Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

"Post-Coğrafya": Coğrafyaya Bakış Açımızı Değiştirerek, Dünyaya Bakış Açımızı Nasıl Genişletiriz?

"Post-Coğrafya": Coğrafyaya Bakış Açımızı Değiştirerek, Dünyaya Bakış Açımızı Nasıl Genişletiriz?
4 dakika
3,921
Evrim Ağacı Akademi: Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz Yazı Dizisi

Bu yazı, Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz yazı dizisinin 12. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Evrim Öğrenmek İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

Kitap Açıklaması:

Coğrafya biliminin amacı, İnsanlığın daha sürdürülebilir bir dünyada yaşaması için vardır. Coğrafya tarihine baktığımızda diğer bilim alanları gibi hem birikimsel hem de yanlışlanarak ilerlemiş, günümüzde en güncel paradigmalarla karmaşık mekan ve insan ilişkisini ele almayı sürdürmektedir. Bu sebeple sosyal teori ve eleştirel düşünce olmadan yapılan coğrafya eksik kalacaktır. Mekan ve insan faktörlerinin kompleks yapısı doğal olarak coğrafi araştırma yöntemlerine yansıyan bir unsurdur. Coğrafyanın sınırlarının çizilemeyen doğasının sebebi de incelediği konuların genişliği ve perspektifidir.

Tanıtım:

Yeni bir bakış açısına hazır olun!

Kırmızı Çatı yayınları etiketiyle 17 Haziran 2020 tarihinde raflarda yerini alan Post-Coğrafya, birbirinden farklı gibi olan, ancak birbirleriyle ilişkili konuları farklı bir bakış açısıyla ele alıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kitapta on ana başlık bulunmaktadır. Birinci bölüm, coğrafyanın bilimsel kimliğini sorgulamaktadır. Strabon'dan itibaren sömürgeciliğe aracılık etmiş coğrafyanın değişimini ele alarak, coğrafya biliminin ezilenin yanında olması gerektiği ve bu durumun coğrafyacıların sorumluluğu olduğunu hatırlatıyor. Coğrafyada Antik Yunan'dan itibaren günümüze kadar gelişen paradigmaları ele alarak yaşanan baş döndürücü tartışmaları okuyucuya sunarak onlarında bu serüvene katılmasını istiyor yazar.

İkinci bölüm, bölgesel coğrafyaya çeşitli eleştiriler getirerek onun günümüzün dünyasında niçin etkisini yitirdiği anlatılıyor. Küreselleşmenin baş döndürücü bir aşamasında sınırlarını belirgin olarak çizmiş bölgeselciliğin değişmeye kapalı yaklaşımı ve statikliği yaşanan sosyal olaylarda yetersiz kalmaktadır. Özcülük, indirgemecilik, nedensellik ve betimleyicilik özellikleri olan bölgeselciliğin çelişkileri tek tek üzerinde durularak açıklanmaktadır.

Üçüncü bölüm, sosyal bilimlerde pozitivizm yerine geçmeye çalışan post pozitivizm açısından mekanı irdelemektedir. Mekanın çok yönlü boyutunu açıklayan kitapta Orta Çağdan günümüze felsefeciler ve sosyal bilimcilerin mekana bakışının niçin ve nasıl değiştiği ele alınmaktadır. Mekanın insanla, insanında mekanla olan ilişkiselliği okuyucunun yaşadığı mekana bakışında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

Dördüncü bölüm, sıklıkla duyduğumuz coğrafya kaderdir sözüne eleştirel yaklaşmakta ve ona getirilen olumlu ve olumsuz görüşleri sıralayarak seçme hakkını okuyucuya bırakmaktadır. Emperyalizme hizmet etmiş çevresel determinizmin artık sosyal bilimlerde niçin etkisini yitirdiği anlatılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Beşinci bölüm, 19. yüzyılda bilimde gelişen uzmanlaşma ve bilimin yüzlerce alt dala ayrılmasını ele alırken bütüncül (holistik) bakmanın önemini hatırlatmaktadır. Coğrafyanın doğasında geçmişten itibaren var olan bütüncül bakış açısı, uzmanlaşmayla birlikte tehdit altına girmiş ve fiziki- beşeri coğrafya arasındaki ayrım daha da artmıştır.

Altıncı bölüm, mekanın cinsiyetçi ve erkek egemen özellikle barındırdığını eleştirmekte ve bu durumun sadece kadınlar ve LGBTT bireylerinin değil, erkeklerinde olumsuz etkilendiği ifade edilmektedir. Ayrıca bu kısımda militan yada daha çok kullanılan ismiyle radikal feminizm eleştirilmekte ve aşırılığın bir çözüm üretmek yerine ayrımcılığı arttırdığı vurgulanmaktadır. Kadınların durumundan çok kötü olan LGBTT bireylerine daha fazla dikkat çekilmekte ve bu sorunların kökenin nerede yattığı açıklanmaya çalışılmaktadır.

Yedinci bölüm de postmodernizmin genel bilimsel ve toplumsal bakışından bahsedilmektedir. Postmodernistler her şeye karşı mıdır? Onlar bilim düşmanı mıdır? Niçin modernizme, aydınlanmaya,rasyonaliteye, bilimciliğe karşı çıkmaktadırlar? Şüpheci olmalarının altında yatan sebepleri açıklarken hem postmoderniteye getirilen eleştirileri hem de postmodernistlerin eleştirilerini anlatarak okuyucuyu tartışmaya davet etmektedir.

Sekizinci bölüm, Kropotkin'in yaşamını ve doğa gözlemlerinden anarşist coğrafyaya giden düşünsel evrimini bizzat kendi ifadeleri ile açıklamaktadır. Kropotkin'in karşılıklı yardımlaşma kuramına Sibirya'daki gözlemleriyle ulaşması ve sosyal darvinistlere karşı mücadelesi ayrıca Darwin'e olan hayranlığı ele alınmaktadır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Dokuzuncu bölüm ise Antropojenik jeomorfolojiyi ele almaktadır. Doğada yaptığımız her faaliyetin doğada bir karşılığı olmaktadır. Sanayi devriminden sonra ise insanın doğaya bıraktığı ayak izi büyümekte ve doğanın kendisini yenileme hızı, insanın faaliyetinden daha yavaş hareket emektedir.

Onuncu bölüm, post truth kavramını ele almakta ve günümüzde sosyal medyanın da etkisiyle ortaya çıkan çeşitli saçmalıkların artmasını bu kavramla açıklamaktadır. Çünkü bu kavram bize hakikatin değil, ancak çıkarların ön planda olduğunu hatırlatmaktadır. Ayrıca bilimsellik kisvesine bürünmüş ancak bilimsel olmayan, şahsi görüşleri eleştirmekte ve okuyucuya dikkatli olması gerektiğini hatırlatmaktadır.

Kitap, ilk satırlarda bahsettiğimiz üzere birbirinden farklı gibi olan ancak birbirleriyle ilişkiselliği olan konulardan bahsetmekte ve sizi beyin fırtınasına davet etmektedir. Yukarıda anlatılanlardan çok daha fazlasını içeren Post-Coğrafya kitabını bu kısa yazıda ancak özetinde özetini vererek açıklamaya çalıştık.

İyi okumalar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Evrim Ağacı Akademi: Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz Yazı Dizisi

Bu yazı, Kitaplarımız ve Tavsiyelerimiz yazı dizisinin 12. yazısıdır. Bu yazı dizisini okumaya, serinin 1. yazısı olan "Evrim Ağacı Kitap Tavsiyeleri: Evrim Öğrenmek İçin Hangi Kitapları Okumalısınız?" başlıklı makalemizden başlamanızı öneririz.

Yazı dizisi içindeki ilerleyişinizi kaydetmek için veya kayıt olun.

EA Akademi Hakkında Bilgi Al
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 14
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 08:53:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8917

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Ç. Esatoğlu, et al. "Post-Coğrafya": Coğrafyaya Bakış Açımızı Değiştirerek, Dünyaya Bakış Açımızı Nasıl Genişletiriz?. (20 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8917
Esatoğlu, E. Ç., Bakırcı, Ç. M. (2020, June 20). "Post-Coğrafya": Coğrafyaya Bakış Açımızı Değiştirerek, Dünyaya Bakış Açımızı Nasıl Genişletiriz?. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8917
E. Ç. Esatoğlu, et al. “"Post-Coğrafya": Coğrafyaya Bakış Açımızı Değiştirerek, Dünyaya Bakış Açımızı Nasıl Genişletiriz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8917.
Esatoğlu, Elif Çınar. Bakırcı, Çağrı Mert. “"Post-Coğrafya": Coğrafyaya Bakış Açımızı Değiştirerek, Dünyaya Bakış Açımızı Nasıl Genişletiriz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 20, 2020. https://evrimagaci.org/s/8917.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close