Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Bir Kedinin Mimikleri, Sahiplendirme Başarısını Etkiliyor mu?

2 dakika
2,056
Bir Kedinin Mimikleri, Sahiplendirme Başarısını Etkiliyor mu?
Tüm Reklamları Kapat

Gülünç kedi suratları internette sizi büyüleyebilir, peki gerçek hayatta ilginizi nasıl çekerler? Görünen o ki bu işte pek iyi değiller.

Bu, kedilere özgü, olası her yüz ifadesinin karışık bir indeksini son dönemlerde geliştirmiş olan araştırmacıların vardığı sonuç. Bu araştırmacılar, her ne kadar saf tavırlara veya huysuz yüze sahip olsa da, bir kedinin görünüşünün barınaktan sahiplenilip sahiplenilmemesinde bir fark yaratmadığını, bunun yerine tüylü yavruların oyuncaklara ve eşyalara sürtünerek yuva bulma şanslarını artırdığını bulguladılar.

Peki neden kedi yüzleri incelenmeye başlandı?

2013 yılında evrim psikologları, kaşlarını daha sık kaldıran köpeklerin diğer köpeklerden daha hızlı sahiplenildiğini keşfettiler. Bir insanla karşılaştığında kaşlarını 20 kere kaldıran bir köpek, bunu yalnızca 5 kere yapan köpekten yaklaşık 2 kat daha hızlı yuva bulmaktaydı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, köpeklerin bin yıl süren evcilleştirilmeleri sırasında onları, insanlara daha çekici kılmış olan kaş kaldırmanın, bir kalıtsal özellik olarak yaşlı köpekleri bile daha cana yakın ve bir yavru kadar sevimli gösterdiği sonucuna vardılar.

Aynı araştırmacılar, kedilerin de aynı şeyi yapıp yapmadığını merak ederek Kedi Yüz Hareketleri Kodlama Sistemi’ni (Cat Facial Action Coding System) geliştirdi. İnsanlar, şempanzeler, makaklar, gibonlar, orangutanlar ve köpekler için geliştirilen benzer bir program temel alınarak oluşturulan bu sistem, kedilerin kas sitemi ve anatomisine bağlı olarak yapabilecekleri her olası yüz hareketini kapsamaktaydı. Bu yüz hareketleri, 15 mimik, 7 kulak hareketi, dil, dudak, burun, göz kapakları ve gözbebeğini de içeren 6 diğer hareketten oluşmaktaydı. Daha sonra bilim adamları, İngiltere’de bulunan 3 hayvan barınağındaki 106 kediyi ziyaret ederek yaygın yüz ifadeleri ve vücut hareketlerinin bir listesini oluşturdu.

Bir sonraki adımda, kedilerin yüz ifadeleri ve hareketleriyle, sahiplenilme hızları arasında bir korelasyon arayarak kedilerin ne kadar hızlı sahiplenildiğini incelediler. Köpeklerin aksine, kediler yüz ifadelerinden dolayı daha hızlı sahiplenilmemekteydi. Buna karşın araştırmacılar, kafeslerinin içindeki oyuncaklara ve eşyalara sık sık sürtünen kedilerin, bunu yapmayan kedilerden yaklaşık %30 daha hızlı sahiplenildiğini bulguladılar ve Applied Animal Behaviour Science jurnalinde bildirdiler.

Araştırmacılar bunun, köpeklerle karşılaştırılığında, kedilerin insanların hoşuna gitmek için çok fazla evrimsel baskıyla karşılaşmadığı anlamına geldiğini söylemektedir. Bunun nedeni, kedilerin insanların yanında nispeten yakın zamanda yaşamaya başlaması ve insanların en iyi arkadaşı olan köpekten binlerce yıl sonra evcilleştirilmesi olabilir.

İsviçre’nin Zürih kentinde, Uygulamalı Etoloji ve Hayvan Psikolojisi Enstitüsü’nde evcil hayvanları inceleyen evrimsel biyolog Dennis Turner, araştırmanın gerçek hayat sahiplenmelerine yalnızca genel hatlarıyla benzediğini bu yüzden ikna olmadan önce daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylemekte, kedi ifadeleri, sahiplenilmede küçük bir rol oynuyorsa da şaşırmayacağını belirtmektedir. Ayrıca şunları da eklemekte:

Kedi yüz ifadesinin evcilleştirme sürecindeki seçilime bağlı olduğundan ciddi anlamda şüphe duyuyorum. Çünkü insanlar kedileri, yakın arkadaş olmak için değil haşarat yakalatmak için etrafında bulundurmaktaydı. Yüz ifadesi herhangi bir sebep için seçildiyse bile bu, farklı safkanların gelişimi sırasında son 200 yılda gerçekleşmişti. Bunlar, barınaklardan nadiren sahiplendirilen hayvanlardır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:02:56 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5297

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. Price, et al. Bir Kedinin Mimikleri, Sahiplendirme Başarısını Etkiliyor mu?. (6 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5297
Price, M., Gürsoy, İ. N., Karagözoğlu, M. (2018, January 06). Bir Kedinin Mimikleri, Sahiplendirme Başarısını Etkiliyor mu?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5297
M. Price, et al. “Bir Kedinin Mimikleri, Sahiplendirme Başarısını Etkiliyor mu?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by İrem Nur Gürsoy, Evrim Ağacı, 06 Jan. 2018, https://evrimagaci.org/s/5297.
Price, Michael. Gürsoy, İrem Nur. Karagözoğlu, Mert. “Bir Kedinin Mimikleri, Sahiplendirme Başarısını Etkiliyor mu?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by İrem Nur Gürsoy. Evrim Ağacı, January 06, 2018. https://evrimagaci.org/s/5297.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close