Raptorlardan Kuşlara, Orak Pençesinin Hikayesi: Jurassic Park’ın Meşhur Oyuncuları Orak Pençeler ile Nasıl Avlanıyordu?
Bize dinozorları daha yakından tanıma fırsatı veren Jurassic Park dışında çok az film vardır. Filmde her ne kadar çok sayıda dinozor türüne yer verilmiş olsa da, çok az bir kısmı "Raptorlar" kadar ün ve şöhrete sahip olmuştur. Gerek bu muhteşem dinozorların kompleks bilişsel yetenekleri, gerek kötü şöhretleri, gerekse de verimli avlanma stratejileri dolayısıyla besin piramidinin tepesine tırmanmış bu canlılara hayranlık duymamak mümkün değildir. Peki raptorların en ikonik özelliklerinden olan orak pençelerinin kullanım amacı nedir ve günümüzde bu tür pençelerin bir karşılığı var mı?
İlk olarakü Jurassic Park’ın bazı noktalarda yanıldığını söylemekte fayda var. Örneğin Velociraptor olarak sunulan meşhur tür, filmde gösterilenden oldukça farklı bir canlıydı (bu konular hakkında daha fazla bilgi almak için bu kitabımızı edinebilirsiniz). Ayrıca her ne kadar bazı istisnai durumlarda bu pençeler kesme ve kendini savunma için kullanılabilse de, bu pençelerin asıl kullanım amaçları bu değildir. Örneğin günümüzdeki yırtıcı kuşlar nasıl pek çok farklı avlanma (ve gerektiğinde savunma) tekniğiyle pençelerini farklı amaçlar için kullanıyorlarsa, benzer bir durum dinozorlar için de doğru olabilir.
Orak Pençeler ve Avlanma Davranışı: Kesici mi, Delici mi?
Eğer bu dehşet verici silaha daha yakından bakarsak, günümüzde de gerek avlanma ve kullanılış biçimleriyle gerekse fiziksel anlamda orak pençesinin pek çok farklı izdüşümünü görmek kolaylaşacaktır. Örneğin kendini savunmaya ve gerekli bazı durumlarda saldırmaya yönelik günümüz tepeli devekuşu (Casuarius casuarius) türünde ve diğer benzer devekuşu türevlerinde de sıkça rastladığımız üzere bu çıkık pençeler, gerekli durumlarda tekmeleme amaçlı kullanılabilmektedirler.
Ancak bu hayvanların bu çıkık pençelerini, derin bir analiz yapmadan orak pençelerle aynı kategoriye koymak oldukça yanıltıcı olacaktır. Bu uçamayan kuşların sivri pençeleri bize her ne kadar orak pençenin zamanın değiştirici etkisine kapılmış hali gibi gelse de bu gözlem, raptorların orak pençelerini günümüz kuşlarıyla aynı şekillerde ve stratejilerle kullandığını ispatlamak için tek başına yeterli değildir.
Buna en güzel örnek, ünlü "dövüşen dinozorlar" fosilinde yer almaktadır. Burada orak pençenin açıkça kuşların kullandığı kesme saldırısının aksine bir saplama aracı olarak kullanıldığı görülmektedir. Bu argüman, aynı zamanda günümüz avcı kuşların avlanma teknikleriyle de nispeten uyuşmaktadır. Özellikle kartalların pençeleriyle avını tuttuktan sonra ayak parmaklarının vücuda yakın tarafında bulunan "öldürücü" pençeleriyle avlarını deldiği yakından gözlenmiş bir olgudur. Elbette bu meşhur fosil, paleontolojide net bir açıklamaya sahip değildir. Kimi paleontologlara göre bu fosil "ölümüne bir mücadelenin" aksine bataklık gibi yumuşak zemine saplanmış kolay bir av ile beslenmeye gelen bir Velociraptor’dur.
Ancak bu argüman ile çakışan temel etmen, kartalların aksine raptorların kendilerinden kat kat büyük avları sıkça avlayabilmiş olmalarıdır. Kartallar her ne kadar geyik ve benzeri orta boyutlu hayvanları avlayabilseler de hiçbir kartalın inek büyüklüğünde hayvanları düzenli bir şekilde avladığı gözlenmemiştir.
Buna günümüzde en iyi örneklerden birini, Velociraptorinae alt familyasına mensup ve hepimizin adına aşikar olduğu Velociraptor’ların daha büyük bir kuzeni olan Deinonychus'a baktığımızda rahatlıkla görebiliyoruz. Özellikle Tenontosaurus gibi oldukça büyük bir ornitopodun (iki ayak üzerinde kalkabilen dinozor) kalıntılarının sıklıkla grup halinde avlandığı düşünülen Deinonychus ile hatta bir çok Deinonychus fosiliyle birlikte bulunması hepsinin olmasa dahi kimi raptorların düşünüldüğü kadar izole avlanmadığına güçlü bir argüman sunar.
Avlanma Stratejisi Olan "Av Tutma" Nedir?
Her ne kadar nadiren kullanılsalar da daha önce bahsettiğimiz stratejilerin hayvanlar tarafından kullanıldığı inkar edilemez; ancak daha yakından bakıldığında, paleontologların da önerdiği üzere "raptor av tutma" (İng: "raptor prey restraint") davranışı, raptorların günümüzde kabul gören avlanma biçimleridir.
Bu, günümüz yırtıcı kuşların yöntemine oldukça benzerdir: Avını tutan ve delici pençelerini avına geçiren bir kartal, atmaca veya şahin, avının hareketini kısıtlarken, aynı zamanda avı direndikçe pençeleriyle onu daha da çok yaralar. Bunun sonucunda yorgun düşen av, avcıya nihayetinde yenik düşer.
Ancak bunu direkt olarak dinozorlara uygulamaya çalıştığımızda bir sorunla karşılaşırız: Raptorlar, kuşların aksine uçuş için işlevsel kanatlara sahip olmadıklarından ve aynı şekilde yukarıda bahsettiğimiz üzere avlarının boyutlarından ötürü, gerek av üstünde dengelerini sağlamada gerekse de avlarına ölümcül darbeyi vurmak konusunda bir avcı kuşa nazaran çok daha fazla zorlanacaktır. Aslında raptorların tüylü kollarının (uçuş için işlevsel olmayan kanatlarının) avlarının üzerinde dengede durmakta da yardımcı olduğu düşünülüyor; ancak bu, günümüz kuşlarının kanatları kadar etkili olmayabilir.
Bu duruma en güzel önerme ise, raptorların günümüzdeki yırtıcı kuşlardan daha sosyal olduklarıdır. Bu da belirli grup stratejileriyle orak pençe gibi dehşet verici bir silahın pek çok farklı şekilde kullanılabileceğine oldukça güçlü bir argüman oluşturuyor. Aslanlar nasıl gerektiğinde büyük avlar için gruplaşıyorsa, bunun daha büyük çaplısını raptorlar için hayal etmek hem olası, hem de nefes kesici olurdu.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Fakat bu argümanın aksini savunan bir çalışma da mevcuttur.[1] Deinonychus’un dişlerindeki izotoplarda yapılan bazı analizler sonucu, raptorların günümüzdeki yakın akrabaları olan kuşlar ve timsahlar gibi bireysel avlandığı, fakat yardımlaşmak için gruplaşabildiği öneriliyor. Dolayısıyla kurtlar gibi sürü halinde avlanma davranışına sahip olmayabilecekleri belirtiliyor.
Evrimin ayak izlerinin net bir şekilde görüldüğü geçmiş çağların en ölümcül eserlerinden olan orak pençenin günümüze olan yolculuğunu incelemek doğaya olan saygımızı arttırırken aynı zamanda doğayı anlamamızda bize yol gösterici olacaktır. Bu nedenle bu ve daha pek çok kalıntıya yakından bakmak günümüz dünyasını daha önce görmediğimiz açılardan görmemizi sağlarken şaşırmamak elde değildir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 9
- 7
- 7
- 6
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- ^ J. A. Frederickson, et al. (2020). Ontogenetic Dietary Shifts In Deinonychus Antirrhopus (Theropoda; Dromaeosauridae): Insights Into The Ecology And Social Behavior Of Raptorial Dinosaurs Through Stable Isotope Analysis. Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology, sf: 109780. doi: 10.1016/j.palaeo.2020.109780. | Arşiv Bağlantısı
- D. W. Fowler, et al. (2011). The Predatory Ecology Of Deinonychus And The Origin Of Flapping In Birds. PLOS ONE, sf: e28964. doi: 10.1371/journal.pone.0028964. | Arşiv Bağlantısı
- P. L. Manning, et al. (2009). Biomechanics Of Dromaeosaurid Dinosaur Claws: Application Of X-Ray Microtomography, Nanoindentation, And Finite Element Analysis. The Anatomical Record: Advances in Integrative Anatomy and Evolutionary Biology, sf: 1397-1405. doi: 10.1002/ar.20986. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 08:07:32 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10755
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.