Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Taşıdığı Zehirin Ne kadar Etkili Olduğunu Bilen Yılanın Davranışları

3 dakika
31,858
Taşıdığı Zehirin Ne kadar Etkili Olduğunu Bilen Yılanın Davranışları
Tüm Reklamları Kapat

Bazı yılan türleri, evrimsel süreçte edinilmiş özelliklerinin bir parçası olarak vücutlarında başka canlılar için zehirli olan maddeler üretirler; ancak her yılan bunu yapamaz. 

Normalde vücudunda zehir taşımayan Japon Kaplanı çim yılanı (Rhabdoptis tigrinus) türü, avladıkları canlıların sahip oldukları zehirleri vücudunda barındırabilen, mücadele edilmesi çok zor bir yılan türüdür. Sürüngenlerle beslenen memeliler ve yırtıcı kuşlar, erişkinlerinin boyu 1 metreyi genelde geçmeyen Japon Kaplanı çim yılanlarını sıklıkla avlarlar.

Ancak bu yılanlar, doğal olarak tükettikleri ve bir zehir kesesine sahip olan kara kurbağaları nedeniyle çok ilginç bir evrimsel adaptasyon geçirmişlerdir: Bu yılanlar, avladıkları kara kurbağalarının sahip olduğu zehri, boyun bölgelerinde yer alan özelleşmiş bir yapı (İng: nuchal gland) sayesinde kendi vücutlarına aktarabilmektedir!

Tüm Reklamları Kapat

Bu türün yılanları olası bir tehdit sezinlediklerinde, karakteristik olarak boyun bölgelerini ortaya çıkaracak şekilde kamburlaşırlar. Bu sizi şaşırtabilir; çünkü bir yılan için boyundan alınan darbe ölümcül olabilecektir; dahası, boyunlarını ileri sürmek avcılar için kolayca kavranabilecek bir yüzey yaratmaktadır. Ancak yılanlar bu pozisyonu bilerek alırlar: Boyunlarında zehir taşıdıklarını bilirler! Bu durumda yılanı kavrayan avcı, boyun bölgesini ısırmasıyla beraber zehre maruz kalmış olur ve bu nedenle yılanı hızla bırakır (veya ölür).

Bunu "bildikleri" sonucuna nasıl varabiliriz? Diğer çim yılanı türlerine bakarak! Her çim yılanında bu davranışı görmemekteyiz. Kara kurbağalarının az olduğu ya da hiç olmadığı bölgelerde yaşayan çim yılanları, kamburlaşma davranışı göstermek yerine, saklanma davranışını seçmektedir. Buradan hareketle, çim yılanlarının avlarının zehir taşıdıklarını anladıkları görülmektedir.

Bu, deneysel olarak da doğrulanmıştır: Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden Akira Mori ve Knoxville'deki Tenessee Üniversitesi'nden Gordon Burghardt, yapmış oldukları çalışmalarında Japon Kaplan yılanının yavrularını, kara kurbağasının çok ve az olduğu Japonya’ya ait olan adacıklarda yetiştirmişlerdir. Çalışma kapsamında yetiştirilen yılanların diyetleri zehir taşıyan ve zehir taşımayan kara kurbağaları içermeleri yönünden kontrole tabi tutulmuştur. Kara kurbağası bulunmayan adalarda yetiştirilen yılanlara, zehir keseli kara kurbağaları yedirildikten sonra bu yılanlar tehdit anında kaçmak yerine boyunlarını ortaya çıkaracak şekilde kamburlaşma davranışı göstermiştir.    

Kendini Bil!

Yapmış oldukları çalışmadaki bu sıradışı gözlem konusunda araştırmacılardan Gordon Burghardt düşüncelerini şu sözlerle ifade etmiştir:

Tüm Reklamları Kapat

Bildiğimiz kadarıyla, karada yaşayan omurgalı türlerinde avladıkları hayvanların hangilerinin zehirli olduğunu ve dahası kendilerinin ne zaman zehirli olduğunu bilerek hareket eden tek tür budur. Doğada, zehir barındıran canlılarla beslenen, yılanlar gibi birçok farklı tür mevcuttur; ancak şimdiye kadar diyete bağlı davranış değiştiren bir türe rastlanmamıştır. Zehirli Dart kurbağalarında kendilerini avcılardan koruyan toksik bir yapının olduğu biliniyor olsa da, toksin varlığı ve yokluğuna bağlı bu kurbağalarda bir davranış değişikliği görülmemiştir.

Çalışma hakkında Utah Eyalet Üniversitesi (Logan, ABD) öğretim üyesi Alan Savitzky şu yorumlarda bulunmuştur:

Araştırmacıların yapmış olduğu dikkat çekici çalışma, sadece aynı tür yılanın iki popülasyonu arasındaki farkları göstermekle kalmamış, daha önce zehir keseli kara kurbağası yememiş olan popülasyona zehir keseli kara kurbağası yedirilmesi suretiyle kimyasal olarak korunma davranışı gösterdiklerini de ortaya koymuştur.

Söz konusu yılanların nasıl olup da bu durumun farkında oldukları cevaplanması gereken bir başka sorudur. Yılanlar bilinmeyen bir mekanizma ile boyun bölgelerindeki zehir miktarını tespit ediyor olabilir ya da belki de sindirim sisteminde yer alan mikrofloranın vücutlarına aldıkları zehire verdikleri tepkiler ile boyunlarındaki zehirin etkinliği hakkında bilgi sahibi oluyor olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 31
  • Tebrikler! 16
  • Muhteşem! 12
  • Bilim Budur! 10
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Güldürdü 3
  • Umut Verici! 3
  • Üzücü! 2
  • Korkutucu! 2
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:26:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3205

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Aslan, et al. Taşıdığı Zehirin Ne kadar Etkili Olduğunu Bilen Yılanın Davranışları. (15 Nisan 2018). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3205
Aslan, A., Baral, İ. (2018, April 15). Taşıdığı Zehirin Ne kadar Etkili Olduğunu Bilen Yılanın Davranışları. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3205
A. Aslan, et al. “Taşıdığı Zehirin Ne kadar Etkili Olduğunu Bilen Yılanın Davranışları.” Edited by İnanç Baral. Evrim Ağacı, 15 Apr. 2018, https://evrimagaci.org/s/3205.
Aslan, Ali. Baral, İnanç. “Taşıdığı Zehirin Ne kadar Etkili Olduğunu Bilen Yılanın Davranışları.” Edited by İnanç Baral. Evrim Ağacı, April 15, 2018. https://evrimagaci.org/s/3205.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close