Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Domuzlar Üzerinde "Dexter" Deneyleri: Kurşun Giriş Noktasında Kan Nasıl Sıçrıyor?

Domuzlar Üzerinde "Dexter" Deneyleri: Kurşun Giriş Noktasında Kan Nasıl Sıçrıyor?
3 dakika
16,010
Tüm Reklamları Kapat

Kimse hayvanları öldürmek istemez (değil mi?). Ne yazık ki, bazı zamanlarda bu, bilimin ilerleyişi için kaçınılmazdır. Nihayetinde bu deneylerden öğrendiklerimiz sadece biz insanlara değil, diğer hayvanlara da yararlı olmaktadır. Yine de hiç kimse, bu uygulamaların can yakıcı ve talihsiz olduğu gerçeğini görmezden gelemez. Bu gerçek, Şubat 2015'te yayınlanan yeni bir araştırmada tekrar beyinlerimize kazındı.

Kan sıçrama desenleri üzerinde araştırma yapmak isteyen bir grup Yeni Zelandalı bilim insanı, ameliyat masasına bağladıkları domuzların kafalarına silahla yakın mesafeden ateş etti. Üstelik bu hayvanların bazıları canlıydı! Pislikçe olduğu bir gerçek; ancak etik komitesinin kararına göre bu insancıl bir uygulama gibi gözüküyor. Çünkü araştırma, devlet tarafından fonlanan Çevre Bilimi ve Araştırmaları (ESR) tarafından destekleniyor ve merkezin söylediğine göre araştırmanın bulguları doğrudan insanlara yarar sağlayacak ve silah yaralanması sonucu meydana gelen ölümlerde suçluların tespitini kolaylaştıracak.

Araştırmanın amacı "silah nedeniyle oluşan geri sıçrama desenlerini" incelemekti. Bir diğer deyişle, merminin girdiği noktadan (giriş yarasından) geriye doğru sıçrayan kan, doku ve kemiklerin oluşturdukları desenleri görmeyi hedefliyorlardı. Araştırmacıların söylediğine göre çok sayıda araştırma kafadan alınan mermi darbelerine bakarak intihar ile cinayet arasındaki farkı belirlemeyi hedefliyor. Ancak bilim insanlarının halen anlamakta zorlandıkları bir konu, bunun neden her zaman gözlenemediği ve bu desenlerin oluşumunun arkasında yatan sebepler... İşte bu yeni araştırma, bu soru işaretlerini gidermeyi hedefliyor.

Tüm Reklamları Kapat

International Journal of Legal Medicine (Uluslararası Adli Tıp Dergisi) dergisinde yayınlanan makaleye göre ESR ve Otago ile Auckland'den araştırmacılar, kasaptan aldıkları bir dizi ölü domuz kafası ile 5 canlı domuzu denek olarak kullandılar. Hepsi, aynı işlemlerden geçirildi: basitçe, kafalarına ateş edildi.

Canlı hayvanlar bir veteriner tarafından uyuşturuldular ve kafalarına ateş edilmeden önce bir masaya sıkıca bağlandılar. Sonrasındaysa kafalarına el tabancası ya da yarı-otomatik tüfekle ateş edildi. Bu 5 domuzdan 3 tanesine yaklaşık 1 metre uzaktan, 2 tanesine ise kafayla temas halindeyken ateş edildi. Tüm süreç yüksek-hızlı kameralarla kaydedildi ve yaradan fışkıran malzeme analiz edildi.

Tabii ki söylemeye gerek yok, bu araştırma hiçbir hayvan hakları kuruluşunu memnun etmedi. Bu konuda seslerini yükseltmekten de geri durmuyorlar. PETA'nın ABD Laboratuvar Araştırmaları Birimi yöneticisi şöyle söylüyor:

Canlı bir hayvana ateş edip de fışkıran kana bakmak kan dondurucu, savunulamaz ve basitçe, kötü bir bilimdir.

Yayınladıkları bildiride PETA, araştırmacıların kendilerinin de domuzlar ile insanlar arasındaki anatomik farkların nasıl "yadsınamaz" olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca yakın zamanda yapılan bir araştırmada hayvan modellerinin adli bilimlerde kullanılmasının yararlılığının kuşkulu olduğunu belirtiyorlar. Söylediklerine göre sonuçlar, insanlara uyarlanabilir değil.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak hem Otaga Üniversitesi'nden, hem de ESR'den olan bilim insanları araştırmalarını savunuyorlar. Söylediklerine göre deneyleri etik komitesinden geçti ve tamamen insancıl bir şekilde gerçekleştirildi. ESR sözcüsü Stephen Corbett, Morning Report'a zaten çoktan kan sıçramasıyla ilgili diğer yöntemleri (bilgisayar modellemesi ve mankenler gibi) denediklerini söylüyor. Ancak belirttiklerine göre bu yöntemler yetersiz ve araştırmacılar istedikleri verilere ulaşamıyorlar. Bu nedenle canlı hayvanlar üzerinde deneme kararını almışlar.

Araştırmacıların söylediğine göre domuzların seçilme nedeni, deri ve kemik yapıları bakımından insanlara benziyor olmaları. Ancak araştırma sonuçlarının aktarılabilirliği kuşkulu, çünkü domuzların insana göre çok daha küçük bir beyni var ve kafatasları bizimkinden çok daha kalın. Ayrıca hayvanların (neyse ki) uyuşturulmuş olması, birçok silah kurbanı insanın vakasında olanları yansıtmıyor.

Her ne kadar araştırmanın vahşi boyutuna odaklanmak kolay olsa da, bu araştırmanın hayvanları kurban eden diğer araştırmalardan farklı olduğunu söyleyebilir miyiz? Pek değil. Ancak gerekliliği yine de sorgulanmalıdır. Neyse ki araştırmacılar, ihtiyaçları olan bütün verileri elde ettiklerini ve böyle bir deneyi tekrarlamalarına gerek kalmayacağını belirtiyorlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 10
  • Üzücü! 8
  • Grrr... *@$# 6
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 4
  • Korkutucu! 4
  • İğrenç! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Tebrikler! 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 13:40:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3883

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Domuzlar Üzerinde "Dexter" Deneyleri: Kurşun Giriş Noktasında Kan Nasıl Sıçrıyor?. (20 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3883
Bakırcı, Ç. M. (2015, September 20). Domuzlar Üzerinde "Dexter" Deneyleri: Kurşun Giriş Noktasında Kan Nasıl Sıçrıyor?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3883
Ç. M. Bakırcı. “Domuzlar Üzerinde "Dexter" Deneyleri: Kurşun Giriş Noktasında Kan Nasıl Sıçrıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Sep. 2015, https://evrimagaci.org/s/3883.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Domuzlar Üzerinde "Dexter" Deneyleri: Kurşun Giriş Noktasında Kan Nasıl Sıçrıyor?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, September 20, 2015. https://evrimagaci.org/s/3883.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close