun sebebi, plastiklerin, geri dönüştürüldüklerinde polimerlerden oluşan yapılarının bozularak kalitelerini kaybetmesidir. Bu nedenle çoğu plastik, kumaş gibi diğer ürünlerin parçalarını oluşturmak için kullanılır. Maalesef plastik şişelerden yapılan giysi veya spor ayakkabılar, onlarla işiniz bittiğinde mavi renkli geri dönüşüm kutularına değil atık depolama alanlarına atılır.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer plastik şişelerin altındaki sayıların ne anlama geldiğini merak ediyorsanız, buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

Alüminyum: Sınırsız

Alüminyum, en değerli geri dönüştürülebilir malzemelerden biridir, çünkü sınırsız sayıda geri dönüşüme uğrayabilir. Örneğin; gazlı içeceklerimizi içtiğimiz alüminyum kutular, bozulmadan defalarca geri dönüştürülebilir. Şimdiye kadar üretilen tüm alüminyumun üçte ikisinden fazlasının bugün hâlâ kullanıldığı tahmin edilmektedir.

Diğer Metaller: Sınırsız

Metaller, genellikle demir içeren ve içermeyen metaller olarak kategorize edilir. Tüm metallerin sınırsız bir ömrü vardır ve ne kadarına sahip olursak olalım, onları geri dönüştürmek her zaman iyi bir fikirdir. Örneğin çelik, çıkarılmış cevherden oluşan bir metal türüdür. 1 ton çeliği geri dönüştürerek, 1,25 ton demir cevheri, yaklaşık 650 kg kömür ve 55 kg kalker (kireç taşı) madenciliğini önleyebiliriz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Kağıt: Maksimum 5-7 kez

Kağıt, plastik kadar dönüştürülmesi zor bir materyaldir çünkü her yeniden kullanımdan sonra geri dönüştürülme kapasitesi azalır. Kağıtlar, uzun liflerden oluşur. Uygulanan her geri dönüşüm işleminde bu lifler parçalanır ve kısalır; bu da bir sonraki seferde ürünün geri dönüşümünü zorlaştırır. Yazıcılarımızda kullandığımız kağıtların ortalama geri dönüşüm sayısı yaklaşık beş ila yedidir. Bu aşamadan sonra, lifler çok kısalacağı için fotokopi kağıdına dönüştürülemeyeceğinden, ancak kağıt hamuru gibi şeyler yapmak için kullanılabilir.

Cam: Sınırsız

Cam kullanarak çevreye zarar veriyor muyuz? Kesinlikle hayır! Alüminyum ve metal gibi cam da, bozulmadan sınırsız sayıda geri dönüştürülebilir. Camın geri dönüşümü, yeni malzemeler kullanarak cam oluşturmaktan %33 daha verimlidir ve bu da onu mağazadan satın alınabilecek en iyi ürün hâline getirir.

Bu aşamada dikkat etmemiz gereken tek şey camın türü olacaktır. Farklı cam türleri, farklı erime noktalarına sahip olduğundan ve birlikte geri dönüştürülemeyecekleri için, yerel geri dönüşüm merkezlerinin hangi cam türlerini kabul ettikleri önemlidir.

Sonuç

Geri dönüşüm; pazar talebi, fiyat belirlemeleri, yerel düzenlemeler tarafından dikte edilen karmaşık bir sistemdir. Bu karmaşık sistemin başarısı ve verimi, ürün tasarımcısından kullanıcısına, atık toplayan görevlilerden geri dönüşüm fabrikası çalışanlarına kadar herkese bağlıdır.

Biz tüketiciler, ürünlerin sürdürülebilirliğinde hayal edebileceğimizden çok daha kritik bir rol oynuyor, ürünlerimizi nasıl kullandığımıza ve onları hangi şekilde attığımıza bağlı olarak, kullanım sonrası değerlerini ve kalitelerini belirliyoruz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
42
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 32
  • Umut Verici! 12
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • İnanılmaz 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Üzücü! 3
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • M. Williams. How Many Times Can Something Be Recycled?. (7 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 7 Ekim 2020. Alındığı Yer: SFGate | Arşiv Bağlantısı
  • L. Sedaghat. 7 Things You Didn’t Know About Plastic (And Recycling). (4 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 7 Ekim 2020. Alındığı Yer: National Geographic | Arşiv Bağlantısı
  • Science History Institute. Science Matters: The Case Of Plastics. (7 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 7 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • Waste Wise Products. The Infinite Recyclability Of Glass. (9 Mart 2017). Alındığı Tarih: 7 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • J. Horton. What One Thing Should I Recycle?. (7 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 7 Ekim 2020. Alındığı Yer: How Stuff Works | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 12:39:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9424

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Alan
Astrobiyoloji
Alkol
Yaşanabilir Gezegen
Çekirdek
Tohum
Botanik
Nöron
Makina
Karanlık
Uydu
Aminoasit
Geometri
Sayı
Mantık Hatası
Beyin
Bilişsel
Hominid
Evren
Süt
Araştırma
Filogenetik
Homo Sapiens
İspat
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şeniş, et al. Geri Dönüşüm Bilmecesi: Malzemeler Kaç Kez Geri Dönüştürülebilir?. (7 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9424
Şeniş, Z., Bakırcı, Ç. M. (2020, October 07). Geri Dönüşüm Bilmecesi: Malzemeler Kaç Kez Geri Dönüştürülebilir?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9424
Z. Şeniş, et al. “Geri Dönüşüm Bilmecesi: Malzemeler Kaç Kez Geri Dönüştürülebilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 07 Oct. 2020, https://evrimagaci.org/s/9424.
Şeniş, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Geri Dönüşüm Bilmecesi: Malzemeler Kaç Kez Geri Dönüştürülebilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 07, 2020. https://evrimagaci.org/s/9424.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close