Terminatör Filminde Gösterilen T-1000 Benzeri Robot Malzemeleri Yolda!
Bu haber 10 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Yakın gelecekteki robotlar, Terminatör filminin eski versiyonlarındaki T-800 tipi robotlar yerine, T-1000 Model 101 tipi robotlara benzeyebilir: Massachussetts Institute of Technology'den (MIT) bir araştırma ekibi, mum yağı ve köpük kullanarak sert ve yumuşak yapılar arasında geçiş yapabilen bir malzeme ürettiler. Üretimi son derece basit ve ucuz olan bu malzeme, düşük maliyetli robotların yapı malzemesi olarak bile kullanılabilecek! Bu da, elektrik süpürgelerinin robot kiralık katillere dönüşebildiği bir geleceği mümkün kılabilir.
Malzemeyi üreten ekibin başında MIT Makina Mühendisliği ve Uygulamalı Matematik Bölümü'nden Prof. Dr. Anette Hosoi ve doktora öğrencisi Nadia Cheng bulunuyor. Bu malzemenin kullanım alanları arasında, sertliğini değiştirebilen ameliyat robotları da bulunuyor. İç organların, damarların ve vücudumuzun içerisindeki yolakların içerisinde robotik kollar, şekil değiştirebilmeleri sayesinde kolaylıkla hareket edebilir. Bugüne kadar bu tür ameliyatlardaki en büyük sıkıntı, robotların metal ve plastik parçalarının şekil değiştiremiyor oluşuydu. Ayrıca bu robotlar, deprem gibi doğal afetler sonucunda yıkılan binaların arasındaki açıklıklardan robotun rahatlıkla hareket etmesini sağlayabilir. Böylece arama kurtarma faaliyetleri çok daha kolay bir şekilde halledilebilir.
Şu anda proje, Google'ın robotik devi firması olan Boston Dynamics ile yürütülüyor. Aslen proje, ABD'nin savunma sanayi araştırma-geliştirme kuruluşu DARPA'nın Kimyasal Robotlar programı için başlatılmıştı. Bu yarışmada amaç ahtapot benzeri robotlar yaparak dar alanlarda hareketi sağlayabilmekti. Fakat bu konudaki mühendislik problemi, hem şekil değiştirip, hem de cisimleri hareket ettirebilecek kadar sağlam yapılı bir malzeme üretebilmekti. Bunun için, yumuşak ve sert doku arası geçiş yapabilecek bir malzemenin geliştirilmesi gerekiyordu.
Bunu yapabilmek için, bu malzemeyi kullanan robotlar, içlerine gömülü kablolardan elektrik geçirerek mum yağının kolay işlenebilir hale gelmesini sağlıyor. Belli bir şekil alındıktan sonra tekrardan katılaşarak, gerekli basınç uygulanarak cisimlerin hareket etmesi sağlanabiliyor. Bu tür bir malzemenin bir diğer avantajı da, robotun bir parçasının kırılması ya da hasar görmesi sonucu, kendisini tamir edebilmesini sağlaması. Tıpkı bilimkurgu ürünü olan T1000 robotlarının yaptığı gibi, ağır hasarlardan kendilerini yenileyerek kurtulmaları mümkün olabilir!
Tabii burada üretilen tam olarak "sıvı metal" değil, dolayısıyla filmle birebir bir ilişki kurmak doğru olmaz. Ancak malzeme bilimindeki gelişmeler sayesinde ilerleyen dönemlerde tıpkı T1000'in yaptıklarını sağlayabilecek yeni ürünler, bu mum yağının yerini alabilir. Konuyla ilgili bir video, aşağıdan izlenebilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 4
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: TechCrunch | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:03:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3088
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in TechCrunch. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.