Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Robotik Yapı Platformları ve Katmanlı İmalat: Robotların İnşa Ettiği Yapılarda Yaşamaya Hazır mısınız?

4 dakika
1,574
Robotik Yapı Platformları ve Katmanlı İmalat: Robotların İnşa Ettiği Yapılarda Yaşamaya Hazır mısınız? General Electric
Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde, çevremizde gördüğümüz modern yapı ve inşaat teknikleri yavaş, masraflı ve yüksek iş gücü gerektiren süreçlerdir. Modernleşen dünyada insan gücünün daha etkili ve katma değeri yüksek işlere kaydırılmasının planlanması ve bu konularda bir ilerleme kaydedilmesiyle birlikte, yapı sektörü ve malzeme sağlayıcıları olan ağır sanayilerde de bu konularak ağırlık verilmektedir.

Bu kapsamda başvurulan en güncel teknoloji ise katmanlı imalat (İng: "additive manufacturing"), bir diğer adıyla, 3 boyutlu üretim teknikleridir. 3 boyutlu üretim, konvansiyonel (geleneksel) yollarla üretimden farklı olarak, malzemenin robotik bir kol ve sabit bir enjeksiyon cihazı ile ergitilerek belirli bir forma getirilmesini sağlayan, yine geleneksel üretim yöntemlerine göre daha hızlı, daha az iş gücü gerektiren ve daha kompleks parça ve yapıların üretilmesinde kullanılan bir tekniktir. Günümüzde metal, plastik, cam, polimer, kompozit ve türevleri olan malzemelerin katmanlı imalatı akademide sıklıkla çalışılmakta ve akabinde endüstriyel uygulamalar hayata geçirilmektedir. 

Yapılarda 3 boyutlu üretimin ilk örneği, Avusturalyalı bir şirket olan Arup tarafından yapılan ve Avusturalya'da bulunan Kurilpa Köprüsü'nde kullanılan katmanlı olarak üretilmiş olan çelik yapı parçalarıydı. Bu parça normalde kullanılan destek parçalarından daha ucuza üretilmiş olup daha fazla fonksiyonellik sağlamaktaydı (Şekil 1). 

Tüm Reklamları Kapat

Şekil 1: 3 boyutlu imalat ile üretilmiş çelik destek parçaları
Şekil 1: 3 boyutlu imalat ile üretilmiş çelik destek parçaları
3DPrint

Bunun gibi artılarının yanı sıra, geleneksel yöntemler gibi üzerinde yüzyıllarca çalışılmış bir teknoloji olmadığı için, henüz 100% optimize edilmiş ve davranış profili çıkarılmış bir teknik de değildi. Geleneksel malzeme ve parça üretiminin ilk olarak M.Ö 4000 yılında Mezopotamya'da yapıldığını unutmamak gerekmektedir. Ancak bu, katmanlı imalat teknolojilerinin hızla gelişmediği anlamına da gelmemektedir. Örneğin daha sonra aynı firma, Amsterdam'da bulunan Achterburgwal köprüsünde ise robotik kollarla 3 boyutlu üretimini yaptıkları bir yapı parçasını kullandılar (Şekil 2).

Şekil 2: Achterburgwal köprüsünde kullanılan 3 boyutlu üretim ile üretilmiş parça
Şekil 2: Achterburgwal köprüsünde kullanılan 3 boyutlu üretim ile üretilmiş parça
Olivier de Gruijter

Üçüncü örnek ise California Üniversitesi'nde Endüstriyel Mühendisliği Fakültesi'nde hoca olan Prof. Behrokh Khoshnevis tarafından ortaya çıkarıldı. Kendisinin “Counter Crafting” (Hatsal Üretim) olarak adlandırdığı bu yöntemde inşaatlarda kullanılan çimento harcının 3 boyutlu üretim kabiliyeti sağlayan bir robot yardımı ile üretilmesiydi. Bu çalışmayla birlikte aslında yapı sektöründe büyük bir gelişme yaşandı, prefabrik yapıların kurulması ve hatta büyük endüstriyel yapılarda bile bu teknoloji kullanıldı.

Şekil 3: Counter crafting örneği
Şekil 3: Counter crafting örneği
Hisour

Şu ana kadar verilmiş örnekler aslında insanlara günlük hayatta sağlanan, hızlı, efektif, daha az atıkla üretim yapılmasının sağlandığı üretim yöntemlerinin nasıl kullanıldığıyla alakalıydı. Bunun yanında günümüzde artan nüfus, insanların yaşam ve gelecek kaygısının üretimde de renksiz, tekdüze ve ekoloji dostu olmayan yapıların üretilmesine yol açtığı da bilinmektir.

Bu fikre ve gidişata karşı tamamiyle karşı bir atak niteliğinde, aslında bu yapısal ürünlerin daha hızlı, daha kolay, daha efektik ve daha ekolojik çözümler ile yapılabileceğini savununan gruplar ve araştırmacılar ortaya çıktı. Bunlardan en binenlerinden birisi MIT (Massachusetts Institute of Technology) bünyesinde bulunan Media Lab isimli disiplinlerarası çalışmaların yürütüldüğü araştırma laboratuvarından Neri Oxman'ın başını çektiği “Mediated Matter” grubudur.

Tüm Reklamları Kapat

Mediated Matter grubu, malzeme bilimi ve biyolojinin birbiriyle harmanlanmaya çalışıldığı, sıra dışı ve ses getiren işlerin yapıldığı bir araştırma grubu. Bu arada Media Lab araştırma laboratuvar, aynı zamanda Canan Dağdeviren'in önderliğinde giyinilebilir teknolojilerin çalışıldığı “Conformable Decoders” grubunun da bulunduğu laboratuvardır.

Konumuza dönmek gerekirse, Neri Oxman ve takımı, Nisan 2017 yılında, kendi geliştirdikleri “Digital Construction Platform” (Dijital Yapı Platformu) ile kendi laboratuvarlarının arka bahçesinde poliüretan köpük ile 14.6 metre çapında, 3.9 metre yüksekliğinde kubbe benzeri bir yapı 3 boyutlu olarak üretildi (Şekil 4).

Şekil 4: 3 boyutlu üretim ile üretilmiş kubbe yapı
Şekil 4: 3 boyutlu üretim ile üretilmiş kubbe yapı
Mediated Matter, Steven Keating

Bu yapının önemi şu ana kadar üç boyutlu yazıcılarla üretilmiş en büyük (hacimsel olarak) yapı olmasıdır. Aynı zamanda tüm yapının 13.5 saatte üretilmesi, birçok endüstriyel oluşum tarafından 3 boyutlu yazıcıların hayatımıza ne denli bir etkisinin olacağının ayak sesleri olarak değerlendirilmektedir.

Bu çalışmaların, aynı grup içerisinde yapılan, biyolojik çalışmalarda malzemelerin davranışı ile makro boyutlarda üretilen yapıların mekanik ve fiziksel davranışlarının karşılaştırılması ve malzeme davranışının daha iyi tayin edilmesi açısında büyük önem taşıdığı da unutulmamalıdır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

İnsan doğasında olduğu gibi, birçok süreç, yapı ve yaklaşımda günümüze teknolojik gelişmelere yapılan yatırım sebebiyle değişmekte ve daha doğrusu daha efektif, daha temiz, daha ekolojik ve daha pratik şekillere evrimleşmektedir. Evrimin sadece canlı doğasında değil, teknolojide de insan doğasında görüldüğü gibi bir süreçten geçmesi ve bunun da aslında bize zarardan çok yarar da sağlayabileceğinin de görülmesi açısından böyle çalışmalar önemli ve aynı zamanda desteklenmelidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • İnanılmaz 9
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Umut Verici! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:32:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8620

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Özcan, et al. Robotik Yapı Platformları ve Katmanlı İmalat: Robotların İnşa Ettiği Yapılarda Yaşamaya Hazır mısınız?. (28 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8620
Özcan, B., Bakırcı, Ç. M. (2020, April 28). Robotik Yapı Platformları ve Katmanlı İmalat: Robotların İnşa Ettiği Yapılarda Yaşamaya Hazır mısınız?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8620
B. Özcan, et al. “Robotik Yapı Platformları ve Katmanlı İmalat: Robotların İnşa Ettiği Yapılarda Yaşamaya Hazır mısınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8620.
Özcan, Burak. Bakırcı, Çağrı Mert. “Robotik Yapı Platformları ve Katmanlı İmalat: Robotların İnşa Ettiği Yapılarda Yaşamaya Hazır mısınız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 28, 2020. https://evrimagaci.org/s/8620.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close